Datorită legii pentru sănatate adoptată astăzi în senat, un politician susține că cetățenii vor plăti de două ori aceleași servicii medicale; calitatea serviciilor medicale va avea de suferit și vor apărea greșeli datorate abordării selective a pacienților; veniturile spitalelor publice vor scade, pentru că incasările din subînchirierea spitalelor vor fi mai mici decât cele provenite din serviciile medicale, care acum vor fi deturnate către o piața pseudo privată; amestecarea utilizării serviciilor medicale în regim public cu regim pseudo privat va reprezenta o concurență neloială față de serviciile medicale acordate în regim privat; vor apare diferențe marcante și nedrepte în cadrul personalului aceluiași spital, ceea ce va duce la creșterea veniturile unor anumiți medici.

În şedinţa din 9 iunie 2015 a plenului Senatului, cu 54 voturi ai PSD și LC, a fost aprobată propunerea legislativă cu privire la prestarea de servicii şi acte medicale la cererea pacientului, în spitalele publice, detalii aici (VIDEO) http://youtu.be/afE13IGxrVo și aici http://www.senat.ro/legis/lista.aspx?cod=18811

Urmează votul Camerei Deputaților.

Senatorul Valeriu Toade propune o variantă de întrebări-răspunsuri pe baza legii MEBO

Este oare această lege în interesul creșterii salarizării medicilor? Nu toți medicii și cadrele medii ale spitalului se pot angaja în servicii private la cererea pacienților pentru că nu toate serviciile sunt solicitate în aceeași măsură. Deși pacienții ar trebui să fie îngrijiți de o echipă medicală capabilă să identifice și să trateze toate problemele medicale importante, concomitent, vor apare diferențe marcante și nedrepte în cadrul personalului aceluiași spital, ceea ce va duce la creșterea veniturile doar a unor anumiți medici. Calitatea serviciilor medicale va avea de suferit și vor apărea greșeli datorate abordării selective a pacienților.

Este această lege în interesul pacienților? Baza materiala și imobilele spitalelor publice au fost plătite de către cetățeni prin impozite și taxe, iar prețurile de subînchiriere a spitalelor ar trebui să facă obiectul unei analize competente și depolitizate, prin prisma cost-eficienței și a oportunității acestui model economic al subînchirierii spitalelor doar către salariați. Înființarea unei astfel de instituții în România a respinsă de Guvernul Ponta-PSD, detalii aici: http://www.comunicatedepresa.ro/senator-valeriu-todirascu/tradare-sau-genicod-deputatii-resping-reformarea-sanatatii-unde-anual-se-deturneaza-1mlrd-de-eur-mor-60-000-de-romani-iar-salariile-sunt-de-mizerie . O altă formă de stabilire corectă a prețului subînchirierii spitalelor ar fi fost licitația publică, prin jocul liber al cererii și ofertei, cu respectarea legislației instrăinării temporare a bunurilor publice. Însă, legea Banicioiu-MEBO votată de Senat, ocolește principiile concurenței, a economiei de piață și a statului de drept, acordând politrucilor de la Ministerul Sănătății dreptul de stabili costurile subînchirierii spitalelor, fără să dețină competențe dovedite în stabilirea corectă a costurilor și nici legitimitatea necesară primită din partea asiguraților de a dispune discreționar de bunurile acestora. Cetățenii vor plăti de două ori aceleași servicii medicale, odată în calitate de asigurați și a doua oară, în calitatea de pacienți, când vor plăti aceste servicii și în regim pseudo privat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.