Liceul Tehnologic Special Dej, condus de consilierul local PSD Laura Boian, din cadrul Primăriei Dej, a atribuit o licitație în valoare de peste un milion de lei firmei patronate de Adrian Itu, fratele deputatului PSD din Dej, Cornel Itu. Directorul liceului a fost coleg cu deputatul Itu în cadrul Marsala Life, o asociație tip ONG din Dej. Anul trecut, firma lui Adrian Itu a mai luat un contract de la liceul dejean în valoare de aproximativ 800.000 lei.

În cadrul acordului cadrul SERVICII DE CATERING PENTRU LICEUL TEHNOLOGIC SPECIAL DEJ, instituția a acordat un contract firmei MUSTANG TOUR SRL, patronată de soții Daniela și Adrian Itu. Cel din urmă este directorul fabricii dejene Tiger Someș și fratele deputatului PSD din Dej, Cornel Itu. În același timp, liceul respectiv este condus de Laura Boian, consilier local dejean care face parte din PSD Dej și coleg într-o asociație tip ONG (Marsala Life) cu deputatul PSD Cornel Itu.

Potrivit caietului de sarcini, valoarea estimată totală a acordului cadru, fără TVA, este cuprinsă între 386.080,50 lei și 1.003.809,30 lei, iar firma Mustang Tour a încheiat contractul pentru suma de 1.003.809.3 lei, fără TVA, adică plafonul maxim stabilit în caietul de sarcini. Anul trecut, aceeași societate a câștigat de la liceul condus de Boian un contract similar în valoare de aproximativ 800.000 lei.

Mai mult, contractul a fost atribuit fără publicarea prealabilă a unei invitații la o procedură concurențială de ofertare, reprezentații liceului motivând că ”achiziția nu se încadrează în domeniul de aplicare al directivei (Uniunii europene, n.red.)”.

Laura Boian

”Din câte știu, domnul Cornel Itu a făcut parte din asociația din care fac parte și eu mai demult, dar acum nu mai face. Oricum, contractul a fost făcut prin licitație publică, iar achiziția s-a făcut prin intermediul unei firme de consultanță. Nici măcar nu m-am ocupat eu de aceste proceduri. Faptul că acest contract a ajuns la această firmă a ținut doar de pura întâmplare, vă dați seama! Eu doar am semnat contractul și am stabilit niște criterii. Este vorba de faptul că o dată pe săptămână firma trebuie să ofere o masă ecologică copiilor. Mai trebuie să se ocupe și de reciclarea alimentelor. Prin lege, noi nu avem voie să coborâm plafonul stabilit în caietul de sarcini”, a declarat Laura Boian, directoarea liceului dejean.

Consultanță de partid

Firma de consultanță la care Laura Boian face referire este SC Harrison Consulting, o companie din București care aparține unor foști angajați ANRMAP (Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice) care reglementează achizițiile publice. Concomitent cu intrarea la guvernare a PSD, afacerile firmei au ”explodat”. În 2017 cifra de afaceri a companiei a crescut cu 23% și profitul cu 61%.

Societatea este implicată în scandalul concediilor în care funcționarii publici au mers pe litoralul românesc pe banii contribuabililor, afacere realizată prin intermediul acestei societăți.

La început, societatea a avut un singur acționar, Dalila Speranța Andrușcă. În primii ani de activitate, firma n-a avut succes în afaceri. Pe 25 mai 2013, societatea a fost preluată de soții Dorel și Carmen Florentina Șelaru, care dețin câte 50% din acțiuni. În primul an de activitate cu noii acționari, cifră de afaceri a firmei a crescut cu 120%. În ultimii ani, firma a încasat anual din ce în ce mai mulți bani. Suma totală în ultimii patru ani e de 22 de milioane de lei. În 2013 suma a fost de 3,6 milioane de lei, în 2014 de 4,4 milioane de lei, iar în 2015 și 2016 de 5,4 milioane de lei.

În 2013, soții Dorel și Carmen Șelaru au renunțat la funcțiile publice și au preluat firma. Potrivit site-ului baniitai.info, care monitorizează achizițiile publice, Harrison Consulting a beneficiat în perioada 2012-2015 de 82 de contracte atribuite direct, fără licitație.

Unul din secretele acestei afaceri e că achizițiile sunt directe. Sumele contractelor sunt mici și nu necesită licitație publică, nici măcar selecție de ofertă.

Frații Itu s-au judecat între ei pentru bani

Mircea Itu, fostul șef al Direcției de Ape Șomes-Tisa, a dat în judecată compania producătoare de hârtie Tiger Someș, unde director este Adrian Itu. În august 2012, Mircea Itu a dat în judecată compania Tiger Someș, firmă la care este acționar, cerând aproape 550.000 de lei. Întâmplarea face ca reprezentantul firmei să fie Adrian Itu, care ocupă funcțiile de administrator și director în cadrul acestei firme. 

Mircea Itu a deschis acest proces pentru a cere anularea unei hotărâri din cadrul AGA a producătorului de hârtie prin care banii care au fost câștigați din 2007 și până la data deschiderii procesului să fie reinvestiți în cadrul activității societății. Chiar dacă în cadrul ședinței respective, prin care se hotăra ca profitul realizat în 2011 să rămână nerepartizat, el avea doar 7% din cadrul societății, așa că nu a putut întruni o majoritate de voturi.

“Am votat împotriva acestei hotărâri. Prin refuzul acționarilor majoritari de a repartiza profitul sub formă de dividente se săvârșește un abuz de drept al acestuia în dauna acționarilor printre care se regăsește și subsemnatul”, arată Mircea Itu în cadrul procesului. El se referea la faptul că fondurile de rezervă ale companiei erau în valoare de circa 2 milioane de euro și, conform unor calcule, între 2007 și 2011 profitul total și nerepartizat al Tiger Someș a fost de circa 7,7 milioane de lei.

Pe de altă parte, SC Tiger Someș contractase o linie de credit de la Unicredit Țiriac Bank de circa 2,3 milioane de euro, ipotecând o parte din bunurile companiei.

Pe de altă parte, reprezentanții companiei au demonstrat că cererile lui Mircea Itu ar putea aduce firma în impas.

“Reclamantul este ținut de termenul de prescripție de trei ani, motiv pentru care la momentul august 2012, momentul înregistrării cererii de chemare în judecată, acesta nu putea solicita dividentele aferente anului 2007 întrucât, în mod evident, dreptul acestuia la acțiune era prescris. (…) reclamantului i-au fost repartizate dividentele provenind din exercițiul financiar aferent anului 2007, astfel din totalul dividentelor aprobate a fi distribuite aferent anului 2007, adică sase milioane de lei, reclamantului i-a revenit suma de 425.088 de lei”, arăta avocatul SC Tiger Someș, Virgiliu Ghidra.

”Suveicile” fraților Itu

Municipiul Dej este cunoscut și prin intermediul realizărilor fraților Itu. Cei trei, Mircea, Adrian și Cornel sunt implicați în politică și afaceri, astfel că nimic nu mișcă în oraș fără încuviințarea tacită a familiei care reusește să îmbine doctrina social-democratică cu afacerile ”capitaliste”.

Din 1994, Mircea Itu a lucrat la SC Tiger Someş, companie deţinută de omul de afaceri Stefan Vuza, iar fraţii lui, Adrian şi Cornel, au fost directori la SC Someş SA, o altă companie pe care Vuza a reuşit să pună mâna.

Frații Itu fac parte dintr-un grup de oameni de afaceri și politicieni bine poziționați. SC Tiger Somes s-a desprins din combinatul de celuloză și hârtie deținut de omul de afaceri Ștefan Vuza. De asemenea, fostul șef al Loteriei Române, Gheorghe Benea, a fost propulsat de Cornel Itu.

Mircea Itu a ocupat pentru o bună perioadă de timp funcția de director coordonator al Direcției de Apă Somes-Tisa, care gestionează județele Cluj, Bistrita-Năsăud, Sălaj, Maramureș și Satu Mare.

Averea directorului PSD de la liceul dejean

Potrivit declarației de avere, Boian Laura deține un autoturism marca Skoda, cumpărat în anul 2003 și un Volkswagen luat în 2005.  Nu are nici un apartament ori casă de locuit pe numele propriu, după cum nu posedă nici o suprafață de teren, intravilan sau agricol. La capitolul ”Venituri”, Laura Boian, în calitate de director și profesor psihopedagog la Școala Gimnazială Specială Dej, a incasat în anul 2017 – 54.453 lei. Remunerația de la Primăria Dej a fost de aproape 7.000 de lei. Soțul ei a încasat aproximativ 2.000 lei de pe urma activităților de taximetrie.

2 COMENTARII

  1. Nu inteleg care e problema? Acum, daca d-na Boian e consilier PSD inseamna ca nu poate face contracte cu firma care are la conducere fratele d-lui deputat? S-a licitat si ei au castigat licitatia! Si eu mananc tot de la firma de catering a d-lui Itu Adrian deoarece au cea mai buna mancare si un pret foarte bun, si nu am nimic in comun cu dl.deputat Itu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here