Din rau in rau    

Avatarurile lui Dominique Straus- Kahn, care este din nou suspus unei proceduri penale in Franta dupa imensul scandal din Statele Unite, in noul proces fiind acuzat de proxenitism in forma calificata pentru care risca pâna la 20 de ani de inchisoare, demisia din functie al unui om politic englez, care promitea solicitantilor audiente la David Cameron pentru sume uriase si condamnarea definitiva a parlamentarului turdean Virgil Pop la cinci ani inchisoare, sunt câteva dintre stirile transimise de agentiile de presa. Cât priveste telenovela parlamentarului Boldea, primul deputat din lume ce a facut obiectul unui mandat de urmarire internationala si care a ocupat de zile bune ecranele canalelor de televiziune ale patriei si care –  intre doua interogatorii la DNA-  a simtit si nevoia unui safari in Kenia, pentru comentarii le las spatiu tipografic colegilor mei de la Gazeta. Cu privire la ultimul caz,  am de facut un singur comentariu: nu cred in cele spuse de domnul Cristoiu ca prezenta lui masiva la televiuziuni il propulseaza ca fiind un candidat eligibil in nou Parlament al României, chiar sub sigla domunui Dan Diaconescu. Lumea s-a saturat de saltimbanci chiar si in tara noastra.

Revin la primele trei stiri. D.S.K, de care se spune ca a fost un eminent economist, calitate ce l-a propulsat pâna la functia de director al Fondului Monetar International, a avut nu de acum ci de mult „reputatia” de persoana certata cu minimele exigente morale ce le implica calitatea de persoana pubica. In pofida solidaritatii pe care o manifesta sotia lui, doamna Anne Sinclair, luând in considerare prezumtia de nevinovatie de care se bucura orice inculpat, acesta a ajuns sa fie cercetat si in tara sa natala pentru proxenetism in forma agravata, ceea ce mi se pare prea mult. Sa nu uitam ca in afacerea cu menajera de la hotelul Sofitel din New-York, desi procuratura americana si-a retras acuzatia, iar acesta, dupa doua luni de arest preventiv, s-a reintors in tara lui, viata sa privata, prin caracterul sau scandalos este comparabila cu cea a fostului premier Berlusconi. Acesta din urma a scapat de raspundere penala in mai multe dosare ca urmare a prescriptiei „nimic nou sub soare” dar mai are unul sau doua procese in care este implicat pentru frecventarea prostituatelor, inclusiv una de origine româna. Dezgustator tablou…

Cât priveste trezorierul Partidului Conservator britanic, Peter Crrudes, acesta este un alt persoinaj penibil. Sa-ti tarifezi traficul de influenta, in functie de cât de importanta va fi audienta acordata de premier, respectiv daca acesta il va avea alaturi si pe ministrul de finante, situatie când solicitantul este nevoit sa achite nu mai putin de 250.000 de lire sterline, aceasta fapta nu mi se pare deloc mai putin abjecta decât ceea ce fac unii demnitari români.

Virgil Pop, in prima campanie electorala din 2008, s-a gasit in arest pareventiv. A tipat ca din gura de sarpe ca este victima procurorilor, a fost pus ulterior in libertate – ceea ce mi se pare un fapt pozitiv deoarece acaesta este conditia juridica fireasca a unei persoane cercetate penal, incarcerarea fiind o exceptie – dar, pâna la urma, spre sfârsitul mandatului de parlamentar, deoarece alegatorul român l-a trimis acolo, Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin doua hotarâri judecatoresti concordante l-a indreptat spre penitenciar desi s-a bucurat de o asistenta juridica de exceptie. Faptele sunt incapatânate si uneori nu pot fi induplecate nici de un bun avocat. Lacomia este nociva oriunde pe suprafata pamântului, dupa cum si dezmatul daca depaseste anumite limite trebuie sanctionat penal. Asa fiind, zilele pe care le traim sunt marcate nu numai de criza economica, care, in continuare, nu este deloc usor de suportat, ci si de cea morala, cea mai virulenta dintre toate.
Despre speranta in mai bine si semnele concrete ale acesteia, probabil, intr-un viitor editorial.

30 martie 2012

Adrian Man

P.S: An de an, ma straduiesc sa citesc cartea care a fost declarata cea mai buna din anul precedent. Pe lânga articolele elogioase din România Literara, romanul doamnei Marta Petreu mi-a fost recomandat de o distinsa intelectuala de la biblioteca filialei Cluj a Academiei Române. „Acasa, pe câmpia Armaghedonului”, este cu siguranta o reusita, iar prin dimensiunile izbânzii literare mi se pare ca trebuie smenalata cititorilor Gazetei, recomandând-o calduros. Poetul si istoricul literar precuzm si conducatorul unei reviste de prestigiu s-a dovedit si o prozatoare care a scris una din cele mai bune carti postdecembriste. Noi, ardelenii, ar trebuzi sa fim pe deplin multiumiti ca personajele si peisajele Câmpiei Transilvaniei intra in perimetrul marii literaturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.