România are un potențial uriaș în domeniul agricol. Ce lipsește în prezent? În afară de mâna de lucru lipsește desigur pasiune și dragostea pentru natură, locurile natale, un mediu sănătos și mai ales un stil de viață sănătos. Totuși nu este chiar totul pierdut. Drept dovadă statisticile care arată că din ce în ce mai mulți români din diasporă revin în România pentru a investi în domeniul agricol.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a primit 256 de cereri de finanțare în valoare de peste 10 milioane de euro de la tineri din diaspora pentru a-și deschide ferme în România.

Potrivit unui comunicat al AFIR, în 5 iulie s-a încheiat prima sesiune de primire a solicitărilor de finanțare pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta dedicată Diaspora. Au fost primite online 256 de cereri de finanțare în valoare de aproximativ 10,5 milioane de euro, prin intermediul submăsurii 6.1 – Diaspora din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Sprijinul acordat prin intermediul acestei linii de finanțare este 100% nerambursabil și, în prezent, este de 40.000 sau de 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole pe care o va dezvolta tânărul fermier.

„Finanțarea se acordă sub formă de sumă forfetară în două tranșe: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanțare și 25% din valoarea sprijinului în funcție de implementarea corectă a planului de afaceri, fără a depăși trei ani (cinci ani pentru exploatațiile pomicole) de la semnarea contractului de finanțare”, se arată în comunicat.

Sursa: cotidianul.ro

Citește și: Devine Orban un naționalist și patriot din nevoie/de nevoie?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here