În 2015, pe vremea când Direcția Națională Anticorupție era condusă de Laura Codruța Kovesi, aceasta a declarat în contextul criticilor privind colaborarea cu Serviciul Român de Informaţii, că dacă DNA ar avea suficiente resurse să poată să facă filaj şi interceptări, atunci nu s-ar mai apela la SRI. Și nu numai că a apelat la SRI, dovadă sunt protocoalele secrete încheiate între cele două instituții, dar vă prezentăm instrumentele și softurile ultraperformante pe care procurorii le au în dotare.
Chiar dacă Kovesi declara acum câțiva ani că DNA nu are propriul serviciu pentru a face filaje, au aparatură și tehnică specială de interceptare și filaj, încă din 2007. În toamna anului respectiv, instituția condusă la acea vreme de către Daniel Morar a atribuit companiei americane Adantive Digital System Inc. un contract în valoare de 184.112 lei fără TVA (aproximativ 60.000 de euro cu TVA) pentru livrarea de aparate audio şi video de înregistrare şi redare, echipamente de lipire, accesorii pentru computer, pile galvanice şi baterii primare, la care se adaugă aparatură de înregistrare vocală.
Trei ani mai târziu, în septembrie 2010, DNA a atribuit companiei Anditeh Concept SRL un contract de 500.000 de lei fără TVA pentru achiziţia de aparate de înregistrare, aparate de transmisie digitală, cabluri de conectare, accesorii pentru echipamente audio şi video, accesorii de echipamente IT, acumulatori electrici, microfoane, pachete software de prelucrare a imaginilor, sisteme de navigare şi poziţionare GPS, precum şi obiective performante pentru aparatele de fotografiat.
Aceeaşi firmă a mai livrat DNA aparatură de înregistrare şi interceptare disimulată în cutii de băuturi răcoritoare şi alte obiecte, precum şi tehnică specială în valoare de 800.000 de lei, în anul 2012. În 2013, Anditeh Concept SRL, împreună cu o altă societate, Pragma Computers SRL, au mai livrat DNA echipamente tehnice şi IT, constând în aparatură de înregistrare şi transmisie digitală, microfoane, staţii radio, accesorii pentru echipamente audio şi video, pentru care a achitat peste 442.000 de lei fără TVA.
Camere video în nasturii de la cămașă
Tot în anul 2012, imediat după ce Victor Ponta a devenit premierul României, DNA a constatat că mai are nevoie de aparatură de ascultare ambientală și a demarat o cerere de oferta. Începând din vara acelui an, procurorii au camere video montate în nasturii de la cămașă, în ceasul de la mână, dar și aparate de înregistrare audio încorporate în telefoanele mobile care captează și ceea ce se vorbește în camera. Si pentru ca mișcările „coruptului” să se vadă clar, procurorii au vrut ca toate camerele video spion să înregistreze Full HD. Toate aceste gadgeturi, dar și alte sisteme de monitorizare audiovideo au fost cumpărate în 2012 de DNA, întâmplător sau nu, fix în perioada în care parlamentul se pregătea să îl suspende pe președintele Traian Băsescu.
Echipamentul de ascultare a costat aproximativ 125.000 de euro și a fost cumpărat de DNA de la patru firme, fiecare fiind declarată câștigătoare a unui lot de produse. Deloc curios este însă faptul că lotul cel mai valoros, de aproximativ 100.000 de euro, a fost atribuit firmei Pro Sys SRL. Patronul, Petrișor Bărbieru, a candidat, în 1996, pentru Camera Deputaților pe listele de București ale Partidului Democrat.
Suc cu „aromă” de microfoane şi camere în miniatură
În 2013, DNA anunța că vrea să cumpere sticle
de suc, de plastic, de o jumătate de litru, în care să monteze microfoane şi
camere video în miniatură. Kovesi a
cheltuit peste 90.000 euro, din fonduri europene și de la bugetul de stat, pe
echipamente de ascultare şi înregistrare de ultimă generaţie, dar şi pe obiecte
în care acestea să fie ascunse.
Pe lângă sticlele de suc, camerele video şi microfoanele urmează să fie ascunse
şi în detectoarele de radar, dar şi în agende care trebuie să aibă neapărat
planificator şi spaţiu pentru pix sau creion.
De asemenea, au fost achiziţionate şi poşete de damă din piele neagră sau
ceasuri de firmă, tot pentru a fi montate în ele microfoane şi camere video.
De pe lista de cumpărături nu au lipsit nici laptopurile în scopul
monitorizării audio şi video în timp real şi nici camerele video care să prindă
imaginea Full HD sau căştile audio profesionale.
Lupta împotriva fraudei şi corupţiei
În 8 mai 2015, două societăţi, SC Prosoft++ SRL şi Messystech SRL, au fost selecţionate de DNA pentru a livra alte echipamente tehnice şi IT, în cadrul contractului de finanţare nerambursabilă OLAF/2013 – Suport tehnic specializat în lupta împotriva fraudei şi corupţiei. Prosoft++ a încasat, cu acest prilej, de la DNA, 31.766 lei fără TVA, în timp ce SC Messystech SRL a primit un contract în valoare de aproximativ 300.000 de lei fără TVA. În data de 30 iunie 2015, DNA a mai achiziţionat alte servere, staţii de lucru, staţii de lucru mobile, echipamente firewall de la SC Trend Import Export SRL, căreia i-a plătit 1.483.116,91 lei fără TVA, şi de la SC Webspot SRL, căreia i-a plătit 122.116 lei fără TVA.
BIG BROTHER de la DNA
Pe lângă aparatura de filaj achiziționată, Kovesi a transformat DNA într-un serviciu secret. În 2017, DNA a datpeste jumătate de milion de euro pentru softuri ultraperformante care pot urmări şi sparge orice fel de telefon şi din care pot extrage contacte, poze, mesaje, inclusiv cele care au fost şterse.
La capitolul telefoane mobile, achiziţia DNA prevede softuri care să extragă date din telefoane, precum Apple, Alcatel, BlackBerry, Samsung, Sanyo, Sharp, Sony (SonyEricsson), însă lista este mult mai lungă. La acestea se adaugă şi replicile chinezeşti ale dispozitivelor mobile şi dispozitive de stocare de tip card de memorie.
DNA a cerut ca softul să suporte cel puţin 2400 modele de dispozitive mobile pentru deblocare parole/ecran pin şi funcţiile de ocolire a măsurilor de siguranţă. Potrivit caietului de sarcini, sistemul cumpărat de DNA va putea identifica locaţia unei persoane chiar dacă sistemul este în mod offline pentru GPS.
Nici ştergerea mesajelor sau a contactelor nu mai rămâne un secret. Softul achiziţionat de Direcţia Naţională Anticorupţie poate recupera inclusiv datele şterse din mobile sau calculatoare. Urmărirea se poate face şi pe reţelele publice: modulul de procesare şi analizare a artefactelor de tip Internet dispune şi de motor de căutare şi recuperare din spaţii nealocate (funcţii carver) pentru aplicaţii web, cum ar fi: Facebook, Google Drive, Google Chat, Skype, Dropbox, Torrent etc, se arată în caietul de sarcini.
Softul poate să cloneze cartele, să decodeze agende de telefon, să acceseze notiţele sau aplicaţiile instalate în telefon.
„Aplicaţia va permite realizare de clone pentru SIM/ MicroSIM/ NanoSIM şi va suporta abilitatea de a efectua capturi de ecran şi imagini a ecranului dispozitivului mobil printr-o camera video separata, dedicată soft-ului; Analizează datele extrase din dispozitive mobile şi exportul datelor informatice: Decodează/converteşte informaţiile despre geo-locaţie fiind posibilă accesarea pe harta din software direct. Va decoda şi analiza agendelor de telefon, lista de mesaje SMS, MMS, Jurnal de apeluri, Mai mult, sistemul va putea accesa calendarul, notiţele sau aplicaţiile instalate în telefon”, prevede caietul de sarcini.
Aplicaţia exportă datele extrase (agenda de telefon, lista de mesaje SMS, MMS, email, IM, calendar, jurnal de apeluri, date despre aplicaţii, fotografii, video, muzica, sunete, date acumulate în browser de internet şi a altor fişiere) în format proprietar, în format PDF, DOC/DOCX, XLS/XLSX şi XML cu posibilitatea de filtrare şi selecţie a acestora.
Cei vizaţi vor putea fi urmăriţi chiar dacă sistemul este offline pentru GPS, iar sistemul va recupera toate datele ascunse sau şterse, inclusiv mesaje, imagini sau contacte.
Pentru calculatoare, sistemul recunoaşte şi analizează sisteme de fişiere, cum ar fi:FAT12, FAT16, FAT32, exFAT, NTFS, ReFS (Windows 8 şi Server 2012), HFS, HFS+,Ext2FS, Ext3FS, Ext4FS, CDFS, ReiserFS 3, VxFS;
Licitaţia a fost câştigată de cinci firme: TREND IMPORT EXPORT. Mida Soft Business S.R.L , WEBSPOT SRL, PRO SYS S.R.L, Q-EAST SOFTWARE S.R.L.
În spaţiul public au apărut informaţii că firma Q-East Software SRL este deţinută de preşedintele şi vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie România – Republica Coreea. Şeful acestei organizaţii, Marius Sticlaru, este membru al Fundaţiei Colegiului Naţional de Apărare şi un publicist la revista „Intelligence”, editată de SRI, scrie Jurnalul Naţional.
Firma Pro Sys SRL, fondată de Bărbieru Petrişor, fost candidat la Camera Deputaţilor din partea PDL, a vândut în 2007 licenţe Microsoft Primăriei Sectorului 3, condus de Liviu Negoiţă, la acel moment. Conform ziarului Ring, Pro Sys SRL a prins o mulţime de contracte cu statul, inclusiv cu instituţii constrolate de PDL, cum ar fi Ministerul Transporturilor, MDRT, MAE, SGG, Senatul, Institutul Pentru Tehnologii Avansate dar şi unor instituţii ca DNA, căruia i-a livrat echipamente de ascultare.
Webspot SRL este patronată de soţii Liliana şi Mircea Mitroi Nastea.
Compania de distribuţie IT&C Mida Soft Business, care este activă şi pe segmentul furnizării de servicii de IT este deţinută de antreprenorii Daniel Dumitru Moruz şi Florentina Moruz. Mida Soft Business are un pachet de 10% din acţiunile magazinului online evoMAG.ro.
Trend Import-Export este înfiinţată în 19991, dar din 2008 se ocupă de servicii sofware. Potrivit presei, Trend Import-Export lucrează în zona de distribuţie şi cea de servicii cu companii precum Cisco Systems, Linksys, Microsoft, Lenovo, Oracle, AVG şi Hitachi. Acţionarii firmei sunt Tudor Iliescu, Anghel Ilie şi Ionasek Alexandru.
Un sistem multifuncțional de interceptare
În 2018, DNA anunța că vrea să se doteze, din nou, cu tehnică de interceptare și filaj, în valoare de peste 900.000 de euro. Pentru aceasta, DNA a cheltuit peste 900.000 de euro șu produsele cumpărate se numără un sistem multifuncțional de interceptare a comunicațiilor, 15 sisteme digitale de comunicații mobile “destinate organelor de urmărire penală”, 15 înregistratoare digitale auto și înregistratoare digitale mono audio și video.
Cât costă o oră de filaj şi un minut de interceptare la DNA
Într-un document prezentat instanţei în iarna acestui an, DNA justifică o serie de cheltuieli cu supravegherea operativă ambientală. Astfel, minutul de interceptare costă 2,57 lei, iar ora de filaj este 314 lei.
Într-un dosar, DNA a explicat că a făcut estimarea acestor costuri, luând în calcul elemente de cost pentru minutul de înregistrare şi ora de supraveghere ambientală/operativă anterior cunoscute şi utilizate în alte cauze.
Procurorii menţionează că au interceptat un anumit număr de minute, pe care le-au înmulţit cu 2,57 lei minutul.
“În această cauză, în urma punerii în executare a mandatelor de supraveghere tehnică şi de siguranţă naţională, a rezultat trafic audio interceptat şi înregistrat în total 51.340,35 minute în cazul mandatelor de supraveghere tehnică şi respectiv 514,47 minute în cazul mandatelor de siguranţă naţională ceea ce au totalizat un cost de 133.270 lei”, se arată într-un document prezentat de DNA