Lucia Suciu a lansat către senatorul Marius Nicoară o serie de acuzaţii  la adresa deputatului PNL Radu Zlati. Fiind ales deputat de clujenii din Colegiul 5 Cluj, Radu Zlati este acuzat că nu se prezintă în teren, ba mai mult, primăriţa din Chinteni, comună aflată în această circumscripţie parlamentară, susţine că nu l-a mai văzut pe acesta în carne şi oase de foarte mult timp.

 

Preşedintele liberal Marius Nicoară, tras la răspundere pentru Zlati

În săptămâna precedentă, prefectul judeţului, Gheorghe Vuşcan i-a convocat pe primarii unităţilor teritorial-administrative într-o şedinţă prin care să îşi exprime problemele şi nelămuririle cu care se confruntă. Astfel, în plenul şedinţei desfăşurate la Prefectura Cluj, în faţa celor prezenţi, Lucia Suciu l-a tras de mânecă pe senatorul Marius Nicoară întrebându-l dacă ştie că are un deputat PNL în Colegiul 5 şi dacă acesta nu este cumva bolnav, scrie ZiardeCluj.

“Dacă îmi permiteţi, domnule senator Nicoară, am o întrebare pentru dumneavoastră. Domnule senator, colegul dumneavoastră, domnul deputat de Colegiul 5, domnul Zlati, are o problemă de sănătate, s-a întâmplat ceva cu domnia sa? Suntem chiar îngrijoraţi că de 4 ani de zile, azi mâine avem 4 ani de când nu l-am mai văzut şi răspunzând de Colegiul 5 şi fiind candidatul pentru Colegiul 5, poate că aveam nişte propuneri legislative să i le înaintăm, şi nu reuşim să îl găsim. Trăiam cu speranţa că venind astăzi aici am să îmi văd deputatul de pe Colegiul 5”, a afirmat Lucia Suciu în dialog cu Marius Nicoară.

 

Prieteni ca prieteni dar nu prea

Contactat telefonic pentru a răspunde declaraţiei făcută de Lucia Suciu, Radu Zlati s-a arătat deranjat de atitudinea acesteia. Folosindu-se de adresa sa de mail sau de numărul de telefon, Lucia Suciu ar fi putut să îl contacteze pe acesta pentru a-i transmite problemele existente.

„Nu ştiu ce înseamnă activitate parlamentară pentru ea (n.r. Lucia Suciu). La domnia sa în primărie şi în casă nu am fost decât de două ori. Telefonic am stat de multe ori cu dânsa şi niciodată nu mi-a comunicat vreo cerinţă de modificare legislativă. Doamna Suciu are numărul meu de telefon şi  mail-ul meu. Sunt sigur că doamna Suciu, neputând să îşi promoveze iniţiativele legislative prin mine, a găsit în schimb uşa la senatorul ce reprezintă pe cetăţenii locuitori ai comunei Chinteni”, explică Zlati.

Acesta se apără cu privire la faptul că nu a fost în teren şi afirmă că are activitate parlamentară încărcată. Totodată îşi informează primarii din Colegiul 5 prin intermediul scrisorilor electronice.

„Eu de câteva luni îi ţin la curent pe primarii din colegiul meu prin mail. Dincolo de a transmite o idee, o propunere mai concretă se poate face printr-o conversaţie simplă sau se poate face în scris. Anul trecut  am fost în Chinteni dar anul acesta am fost doar în trecere şi nu m-am oprit. Sincer după ce USL s-a spart, legătura dintre mine şi primarii PSD s-a răcit, dar nu există dată în care să mă sune şi să nu vorbesc cu ea. Ultima dată am vorbit cu ea de ziua ei. Era fericită că am sunat-o. Acum s-o fi schimbat totul că ne apropiem  perioada cu alegerile. Sunt surprins de reacţia dânsei”, adaugă Radu Zlati.

 

Vorbele Luciei nu sunt date-n vânt

Deranjat de postura în care s-a aflat când Lucia Suciu i-a replicat public absenţa lui Zlati din Colegiu, Marius Nicoară a hotărât că va lua măsuri pentru a corecta situaţia.

„Îi dau dreptate primăriţei din PSD, Lucia Suciu şi am vorbit deja cu Zlati despre acest subiect. De asemenea l-am convocat la Cluj, pentru că nu am avut timp să discut cu el la Parlament. Vom discuta despre activitatea sa parlamentară şi sunt convins că Zlati va face ceva cu privire la deplasările în colegiul pe care îl reprezintă”, explică, senatorul şi preşedintele PNL Cluj, Marius Nicoară.

 

Magistraţii, supăraţi şi ei pe deputatul liberal

Consiliul Superior al Magistraturii a analizat declaraţiile publice şi politice ale preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan şi ale deputatului Radu Zlati, privind clasarea de către procurori a dosarului de urmărire penală a premierului Ponta, pentru refuzul de a organiza alegeri locale anticipate. Aceştia s-a arătat extrem de deranjaţi şi au stabilit că atât afirmaţiile făcute de Seplecan, cât şi cele făcute de Zlati au atentat la independenţa sistemului judiciar.

Sesizarea către CSM a fost făcută de nimeni altul decât ministrul justiţiei, social-democratul Robert Cazanciuc.

„În şedinţa de azi, 15 septembrie 2015, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că afirmaţiile domnului Mihai Seplecan, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj şi domnului Radu Zlati, deputat în Parlamentul României, emise în spaţiul public în perioada 11 – 12 august 2015, preluate ulterior de majoritatea instituţiilor mass media, referitoare la activitatea procurorului general şi a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi la modalitatea de numire a procurorului general al PÎCCJ, sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.

Verificările au fost efectuate de Inspecţia Judiciară la solicitarea din data de 13 august 2015 a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, ca urmare a sesizării domnului Marius Robert Cazanciuc, Ministrul Justiţiei”, explică în comunicatul de presă CSM.

Singurele sancţionări pe care le pot primi aceştia constau în publicarea unui comunicat de presă ce să explice greşeala făcută de cei doi liberali clujeni.

„Prin prisma funcţiilor domnului Mihai Seplecan, respectiv preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj şi domnului Radu Zlati, deputat în Parlamentul României, s-a apreciat că afirmaţiile lansate în spaţiul public au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natură să submineze autoritatea judecătorească şi să aducă atingere independenţei sistemului judiciar. Acestea creează dubii greu de înlăturat cu privire la independenţa magistraţilor, acreditând ideea că activitatea judecătorilor şi procurorilor implicaţi în înfăptuirea procesului judiciar se desfăşoară cu încălcarea principiului consacrat de art. 2 din Codul de procedură penală, conform căruia procesul penal se desfăşoară conform dispoziţiilor prevăzute de lege”, mai adaugă reprezentanţii biroului mass-media ai Consiliului.

 

Radu Zlati nu pare afectat de poziţia CSM şi susţine că legea îl protejează

„Îmi menţin afirmaţiile dar nu comentez deoarece nu vreau să intru într-o dezbatere interminabilă cu Înalta Curte. Ei pot doar să  trimită un comunicat şi nimic altceva deoarece eu sunt protejat de justiţie. Nu am vorbit nici măcar cu Seplecan despre acest comunicat. Fiecare răspunde pentru sine şi dacă întâmplător punctele de vedere coincid, nu poate să însemne decât că avem aceeaşi viziune liberală”, încheie Zlati.

Foto: Eugen Olariu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here