Azi, 24 mai, 2016, a început oficial o nouă aplicaţie militară a trupelor NATO în Marea Neagră, la care participă şi 250 de militari francezi cu vasul de război “Jean Bart”. Vasul este dotat cu echipament de supraveghere şi atac de ultimă generaţie. Trupele franceze sunt pregătite impecabil. Astfel, ofiţer francez, fluent în limba română declară în faţa camerei de filmare: “Trebuie să fim bine pregătiţi”, spune el. Vasele româneşti intrate pe Braţul Chilia, deci la graniţa cu Ucraina, au primit ordin de acoperire a echipamentului militar. Comandant NATO, român, declară: “Situaţia din Ucraina ne obligă să fim prudenţi” (TVR 1). Intensificarea prezenţei NATO în zona Mării Negre vine ca urmare a agresivităţii repetate a ruşilor asupra trupelor NATO după anexarea ilegală a Crimeei. S-a estimat că în perioada ultimilor doi ani, de la Marea Baltică până la Marea Neagră, avioanele ruseşti sau apropiat de peste 60 de ori până la distanţă de 8 metri de navele NATO, deşi acestea din urmă se aflau în zonele internaţionale.

Decizia NATO a fost luată după audierile din senatul SUA a generalului Curtis Michael Scaparrotti din 21 aprilie, 2016. Poziţia generalului, noul comandant EUCOM, şi care vine de la conducerea trupelor SUA din Coreea de Sus, generalul deci, are această poziţie, de “a mări numarul trupelor NATO în Europa şi de a ţine pe masă toate posibilităţile”, inclusiv, sau mai ales pregătirea permanentă a trupelor NATO. Rusia nu se va potoli iar apariţia în public a fostului Secretar General al URSS, Mihail Gorbaciov, cu declaraţii din cele mai şocante, ca cea de azi (25 mai, a. c.), că: “regret enorm dizolvarea URSS”, nu face decât să confirme că fosta URSS încearcă să-şi recapete forma anterioară anului 1990. În acest context îl felicit pe actualul premier al României care azi, în Washington D. C., a solicitat instalarea unei brigăzi multinaţionale permanente a NATO pe teritoriul României. Aceasta, odată finalizată, ne-ar da siguranaţa viitorului nostru şi a copiilor noştri.

Deveselu (locul a fost în anii 1950-1960 ales de fosta armată a URSS), nu este îndreptată împotriva Rusiei. Deveselu este parte integrată a unui scut de apărare a ţărilor membre NATO, şi include aceeleaşi instalaţii în Spania, în viitorul apropiat în Polonia, toate fiind coordonate dintr-un centru de comandă din Germania. Scutul nu are absolt nimic cu Rusia şi rachetele lor sofisticate.care, în caz de lansare, sunt programate să parcurgă un traseu peste Polul Nord. Propunerile venite din partea NATO, ca Rusia să facă parte dintr-un sistem comun de control a instalaţiilor de lnsare a rachetelor balistice, a fost respins de partea rusească. A existat chiar un Consiliu NATO-Rusia  care nu a mai functionat. În acest an, pe 20 aprilie, a avut loc la Bruxelles o primă reuniune a acestui Consiliu NATO-Rusia, prima după doi ani. Întâlnirea a durat 90 de minute iar concluzia a fost că încă există mari diferenţe de opinii între cele două părţi.

Partea rusă invocă încălcarea tratatului bilateral INF din 1987, privind folosirea rachetelor cu rază medie de acţiune (1500-5000 km.). Bazele din România şi Polonia nu incalcă însă tratatul pentru că ambele instalaţii sunt concepute ca apărare, sunt defensive.

O reţinere a noastră, a românilor, ar fi că Deveselu ar putea fi folosit ca pretext pentru un conflict regional în care noi am avea numai de pierdut. Noi însă trebuie să învăţăm că preţul libertăţii noastre trebuie să ni-l asumăm, la orice preţ. Odată pentru totdeauna trebuie să nu mai aşteptăm de la alţii sacriificii, inclusiv cele supreme, doar ca noi să ne “salvăm”. Nu trebuie să continuăm să ne păcălim istoria. Cum am făcut de secole.

Prof. Emil  Aluaş

Preşedinte-Fondator

Fundaţia PRO  WEST

Prezentare autor:

Cadru universitar în Europa şi SUA, refugiat politic în SUA în 1986, publicist cu peste 800 de editoriale/articole/interviuri, publicate în România, Germania (Stuttgart), SUA, profesorul Emil Aluaş este fondatorul şi preşedintele Fundaţiei PRO WEST, Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.