Procurorii DNA i-au intocmit un nou dosar lui Horea Uioreanu in care il acuza pe acesta ca ar fi primit informatii de la un subofiter al SRI. In caz ar fi implicat si fostul subprefect, Mihnea Iuoras.

Mihnea Iuoraș a mărturisit pentru Gazeta de Cluj că acuzațiile procurorilor ar fi absurde și că fapta de care este acuzat nu poate să îi fie imputată. Dacă el sau oricine altcineva ar fi aflat o anumită informație nu ar putea-o spune mai departe având în vedere că nu are niciun angajament semnat în acest sens? Procurorii DNA nu îl acuză pe Mihnea Iuoraș că ar fi oferit informații din cadrul serviciului său de la acea vreme, când deținea funcția de subprefect. Dar îi menționează calitatea în cadrul comunicatului pentru că acest lucru „dă bine” la mass-media. Oricum, el spune că își va căuta dreptatea în instanță.

iuoras-mihnea

“În primul rând trebuie să zic că mă pun la dispoziția organelor de urmărire penala așa cum trebuie să facă orice cetățean. Pot fi cercetat în orice moment. În al doilea rând este de văzut dacă pot fi considerat subiect al unor astfel infracțiuni cât eu nu am angajament pentru a comunica o informație de notorietate publică. Cum să fie adevărat ce spun procurorii, că aș fi comunicat vreo informație pe care nu-s obligat să o țin pentru mine? Nu am niciun fel de opreliște legală în acest sens. Nu confirm ceea ce se spun organele de anchetă și am să mă duc în instanță să îmi dovedesc nevinovăția. Și dacă ar fi adevărat ceea ce se spune în comunicatul DNA este de văzut dacă poate să constituie o infracțiune(n.r. fapta despre care vorbește DNA în comunicat este complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, săvârșită în formă continuat).

În al treilea rând demisia mea nu are legătură cu aceste aspect. Este de notorietate publica că eu urma să îmi dau demisia după alegerile europarlamentare.

Avocații la o primă vedere a faptelor care mi se impută spun că nu pot fi subiectul acestor cercetări. Nu există niciun angajament scris luat de mine că nu aș spune orice aud din oraș de la orice sursă. Niciun ziarist nu poate fi obligat să nu scrie sau să nu spună ce se aude. Este probabil datoria unei persoane. Nu poate fi cineva acuzat că a spus ceea ce a aflat. Nu pot nici să opresc pe cineva să spună orice. Nu pot să îi inchid gura. Fiecare spune ceea ce consideră.

Nu am divulgat niciodată informații legate de serviciul meu. Instanța va decide dacă aceste lucruri exista sau nu există.

Cred că procurorii își fac meseria. Au dreptul legal să facă lucrul acesta. Nu acuz instituțiile statului fie că este vorba de DNA sau de altceva . E o chestiune pe care dânșii o consideră. Nu cred că se poate pune problema să îmi închidă gura procurorii sau altora să le închidă gura(n.r. întrebat  dacă crede că procurorii au încercat să îi închidă gura)”, a declarat pentru Gazeta de Cluj Mihnea Iuoraș.

 

Acuzațiile DNA

 

Procurorii DNA au trimis un comunicat vineri seara după ora 22. În acesta menționează sub ce activități sunt cercetați cele patru persoane față de care a început urmărirea penală.

Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, beneficiind de sprijinul de specialitate al structurii de protecție internă din cadrul Serviciului Român de Informații, au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de:
– ALBU ANCA-ELENA, fost subofițer în cadrul Serviciului Român de Informații – Direcția Județeană de Informații Cluj, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, săvârșită în formă continuată;
– UIOREANU HOREA DORIN, președinte al Consiliului Județean Cluj, la data faptelor, pentru instigare la săvârşirea infracţiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, săvârșită în formă continuată;

– IUORAȘ MIHNEA-REMUS, subprefect al județului CLUJ, la data faptelor pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, săvârșită în formă continuată;
– BĂLAJ SILVIA, (mama inculpatei ALBU ANCA-ELENA) pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, săvârșită în formă continuată;
În ordonanțele de punere în mișcare a acțiunii penale procurorii militari au reținut că inculpata ALBU ANCA-ELENA a folosit și a permis inculpatului UIOREANU HOREA-DORIN, accesul la informații ce nu erau destinate publicității.
Aceste informații, al căror obiect erau acțiuni de supraveghere operativă ce-l vizau pe acesta sau alte persoane, erau obținute cu prilejul îndeplinirii atribuţiilor sale de serviciu.
Scopul urmărit de către inculpată prin divulgarea acestor informații a fost obținerea transferului în cadrul Serviciului de Informații Externe, cu mijlocirea directă a președintelui Consiliului Județean Cluj, UIOREANU HOREA-DORIN.
Aceste acțiuni au fost săvârșite cu intenție, în mod repetat, prin acte materiale distincte, direct sau prin intermediul mamei sale BĂLAJ SILVIA sau a subprefectului județului CLUJ, IUORAȘ MIHNEA-REMUS, la instigarea președintelui Consiliului Județean Cluj, UIOREANU HOREA-DORIN,

Față de inculpata ALBU ANCA-ELENA procurorii militari au dispus măsura procesuală preventivă a controlului judiciar pe întreaga perioadă a urmăririi penale.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpata ALBU ANCA-ELENA trebuie să respecte următoarele obligații:
a)să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat;
b)să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei;
c)să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.
d)să nu depăşească limita teritorială a municipiului Cluj, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent;
e)să nu se apropie de ceilalți inculpați și de martori şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale.
f)să nu se deplaseze în sediile instituțiilor publice precizate în ordonanța procurorilor;
g)să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme;

Inculpatei ALBU ANCA-ELENA i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

În cauză, procurorii militari au beneficiat de sprijinul informativ si tehnic al Serviciului Român de Informații.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.