Reţinerea domnului viceguvernator BNR Bogdan Olteanu şi apoi a arestul acestuia la domiciliu dispusă în primă instanţă este o ştire greu de digerat chiar pentru o persoană care a făcut toată viţa drept şi cu atât mai mult pentru opinia publică. Desigur, nu doresc să impietesc asupra prezumţiei de nevinovăţie care este una din temeiurile statului de drept. Până la o hotărâre definitivă, domnul Olteanu nu poate fi considerat vinovat, dar conexiunile acestui dosar nu pot fi deloc neglijate. Domnul Liviu Mihaiu, care ne vorbea deseori pe micul ecran cum se face disocierea între bine şi rău, se susţine că s-ar fi dat pentru el un milion de euro ca să fie Guvernatorul biosferei Delta Dunării. Provenienţa banilor provine de la Sorin Ovidiu Vântu, care are la activ cel puţin trei hotărâri de condamnare definitivă. Să nu uităm nici faptul că fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a fost persoana de decizie, care gura nu-i miroase şi usturoi nu a mâncat. În prealabil, dumnealui va trebui să-şi rezolve dosarul în care este suspectat de mărturie mincinoasă.

 

Le va fi greu celor de la Antena 3 să dea explicaţii cât de cât plauzibile la ce s-a întâmplat, dar nici pe unii intelectuali nu i-am înţeles, având o poziţie ciudată.

Când o revistă engleză, cred că Nature a spus că Ponta a plagiat teza de doctorat, iar doamna Rodica Zafiu a vrut să scrie despre acest lucru, în România Literară, domnul Manolescu nu i-a permis acest lucru şi atunci şi-a găsit spaţiul publicistic la Dilema Veche. Acum după ce Ministrul Învăţământului a semnat dispoziţia prin care lui Victor Viorel Ponta i s-a retras titlul ştiinţific de doctor, preşedintele Uniunii Scriitorilor scrie un articol vehement în Adevărul de Weekend, ”Politică şi ştiinţă”, uitând ce i-a făcut doamnei Zafiu. Dar să închidem paranteza şi să ne întoarcem la domnul Olteanu.

A fost unul din tinerii liberali cu o carieră promiţătoare. A devenit ministru în cabinetul lui Tăriceanu, apoi a fost promovat la conducerea Camerei Deputaţilor. În sfârşit, a ajuns viceguvernator al Băncii Naţionale a României.

Cât era în funcţia de conducere la Camera Deputaţilor a avut şi un conflict cu ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti. Se putea să nu i se dea amploare, dacă nu era mediatizat exagerat de mult şi de o parte şi de alta. Oricum, nu a fost un eveniment ieşit din comun şi nu cred că va rămâne în istoria parlamentarismului român postdecembrist. Olteanu s-a pronunţat împotriva amestecului în afacerile interne ale României, iar reprezentanta diplomatică americană a ţinut-o pe a ei.

După ce a ajuns la BNR, nu s-a mai auzit de domnul Olteanu. Guvernatorul Băncii Naţionale, academicianul Mugur Isărescu este o persoană discretă şi eficientă şi ţine la colaboratorii domniei sale.

Domnul Olteanu intenţionează să demisioneze din funcţia de viceguvernator şi bine face. Este avocat şi arbitru la Camera de Comerţ şi Industrie a României, unde a câştigat nu puţin, şi deci nu va suferi prea mult din punct de vedere material.

Sper ca justiţia să dea o sentinţă dreaptă, dar subliniez că m-a deranjat că DNA a ajuns şi în sanctuarul BNR.

Am remarcat pozitiv şi că nu s-a mai făcut justiţie televizată. Astfel nu s-a filmat momentul reţinerii, deci sunt aspecte pozitive şi în această direcţie.

Despre momentul intrării în României în Primul Război Mondial şi semnificaţiile pentru ţara noastră în editorialul viitor.

Adrian Man

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.