Victor Micula, fiul omului de afaceri Viorel Micula, unul dintre patronii de la European Drinks a fost trimis în judecată în 18 decembrie, fiind acuzat că a accesat ilegal baze de date ale Ministerului de Interne și că a participat la o percheziţie cu cagulă și geacă de poliţist. În acelaşi dosar au fost trimişi în faţa instanţei şi patru subofiţeri de la Poliţia Oradea.

Cei patru poliţişti trimişi în judecată alături de Micula sunt:

  • Ovidiu Vaida – acuzat de complicitate la uzurpare de calităţi oficiale;
  • Claudiu Rengle – în prezent pensionar, acuzat de abuz în serviciu;
  • Camelia Erdei – căreia i se impută acces ilegal la un sistem informatic, divulgarea informaţiilor secrete de serviciu, dar şi complicitate la două fapte de acces ilegal la un sistem informatic;
  • Alin Zanca – acuzat de complicitate la instigare la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la instigare la divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi abuz în serviciu.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor arată în rechizitoriu că Victor Micula provine dintr-o familie cu resurse financiare impresionabile, averea lui Viorel Micula fiind estimată de presă la aproximativ 200 milioane de dolari.

”Pe acest fond, provenind dintr-o familie cu resurse financiare impresionabile şi profitând de statutul social astfel creat, inculpatul M.V. şi-a cultivat, încă de la  vârsta minorităţii, o imagine de tânăr excentric/teribilist, aflat mai mereu în prim planul presei tabloide centrale, fie prin prisma scandalurilor în care era angrenat, fie  prin achiziţionarea şi folosirea unor bunuri de lux (de ex: un elicopter,autoturisme).

Ulterior, în perioada Prin modalităţi care nu au putut fi clarificate în prezenta  cauză, inc.M V a început să relaţioneze tot mai strâns cu cadre de poliţie care  activează în mun.Oradea încă de la nivelul anului 2014, când inculpatul avea doar  19 ani, această apropiere culminând cu faptul că i s-a încredinţat de poliţişti o  autospecială de poliţie (posibil a Biroului Rutier), pe care a condus-o singur pe raza  mun.Oradea (zona cartierul Nufărul – B-dul Cantemir) cu semnalele acustice  pornite, îmbrăcat în uniformă de poliţist.

2017-2018, aceste relaţii de prietenie dezvoltate de inculpat cu poliţiştii care  activau în special în zona de Ordine Publică s-au amplificat (în contextul în care  inculpatul deţine societatea de pază şi protecţie G. A.), respectiv influenţa sa asupra  poliţiştilor din judeţul Bihor au ajuns să fie de notorietate, motiv pentru persoanele  aflate în cercul său relaţional apelau la sprijinul său, în momentul în care erau oprite  în trafic de organele de poliţie, pentru ca inculpatul să-şi exercite influenţa şi chiar autoritatea asupra acestora, în sensul să-i determine să nu-i sancţioneze pe prietenii săi”, arată procurorii.

Victor Micula, ”Pablo de Bihor”

Procurorii arată că Victor Micula este supranumit ”Pablo de Bihor”  (cu referire la celebrul Pablo Escobar, traficant  de droguri în Columbia în perioada anilor 1980-1990).

”Inculpatul M.V. a profitat de  vulnerabilităţile existente la nivelul resurselor umane din cadrul Poliţiei din jud.Bihor, a exploatat în mod constant slăbiciunile morale ale poliţistilor, având în  vedere atitudinea permisivă a acestora raportată la faptele antisociale comise, astfel  încât a ajuns să aibă acces direct la logistica Poliţiei, să intre în sediul Poliţiei  Mun. Oradea în zone în care accesul persoanelor străine este restricţionat, după bunul  său plac, să participe nemijlocit, din proprie inţiativă, la acţiuni poliţieneşti, să-l  contacteze telefonic după miezul nopţii pe inspectorul şef al I.P.J. Bihor pentru a-i  reproşa că poliţiştii de la „mascaţi” au avut „curajul” să-l oprească în trafic, să circule  cu viteză pe străzi pietonale aglomerate proaspăt reabilitate din fonduri U.E. (unde  accesul cu autoturisme este strict interzis), să se deplaseze cu autospecialele Poliţiei  la evenimente/incidente sesizate de diferite persoane fizice pe care tot el le generase,  să indice poliţiştilor pe cine să sancţioneze şi pe cine nu, să folosească arme în  scopuri recreative pe raza mun. Oradea, să ignore constant obligativitatea montării plăcuţei de înmatriculare pe autoturisme, să vâneze din elicopter, să-şi atribuie  batjocoritor calitatea „chestor de poliţie” în faţa poliţiştilor din cadrul I.P.J. Bihor cu scopul de a-i umili, toate acestea creând în rândul societăţii percepţia că inculpatul  este protejat de organele de poliţie, care, în loc să ia măsuri legale împotriva acestuia,  este incapabilă să reacţioneze, şi să-l încurajeze în realitate să săvârşească în  continuare fapte antisociale, să transforme localitatea de reşedinţă într-o arenă  infracţională, cu sfidarea oricăror reguli de convieţuire socială”, se arată în rechizitoriu.

Acces la baza de date a MAI

Procurorii mai arată că în noaptea de 28 spre 29 martie 2018, venind de la Băile Felix către Oradea, Micula, aflat la volanul unui Mercedes cu iubita și prietenii lui, l-ar fi șicanat în trafic pe un bărbat care conducea un Opel. Victima a fost urmărită de Micula și s-a refugiat într-o benzinărie, unde a fost prinsă de agresor, care a început să îi lovească mașina.

Șoferul Opelului ar fi sunat la 112 ca să reclame agresiunea, apoi ar fi reușit să scape de urmărirea lui Victor Micula. Acesta a apelat la un prieten polițist și au plecat împreună să îl caute pe șoferul Opelului. Cum nu l-au mai găsit, Micula a mers la sediul Poliției, unde i s-a permis accesul în zona restricționată a Biroului Supravegheri Video și a accesat ilegal bazele de date MAI pentru a căuta informații despre șofer.

”Întrucât nu l-au găsit pe C.M.A (care îşi abandonase autoturismul şi închisese  telefonul mobil), cei doi inculpaţi (ZCA şi M.V.) s-au deplasat cu aceeaşi  autospecială de poliţie la sediul Poliţiei Mun.Oradea, situat în strada Aradului, în  vederea identificării acestuia în bazele de date ale instituţiei, în baza numărului de  înmatriculare a autoturismului persoanei urmărite. Astfel, în jurul orei 02:50 au  ajuns la sediul Poliţiei, ofiţerul de serviciu permiţându-i accesul în instituţie lui M.V. şi martorei MYG, la indicaţiile ferme ale Z A C (şef de tură în acea noapte), după  care cei trei au intrat o scurtă perioadă în biroul şefilor de tură, utilizat în acea tură  de noapte de Z A C, iar din biroul acestuia, inc.M.V., însoţit de martorul MYG, s au deplasat în Biroul Supravegheri Video, aflat în imediata apropiere, zonă  administrativă în care accesul este restricţionat publicului, situată la parterul  imobilului, în incinta căruia sunt amplasate sistemele de supraveghere video  existente pe raza mun.Oradea în spaţiul public, precum şi staţiile de lucru ce permit  efectuarea de verificări în bazele de date cu privire la evidenţa persoanei, evidenţă auto, paşapoarte şi alte sisteme informatice aflate în gestiunea M.A.I.-DEPABD,  toate acestea având caracter nepublic.

Odată ajunşi în biroul de Supravegheri Video, care se afla în imediata de  biroul utilizat de Z A C, cu acordul prealabil al acestuia, inc. E C M, agent şef  adjunct de poliţie în cadrul Pol.Mun.Oradea-Biroul Ordine Publică, care îşi  desfăşura activitatea în acea noapte în biroul indicat mai sus, potrivit planificării, la  solicitarea şi în prezenţa inculpatului M.V., la ora 02:54, folosind userul şi parola  proprie, a accesat bazele de date (în condiţiile în care accesul la aceste date este  restricţionat, sens în care se stabileşte un user şi o parolă individuală, ce este  acordată anumitor funcţionari din cadrul Poliţiei, de autoritatea competentă la nivel  naţional), şi anume Evidenţa Auto, Evidenţa Paşapoarte, respectiv Evidenţă  Persoane, toate trei gestionate de M.AI.-DEPABD, ocazie cu care inculpatul M.V a aflat identitatea persoanei cu care a avusese incidentul în trafic, respectiv datele  personale ale acestuia şi ale membrilor familiei sale”, arată procurorii.

În aceeași noapte, continuă în rechizitoriu, Victor Micula și-ar fi sunat un prieten, martor în dosar, ,,ocazie cu care acesta i-ar fi solicitat să-i lase în pace pe tinerii aflați în mașina urmărită, întrucât sunt prieteni cu el, însă M.V. i-a replicat că dacă doresc acest lucru, atunci să vină în Parcul Salca şi să-şi ceară scuze în genunchi. (…)”.

Alin Zanca şi Claudiu Rengle, ultimul pensionat între timp, sunt acuzaţi că au abuzat de funcţii şi l-au „iertat” de o amendă atunci când a intrat cu bolidul pe pietonala Vasile Alecsandri din Oradea, punându-i în pericol pe trecători.

Camelia Erdei este acuzată că i-a dat informaţii, dar şi că l-a lăsat să acceseze personal baza de date a MAI.

Victor Micula a folosit baza de date a MAI să caute informații despre Vlăduța Lupău, soția lui Adrian Rus (fiul lui Toma Rus, fostul șef al BCCO Cluj).

Victor Micula s-a folosit de baza de date a MAI pentru a căuta date despre cântăreața Vlăduța Lupău.

”În seara zilei de 21.04.2018, în jurul orei 23:00, inculpatul M.V. s-a  deplasat la sediul Poliţiei Mun.Oradea, împreună cu prietenul său, martorul P P B,  cu intenţia de a afla mai multe informaţii confidenţiale legate de persoana martorei  L.V., o cunoscută interpretă de muzică populară, de care inculpatul M.V. era  interesat. …………….. cei doi au intrat în biroul Biroul Supravegheri Video din cadrul  Pol.Mun.Oradea, unde îşi desfăşurau activitatea inc. E C M, respectiv martorul B A, din cadrul Poliţiei Locale Oradea.

Cu acea ocazie, suspectul M.V s-a  aşezat la biroul folosit de ECM, cu acordul acesteia, după care a efectuat nemijlocit  mai multe interogări în bazele de date în legătură cu numita L.V. M, respectiv cu  membri familiei acesteia (…-tatăl, Lupău …-mama şi …-fratele), efectuând şi  fotografii de pe ecranul calculatorului care înfăţişau datele personale ale  martorului L.V.”, se arată în rechizitoriu.

Polițista Camelia Erdei a spus că Micula este de la ”doi şi un sfert”

Procurorii mai arată că ”imediat după aceea, M.V. l-a verificat în evidenţa auto şi pe prietenul  său, P P B, care era de faţă, respectiv pe sine însuşi, atât după CNP atribuit cetăţeniei  române, cât şi după CNP atribuit de autorităţile suedeze: 

Faptul că inculpatul M.V se afla în biroul mai sus amintit pentru a face  personal interogări în baza de date de pe staţia de lucru utilizată de E C M a fost  observat şi de lucrătorii de poliţie din cadrul Serviciului Operaţiuni Speciale („mascaţii”) din cadrul I.P.J. Bihor, ……………. care şi-au arătat indignarea în legătură  cu această situaţie.  

Primul care a intrat în acel birou dintre lucrătorii de poliţie ai S.A.S a fost  martorul S S , scopul urmărit de acesta fiind acela de a verifica identitatea persoanei  pe care „mascaţii” au surprins-o în faţa magazinului Crişul în acea seară şi pe care  au condus-o la sediul Poliţiei Mun.Oradea, întrucât se afla sub influenţa unor  substanţe stupefiante. În acel moment, martorul l-a observat în acea încăpere pe  inculpatul M.V.,însoţit de încă un bărbat, care discuta cu inculpata E C M, martorul  deducând că între cei doi era o relaţie amicală prin modul în care se adresau unul  celuilalt. Fiind surprins de cele văzute, şi anume prezenţa unei persoane civile în acel  birou, în condiţiile în care martorul cunoştea că accesul este restricţionat persoanelor  civile, a întrebat lucrătorii de poliţie din birou care a motivul prezenţei inc.M.V., însă nu a primit un răspuns. Având în vedere că inc. E C M era „ocupată” să poarte  conversaţii cu inc.M.V., martorul S S i-a solicitat ajutorul martorului B A cu privire  la identificarea acelei persoane conduse la sediul Poliţiei. După ce a ajuns la autospeciala S.A.S., fiind uluit de prezenţa inculpatului în  acel birou, martorul SS le-a povestit şi celorlalţi colegi de echipă (P O , Ţ A , B D,  G L) cele întâmplate, însă martorii P O şi Ţ A Adrian nu au dat iniţial crezare celor  relatate de şeful lor. Astfel, martorul P O , însoţit de martorul Ţ A s-au deplasat  imediat la acel birou pentru a verifica realitatea informaţiei, ocazie cu care au  constatat acelaşi lucru, şi anume au surprins prezenţa inc.M.V. în încăpere, ba mai  mult, martorul P O, care a intrat în birou, l-a văzut pe inculpat că se afla pe un scaun  situat in partea stângă, lângă ușă, cu spatele la un calculator (locul unde se află biroul  inc.ECM), observând că era deschis, iar pe ecranul acestuia se vedea aplicația  DEPABD (aplicația de verificare a persoanelor), iar în apropierea acestuia l-a  recunoscut pe PPB. Astfel, martorul Ţ A a chestionat-o pe E C M în legătură cu  prezenţa acelor persoane civile aflate în biroul său în condiţiile în care era de  notorietate că accesul este interzis civililor, iar aceasta i-a răspuns pe un ton  batjocoritor că ar fi de la „doi şi un sfert” (se referă la Serviciul de Protecţie Internă  al M.A.I.)”.

Cu geacă de polițișt și cagulă pe cap, la percheziționarea unui interlop

În cazul agentului Ovidiu Vaida, de pildă, procurorul îi impută că în noaptea de 16/17 noiembrie 2018 l-a cooptat pe Victor Micula  într-o acţiune de prindere în flagrant a unui interlop, Alin Mărginean, bănuit că s-a urcat drogat la volan. La percheziționarea corporală a acestuia ar fi participat și Micula, îmbrăcat în polițist, cu cagulă pe față.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.