După ani de cercetări, procurorii DNA Cluj au trimis în judecată dosarul Zoo Turda.

La începutul acestei luni procurorii l-au trimis în judecată pe Dumitru Iosif, diriginte de șantier și membru al Comisiei pentru asigurarea managementului subprogramului „Extindere și Reamenajare Parc Zoologic și de Agrement Turda, județul Cluj”, pentru comiterea infracțiunilor de:
– participație improprie în modalitatea instigării la săvârșirea în formă continuată a infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul,
– participație improprie în modalitatea instigării la săvârșirea infracțiunii de fals în declarații, în formă continuată,
– participație improprie în modalitatea instigării la săvârșirea infracțiunii de fals intelectual,
– participație improprie în modalitatea instigării la săvârșirea infracțiunii de uz de fals.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2010-2012, în contextul asigurării managementului subprogramului ”Extindere și reamenajare parc zoologic și de agrement Turda”, inculpatul, în calitățile menționate mai sus, ar fi procedat la certificarea executării unor lucrări care nu fuseseră în realitate executate, prin vizarea unor documente (situații de plăți, înscrisuri intitulate „Realizare lucrări contractate” etc.) emise de două societăți comerciale, în calitate de executant al lucrărilor.
Ulterior, în baza documentelor respective, persoane din cadrul primăriei municipiului Turda ar fi completat, fără vinovăție, la rândul lor alte înscrisuri care au permis decontarea cheltuielilor pretins executate.
Acționând în această manieră a fost produs patrimoniului primăriei municipiului Turda un prejudiciu în sumă de 1.711.236 lei concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru firmele respective.
Primăria municipiului Turda a formulat pretenții civile în cuantum de 2.257.881 lei.
În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpatului.

Trei companii s-au asociat pentru a executa lucrările, una a falimentat iar a treia – firma Romabelt- invocă faptul că nu a putut încheia lucrărările deoarece nu a dispus de documentația tehnică în baza căreia să continue lucrările. Autoritățile locale spun că documentația tehnică a fost transmisă contractorului inițial și nu mai este deținută de Primărie.

Administrația locală a plătit pe parcursul a 4 ani în perioada 2010-2014 suma de 9,2 milioane de lei pentru lucrările de la Grădina Zoologică. Din această sumă, circa 8,39 milioane de lei a fost plătită firmei Benzoat Har, principalul constructor. Alți 807.838 de lei au fost plătiți firmei Romabelt, care avea un contract de asociere cu firma Benzoat. Romabelt a fost implicată direct după ce Benzoat și-a anunțat falimentul. Rapoartele de expertiză depuse la dosar indică faptul că valoarea lucrărilor executate este de 7. 591.703 lei iar valoarea lucrărilor rămase de executat este de 2.081.517 lei.

Administrația locală a efectuat prima inventarirere complexă a lucrărilor în 2014, printr-o comisie numită prin dispoziție a primarului. Anterior însă comisii din Primăria Turda au verificat gradul de realizare a lucrărilor. Ulterior administrația locală a urmat o nou inventariere în 2015. Comisiile de inventariere au fost compuse din 5-7 membri și au fost înființate după ce administrația locală a făcut plățile către constructori.

Rapoartele de expertiză mai arată faptul că lucrările de la zoo sunt realizate în proporție de 80-97%.

În dosarul ce s-a aflat pe rolul instanței de contencios, Primăria Turda și Romabelt își dispută valorile acestor lucrări ce au rămas de finalizat. Administrația locală a obținut de la Guvern o prelungire a termenului de finalizare a lucrărilor până la finalul anului 2019.

Situația este una dramatică pentru investiția de la Turda. Experții au constatat pentru majoritatea clădirilor faptul că acestea nu au fost racordate la rețeaua de ape pluviale fapt care a dus la deteriorarea parțială a zidurilor și fundațiilor. În unele cazuri nu s-au făcut intervenții minime de conservare a clădirilor. Spre exemplu unele dintre acestea nu aveau luminatoarele montate astfel că apa din precipitații au distrus pardoselile și zidurile interioare.

În unele cazuri s-au cumpărat chiar și instalațiile termice, de ventilare și climatizare. Potrivit unor surse juridice, administrația locală ar putea finaliza lucrările cu acordul expres al Ministerului Dezvoltării și în baza unui acord cu Romabelt. Cert este că o investiție realizată în proporție de peste 80% rămâne blocată. În 2009, parcul zoologic încasa aproape 60.000 de lei annual pe bilete la un preț mediu al biletului de 3 lei.

Trei funcționari publici urmăriți penal de DNA.

Dumitru Iosif, fostul arhitect șef al Turzii, Daniela Adace, actualul director economic al Primăriei Turda și Mate Csaba, directorul parcului zoologic sunt urmăriți penal de către DNA în dosarul 84/P/2016. Dumitru Iosif a avut calitatea de diriginte de șantier în cadrul proiectului, Daniela Adace a fost persoana împuternicită cu verificare cheltuielilor, iar Mate Csaba a avut rolul de responsabil de proiect.

Calitatea de urmărit penal sau de suspect nu înseamnă că cei trei au fost trimiși în judecată și nici nu înseamnă că se fac vinovați de săvârșirea unei infracțiuni. Vinovăția unei persoane este decisă doar de instanța de judecată, în urma unui proces. Urmarirea penală are ca obiect strângerea probelor necesare cu privire la existența infracțiunilor. Abia ulterior, procurorii vor dispune trimiterea în judecată dacă e cazul iar o instanță se va pronunța cu privire la acuzațiile aduse.

Cei trei sunt urmăriți penal pentru fals în declarații, fals intelectual și abuz în serviciu, aflate în concurs real și în forme continuate. Procurorii suspectează că cei trei au întocmit în perioada 2011-2012, documentații și declarații pe proprie răspundere, în baza cărora s-au făcut plăți pentru lucrări inexistente. Plățile presupus abuzive ar fi fost făcute ianuarie, iulie, august, decembrie 2011 și decembrie 2012 în tranșe de 166.816 lei, 495.086, 4,949 lei, 889.503 lei, 143.433 lei. 11.446 lei. Suma totală care ar fi fost plătită nejustificat în baza raportului Curții de Conturi se ridică la 1, 711 milioane lei. Raportul Curții de Conturi este însă unul controversat. Procurorii au cerut Tribunalului Cluj transmiterea tuturor expertizelor tehnice și contabile în ”Dosarul de la Zoo”, pentru a compara datele.

Cifre și date despre investiția de la Zoo

Circa 10 funcționari publici, dintre care 5 șefi sunt menționați în actele oficiale ale autorităților. Cei cinci funcționari importanți sunt Dumitru Iosif-fostul arhitect șef, Ginel Călugăr- Șeful serviciului tehnic, Radu Crișan- fostul administrator public, Mate Csaba , directorul parcului zoo și Daniela Adace, directorul economic al Primăriei Turda.

Dintre aceștia, 3 au avut un rol major în proiect, Dumitru Iosif- diriginte de șantier, Mate Csaba, responsabil de proiect, Daniela Adace – responsabil cu verificarea plăților

Din cei 5 șefi care trebuiau să monitorizeze lucrările doar unul a plătit cu funcția, fostul arhitect Dumitru Iosif. Restul și-au păstrat funcțiile. Vorbim de responsabilitatea morală, nu juridică.

În 2014, după ce s-au încheiat plățile către constructori s-a făcut prima inventariere la care a participat o comisie de cinci membri, dintre care 4 au fost funcționari publici: Dumitru Iosif, Mate Casaba, Dan Cordoș, Reghina Cordoș.

În 2015, municipalitatea înființează o doua comisie, compusă din 5 membri, condusă de administratorul public Radu Crișan

Inițial în dosarul DNA a fost menționat și viceprimarul Mircea Irimie care a semnat (prin delegare, în locul primarului Tudor Ștefănie) o declarație din iunie 2011 privind eligbilitatea cheltuielilor. Mircea Irimie ce a semnat prin delegare nu are calitatea de suspect în dosarul de la Zoo și a declarat că nu a fost citat sau anunțat de DNA că ar fi avut vreun rol.

Procurorii suspectează că s-au plătit ilegal 1, 711 milioane lei în 2011 și 2012 în baza unui raport al Curții de Conturi . Corectitudinea raportului Curții de Conturi e contestat de unele surse. Cu toate acestea raportul nu a fost contestat în mod public de către administrația locală.

Lucrările la Grădina Zoologică au fost finalizate, conform experților, în procent de 80-97% (pe diversele componente) dar clădirile dotate inclusiv cu instalații se degradează. Administrația locală nu a făcut eforturi serioase de conservare a investiției.

Lucrările de la Zoo au termene de finalizare extins până la finalul anului 2019 și au costat 9, milioane de lei, arată infoaries.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.