Săptămâna trecută, membrul Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) Valentin Jucan a transmis Comisiei Europene şi Parlamentului European o scrisoare referitoare la situaţia dezastruoasă a postului public de televiziune. De asemenea, peste 700 de angajați ai TVR, au transmis, o scrisoare celor două Camere ale Parlamentului, solicitând deputaților și senatorilor să dispună efectuarea de controale pentru ca cei vinovați de dezastrul financiar de la TVR să fie în sfârșit trași la răspundere.

 

”Am adresat apelul meu doamnei Silvia Costa, membru al Parlamentului European şi preşedinte al Comisiei pentru cultură şi educaţie, tuturor europarlamentarilor membri ai acestei Comisii, dar şi domnului Tibor Novracsis, Comisar european pentru educaţie, cultură, tineret şi sport. Deoarece Televiziunea română este printre cele mai longevive organizaţii media din Europa, scrisoarea la care fac referire a fost transmisă şi domnului Jean-Paul Philippot, preşedintele E.B.U. – Asociaţia Televiziunilor Publice din Europa. Consider că gravitatea situaţiei T.V.R. este fără precedent”, a comunicat Jucan.

Acesta arată în scrisoarea deschisă că în urma măsurilor luate de către conducerea instituţiei în ultima perioadă, salariaţii au recurs la proteste şi apeluri către Parlamentul României. ”Din păcate, ignoranţa politicienilor a permis ca TVR, organsin public cu responsabilităţi speciale în informarea corectă, în susţinerea culturii naţionale cât şi cea a minorităţilor naţionale, să fie acum în pragul falimentului. De fapt, consider că inacţiunea membrilor parlamentului României, împreună cu administrarea dezastruoasă a TVR din ultimii ani, a condus la transformarea acesteia din instituţie aflată în slujba interesului public, în agenţie guvernamentală responsabilă cu susţinerea politică a Executivului”, a scris Jucan.

 

Presiunea politică a cocoșat televiziunea

Conform legii, TVR se află sub control parlamentar, iar presiunea politicienilor la adresa televiziunii vine în contextul în care, în România, mediul audiovizual privat este excesiv politizat. Membru CNA amintește Parlamentului României Recomandarea Parlamentului European din 2 aprilie 2014 adresată Consiliului, Comisiei și Serviciului European de Acțiune Externă referitoare la rolul radiodifuziunii în promovarea Uniunii Europene și a valorilor sale. (2013/2187(INI).

Protocolul 29 privind sistemul de radiodifuziune publică în statele membre U.E., anexat Tratatului privind Uniunea Europeană și Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene, susţine faptul că “radiodifuziunea, ca serviciu public în statele membre, este direct legată de nevoile democratice, sociale și culturale ale fiecărei societăți, precum și de necesitatea de a păstra pluralismul în mass-media”.

 

Cea mai mică taxă din Europa

Jucan se plânge că nu s-a discutat niciodată serios despre reformarea televiziunii române, deși problemele acesteia nu sunt de azi, de ieri. De asemenea, acesta arată că subiectul taxei pentru televiziune a fost ignorat în mod repetat, deși acesta are cea mai mică valoare din Uniunea Europeană, nivelul de colectare fiind unul extrem de scăzut , din taxa de 0,91 euro numai 70,% ajungând propriu-zis la TVR.

”Acest fapt nu este întâmplător, sumele insuficiente şi modalitatea deficitară de colectare a taxei lăsând la îndemâna Guvernului, prin pârghiile de finanţare sau de ştergere a datoriilor, supravieţuirea televiziunii, respectiv modul în care politica editorială susţine mediul politic, în detrimentul informării corecte a publicului”, subliniază omul politic.

 

Studiourile regionale trag ponoasele

 

În contextul dificultăților financiare, cele cinci studiouri regionale ale T.V.R. au şi ele de suferit, presiunile politice la care sunt supuse, mai ales în ultima perioadă, având la origine interesele unor partide politice de a-şi numi persoane apropiate la conducerea acestora. Aceste studiouri, din cauza lipsei unui buget propriu, defalcat de cel general, nu pot să îşi desfăşoare activitatea corespunzător, în sensul respectării identităţilor economice şi culturale regionale, apropierea de cetăţeni fiind aproape inexistentă. Astfel, prioritare sunt concedierile fără rost, tăierile de salarii dar înfiinţarea de noi posturi de conducere, închiderea postului dedicat culturii şi închiderea postului dedicat informaţiilor la nivel comunitar, se revoltă în scrisoarea deschisă Jucan.

Acesta mai spune că niciun responsabil guvernamental sau parlamentar nu propune consolidarea rolului şi a atribuţiilor Consiliului de administraţie al T.V.R., în sensul eliminării posibilităţii ca o majoritate politică parlamentară să demită, anual, în funcţie de interes, acest for.

 

Ce schimbări ar fi necesare

”Deşi necesare, nu sunt propuse şi susţinute măsuri importante ca: introducerea, prin lege, a unui mandat de trei sau cinci ani pentru Consiliul de administraţie (decalat de mandatul instituţiilor politice), separarea atribuţiilor acestuia de cel al colegiului director, introducerea unor criterii clare şi precise, profesionale şi de probitate pentru selectarea şi desemnarea membrilor Consiliului de administraţie.

(…)Vă solicit, stimată doamnă Silvia Costa şi stimate domn Tibor Novracsics, intervenţia în realizarea într-un timp cât mai scurt a unui audit, la nivelul instituţiilor pe care le reprezentaţi, în legătură cu situaţia televiziunii publice din România, în favoarea reformării acesteia şi a readucerii ei din serviciul politic în serviciul interesului legitim al publicului”, concluzionează Valentin Jucan.

 

SANYO DIGITAL CAMERA

Sindicaliștii nu mai au răbdare

Peste 700 de angajați ai TVR, au transmis o scrisoare celor două Camere ale Parlamentului, solicitând deputaților și senatorilor să dispună efectuarea de controale de către instituțiile competente, astfel încât autorii dezastrului economic de la televiziunea de stat să fie trași la răspundere.

Scrisoarea este semnată de Dragoș Bocanaciu, președintele principalului sindicat din cadrul instituției, SPUS TV. În scrisoare se apreciază ca de vină pentru situația de la TVR – ale cărei conturi au fost blocate de ANAF – este atât cadrul legislativ, cât și managementul defectuos.

„De 10 ani, Televiziunea Română este pe un drum descendent din punct de vedere al situației financiare, cauzată atât de un sistem legislativ depășit, cât și de valuri de conduceri defectuoase și incompetente. Televiziunea Română este în prezent în colaps financiar și cu conturile blocate, în pericol să nu își mai poată îndeplini misiunea publică conferită prin Constituție și prin Legea nr. 41/1994.

Vă solicităm sa dispuneți în cat mai scurt timp posibil efectuarea de controale de către toate instituțiile statului, abilitate în acest sens, care sa stabilească și sa identifice cauzele acestei stări de fapt, persoanele vinovate care au produs pagube Televiziunii Române și tragerea la răspundere a responsabililor pentru dezastrul din SRTV”, au cerut sindicaliștii din televiziunea publică.

Angajații au mai cerut parlamentarilor să analizeze de urgență raportul de activitate al TVR pentru anul trecut și să demareze procedurile de înlocuire a managerilor incompetenți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.