DNA investighează mega-afacerea vânzării vilelor DRDP din Cluj. Vilele cu pricina, împreună cu două terenuri au fost vândute pe un preţ de nimic unei firme care se presupune că este apropiată şefilor DRDP

Structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) s-a sesizat din oficiu în cazul vilelor din Cluj vândute pe bani de nimic. DNA a cerut săptămâna trecută Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), potrivit presei centrale, actele care fac referire la respectiva licitaţie. Există suspiciunea falsificării procesului-verbal al Consiliului de Administraţie, conform sursei citate.
Afaceri „liberale”
Gazeta a dezvăluit faptul că Directorii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) au vândut un teren de 3,8 hectare în Oradea, în zona Selgross, unul de 600 mp pe Calea Turzii în Cluj-Napoca şi patru case pe strada Lunii din cartierul Zorilor. Toate aceste proprietăţi au fost vândute cu 4,14 milioane lei, adică puţin peste un milion de euro. Asta, în condiţiile în care terenul din Oradea valorează pe piaţa liberă aproape zece milioane euro, cele patru case încă un milion, în timp ce terenul de pe Calea Turzii costă aproape 100.000 euro. Făcând un calcul simplu, de pe urma valorificării respectivelor imobile ar fi trebuit să se obţină nu mai puţin de 11 milioane de euro, nicidecum un milion. Gazeta a intrat în posesia documentelor care atestă faptul că vânzarea celor două terenuri şi a celor patru case a fost făcută cu “dedicaţie”, anumite persoane urmând a câştiga bani frumoşi de pe urma tranzacţiei. În raportul de evaluare a respectivelor imobile apar date extrem de ciudate. Astfel, terenul de 38.000 mp din Oradea este evaluat la 855.000 euro, în timp ce terenul de aproape 60 mp de la ieşirea din Cluj-Napoca a fost estimat la “fabuloasa” sumă de 1000 lei (n.r. zece milioane lei vechi). Clădirile de pe strada Lunii au fost cotate, de asemenea, la preţuri modice. Astfel, imobilul de pe strada Lunii, numărul 2A cuprinde două corpuri de clădire. Corpul I a fost evaluat la 87.840 euro, corpul II la 53.280 euro, valoarea totală a clădirii fiind de 141.120 euro.
 
Casa de pe strada Lunii 2B valorează, în ochii evaluatorului, doar 43.280 euro, clădirea de la 2D, 39.280 euro, în vreme ce imobilul de la 2E valorează 53.280 euro. Valoarea totală a imobilelor de pe strada Lunii este de 276.960 euro. Asta, în contextul în care o casă, în acea zonă, este vândută cu minim 100.000 euro. Evaluatorul motivează că “pentru astfel de imobile executate pe structură uşoară evaluatorul nu deţine informaţii privind tranzacţionări recente, motiv pentru care a utilizat metoda costului de înlocuire net şi metoda de randament”, se precizezază în respectivul raport. Adică, evaluatorul a luat ca punct de reper, în principal, costul net al construcţiei, adică banii care au fost cheltuiţi pentru realizarea imobilelor şi nicidecum valoarea reală a imobilelor pe piaţa liberă. Chiar dacă respectivele imobile sunt construite din materiale uşoare, important este că pe terenul concesionat pe o perioadă de 99 de ani de la Primăria Cluj-Napoca se poate ridica fără probleme o altă construcţie. Or, în condiţiile în care parcela are aproape 6000 de mp, afacerea este una extrem de bună. Făcând un calcul simplu, dacă ar fi să demoleze toate clădirile, proprietarul actual ar rămâne cu un teren pentru care a plătit doar 40 euro pentru fiecare metru pătrat, adică aproximativ 5 % din valoarea terenului în zona respectivă.  

Augustin Stanciu

3 COMENTARII

  1. Nu ma mira deloc de ceea ce se intampla,la DRDP Cluj,si sunt extrem de curioasa de rezultatul final al anchetei.Procese verbale false ?ei si ce .Pana la urma va fi un mare fas…

  2. nu ma mira aceasta afacere,castigato-
    rii trebuie cautati in rindul condu-
    cerii DRDP Cluj.Sant convins de fap-
    tul,ca si fostul director M.Pop are
    ceva de spus

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.