Despre sinuciderea lui Nastase şi alte intamplari
De la inceput trebuie sa va spun ca nu cred in coincidenţe. Exista doar planuri ale unora şi ale altora care cateodata reuşesc, alteori nu. Cazul Adrian Nastase este paradigmatic. De la „Adriene nici nu ştii ce mic incepi sa fii” şi de la Adrian Nastase premier la Adrian Nastase pucariaş nu a fost decat un pas. Pasul care a fost acoperit de cele doua mandate ale lui Traian Basescu. De cand a devenit preşedinte justiţia a luat-o razna şi Romania a devenit un stat poliţienesc in care nimeni nu mai are curajul sa vorbeasca la telefon decat strictul necesar, iar fiecarui om i se poate intocmi un dosar daca cineva doreşte asta. Iar aici trebuie sa-i dau dreptate lui Nastase cand il cita pe fondatorul KGB-ului Felix Dzerzhinsky care a spus ca nu exista oameni nevinovaţi, ci doar oameni de care nu ne-am ocupat indeajuns. Iar de Adrian Nastase s-au ocupat indeajuns. Trei dosare au ajuns la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin grija DNA. Intr-un dosar este achitat pe fond, dar dosarul Trofeul Calitaţii il trimite dupa gratii.
Cine crede ca este o coincidenţa faptul ca un dosar in care au fost citaţi 970 de martori, mai mulţi in procesul naziştilor de la Nurnberg de parca Nastase este Adolf Hitler, proces in care fostul premier şi co-inculpaţii primeau termene de judecata in fiecare saptamana cand media naţionala dintre termenii de judecata este undeva intre patru şi şase saptamani la un proces penal este ori prost de naiv ori orb de-a binelea. Adrian Nastase trebuia sacrificat şi a fost sacrificat. A fost un sacrificiu ritualic care duce la o noua intemeiere. Prin condamnarea lui Adrian Nastase, vezi Doamne, aratam ca Romania nu este o ţara corupta a carui justiţie este monitorizata inca de la admiterea noastra in UE in 2007. Prin acest sacrificiu ritualic, sacrificarea unui ex-premier, ca a unui animal salbatic, Romania reintra in randul lumii, monitorizarea justiţiei se va ridica, iar minunaţii noştri judecatori şi procurori vor fi la fel de albi şi curaţi ca şi colegii lor din Franţa ori Germania. Şi magistraţii işi vor putea face jocurile ca inainte, doar ca, dupa ridicarea monitorizarii UE vor fi fara nicio grija. Asta imi aduce aminte, pastrand proporţiile, de un alt sacrificiu ritualic, uciderea lui Nicolae Ceauşescu in 1989. Nimeni nu avea nevoie de un Ceauşescu in viaţa in anii 90 ca sa-i vada pe foştii lui subalterni in frunte cu Ion Iliescu cum ii uzurpa puterile şi fac avere. Ceauşescu a fost lichidat pentru a putea minţi ca regimul comunist a fost lichidat. Dupa 20 de ani, Adrian Nastase trebuia lichidat politic prin intemniţarea lui, degradarea şi umilirea sa tocmai pentru a putea spune ca iata zorii noi ai democraţiei incoruptibile au rasarit peste Romania. Din pacate, ziariştii straini au inghiţit momeala şi au proclamat marea victorie a justiţiei romaneşti. Sa fim serioşi.
Procesul impotriva lui Nastase nu este decat o sinistra reglare de conturi intre preşedintele ţarii şi grupul care il inconjoara şi cel ce a incarcanat PSD-ul ataţia ani. Traian Basescu şi goarnele lui din media au tot dat-o cu indepedenţa justiţiei cand a fost condamnat Nastase. De aceea au trebuit sa fie sacrificaţii şi alţii inainte, de care se puteau dezbara uşor din tabara PDL: vezi arestarile lui Sorin Apostu, Radu Bica, Antonie Solomon, ex-primarul Craiovei, Mircea Gutau, ex-primarul municipiului Ramnicul Valcea.
In aceeaşi saptamana este acuzat pentru plagiat premierul Ponta al carui conducator de doctorat este tot Adrian Nastase dupa care vin cele doua lovituri succesive condamnarile definitive cu inchisoare ale lui Nastase şi Sorin Ovidiu Vantu. Ce de coincidenţe, nu-i aşa?
Dar tentativa de sinucidere a lui Adrian Nastase a stricat showul mediatic pus la cale de catre iluştrii papuşari. A atras inca odata atenţia asupra cruzimii justiţiei romaneşti. A aratat opiniei publice vremelnicia puterii lumeşti a lui Nastase şi incapacitatea sau indiferenţa colegilor sai de la Guvern de a-l ajuta. E ironic ca Ioan Rus, care a devenit prima data ministru de Interne in guvernul prezidat de Adrian Nastase, astazi din nou ministru de Interne, este omul care ii trimite pe poliţişti sa işi aresteze fostul şef. Ironic, nu?
Sigur Adrian Nastase este terminat ca om politic. Dar prin gestul sau a adus un enorm capital de simpatie PSD-ului şi o ura şi mai neagra impotriva lui Basescu a carui zile la Cotroceni par sa fie numarate. Sigur sunt şi pierderi colaterale cum ar fi cota de simpatie a PDL-ului, care trebuie sa-şi urmeze drumul fara nicio legatura cu Traian Basescu.
In final, sa ne aducem aminte ca DNA a fost infiinţat de Adrian Nastase şi ca pe vremea lui DNA l-a harţuit pe Traian Basescu cand era primar al Capitalei. Dar Basescu nu a fost arestat sau condamnat. Organismul creat de Nastase, DNA, l-a devorat pe creatorul sau. Cred ca este o tema buna de meditat pentru Nastase, pentru noi toţi şi nu in ultimul rand pentru preşedintele ţarii.
Liviu Man
Maestre,apreciez obiectivitatea prezentării datelor.Dar, există un dar, sunteÈ›i în gravă eroare, care nu vă este permisă în calitatea pe care o aveÈ›i.Băsescu nu a fost hărÈ›uit, aÈ™a cum susÈ›ineÈ›i. El a încălcat legea de când s-a născut. A recunoscut-o chiar el.Nu este loc pentru detalii. Ca primar a făcut ilegalități È™i i s-a documentat activitatea ilicită.Adrian Năstase ca prim-ministru la vremea aceea, s-a împotrivit cercetării penale, pentru a nu lovi în capul opoziÈ›iei.Acest lucru trebuia să-l È™tiÈ›i. Dacă se dădea OK, Băsescu era băgat în puÈ™cărie atunci È™i scăpa România de o calamitate. Dar cum spune zicala: pe cine nu laÈ™i să moară….. Este normal È™i corect să suporÈ›i rigorile legii, dar pe fapte concrete È™i de necontestat. Nu poÈ›i acuza pe cineva pentru o faptă neclară când tu eÈ™ti băgat în rahat până în gât cu fapte evidente.