În cadrul KGB, Vladimir Putin avea tot felul de porecle care spun multe despre statutul lui în organizaţie – a fost numit Chiştoc, Molie Palidă, iar ultima – Botox, arată un fost coleg al acestuia, Iurie Șveț, citat de http://www.paginaderusia.ro și preluat de Romanian Global News.
Colegul lui Putin şi fost agent KGB, în prezent analist financiar, Iuri Şveţ susţine că în ciuda biografiei oficiale,președintele rus nu a lucrat niciodată în intelligence din cauza „aptitudinilor sale mediocre”, a declarat Şveţ într-un interviu pentru Gordon.ua.
„Putin nu a lucrat niciodată în intelligence. În ciuda mitului, în servicii lucrau nu doar agenţi gen James Bond, care erau foarte puţini. Cea mai mare parte a personalului Primei Direcții Principale a KGB erau persoane cu abilități analitice medii și caracteristici psihologice adecvate. Cuvântul cheie deci este „mediu”. Faptul că Putin nu a fost trimis să lucreze la serviciul de informaţii al KGB, ci la secţia din Leningrad înseamnă că, în comparaţie cu colegii săi, capacitățile sale erau chiar sub medie”, a declarat Şveţ.
„Vorbind la figurat, după ce a fost scanat cu toate razele X şi „blana” sa răsucită pe interior, a fost trimis să lucreze în regiunea Leningrad”, a declarat Şveţ, adăugând că, la Leningrad, „Putin se ocupa cu nimicuri: examina anonimele studenţilor despre profesori, calomniile între profesori sau la adresa rectorului și așa mai departe”.
„Faptul că pe Putin, după Institutul Andropov, l-au trimis înapoi la Leningrad, este un diagnostic clar”, a mai adăugat fostul spion sovietic.
Mai târziu, în calitate de director al Casei de Prietenie URSS-RDG, Putin, de asemenea, era departe de intelligence. „Sarcina lui era să asigure pentru camarazii seniori de la Moscova mâncare, băutură, să facă cumpărături în magazinele locale, după care, corpurile amorţite de băutură ale colegilor să le bage în avion şi trimită înapoi la Moscova. Aceasta era toată munca de informații a lui Putin în Germania de Est”, spune Şveţ.
„Marii generali ruși care au luptat în Crimeea cu Imperiul Otoman au primit de la împărăteasa Ecaterina nume compuse frumoase: Suvorov-Rîmnikski, Rumeanțev-Zadunaiski, Potemkin-Tavriceski, însă Putin, pentru operaţiunea sa de anul trecut din Crimeea a primit un elocvent prefix Huilo (Pu…che)”, afirmă Şveţ.
„Am vorbit cu oamenii care îl știau pe Putin cu mult înainte de a ajunge președinte. Toţi au remarcat faptul că, în afară de abilitățile intelectuale destul de mediocre, el este extrem de complexat. Putin era literalmente ucis de faptul că avea statură mică, complexul său de inferioritate era întipărit în întregime pe figura și fața lui. O astfel de persoană nu putea fi trimisă în misiuni de spionaj în străinătate, pentru că pe fața lui scris: „Recrutează-mă!” El s-a înscris în KGB şi la judo, pentru a compensa cumva complexul de inferioritate. Nu știu ce a reuşit în sport, dar în KGB sigur nu s-a realizat”, a spus Şveţ.
Expertul a adăugat că complexele de inferioritate ale lui Putin au fost date în vileag de incidentul cu scaunul de la negocierile maraton de la Minsk.
„La începutul negocierilor, Merkel, Hollande, Poroșenko şi Putin intră în sală. Lukașenko îi conduce pe toţi la locurile lor. Dintr-o dată, Putin se repede la președintele din Belarus şi aproape că îi smulge din mână scaunul. Are loc o confuzie. Știi de ce? Deoarece înălțimea scaunului este cel mai important factor al politicii externe actuale a Federației Ruse. Scaunul președintelui ar trebui să fie înalt, ca Putin să nu arate pitic. În același timp, el nu trebuie să fie nici prea mare, pentru că altfel îi vor atârna picioarele în aer. Pregătirea scaunului pentru Putin este cea mai importantă sarcină înainte de fiecare dintre aparițiile sale publice, scaunul său este pregătit din timp. Şi iată că, nu se ştie de ce, Lukașenko oferă altcuiva scaunul râvnit de Putin. Negocierile erau să eşueze din această cauză”, a spus Şveţ.
Este unul dintre martorii-cheie în cadrul audierii publice de la Londra în cazul asasinării fostului ofițer FSB Alexandr Litvinenko. Şveţ l-a ajutat pe Litvinenko să adune și analizeze dosarul privind Viktor Ivanov – aliatul lui Vladimir Putin din FSB, şeful Direcţiei Droguri. Dosarul compila informații despre conexiunile lui Putin și Ivanov cu membrii crimei organizate din Tambov, care în anii 1990 au fost angajaţi în traficul de droguri și spălare de bani cu unul dintre cele mai mari cartelurile de droguri columbiene.
Romanian Global News
[…] „Putin nu a lucrat niciodată în intelligence. În ciuda mitului, în servicii lucrau nu doar agenţi …read more […]