Președintele Klaus Iohannis a primit argumentul juridic care să susțină instituțional schimbarea ambasadorului SUA în România, George Maior. Respectiv, redeschiderea, de către serviciul militar din DNA, a unui dosar penal pe numele lui George Maior și Florian Coldea în calitatea lor de foști șefi ai SRI, la cererea Curții de Apel București.

,,Dosarul în cauză are conținut și poate fi lucrat în scurt timp, din acest motiv. A fost nefiresc faptul că DNA l-a clasat în anul 2019, mai ales că cei doi demnitari în cauză erau acuzați de abuz în serviciu . O acuzație gravă, având în vedere pozițiile ocupate în acel moment de Maior și Coldea. Șefi ai SRI. Doi oameni din vârful Serviciului Român de Informații, sesizați de o încălcare fragrantă a legii instituției pe care o conduceau, nu au luat măsuri, au ignorat legea și Constituția. Justiția trebuie să-și facă treaba, indiferent de persoanele anchetate”, au precizat pentru ”Evenimentul Zilei” surse din sistemul juridic.

Dacă un demnitar este trimis în judecată, trebuie retras din funcție

,,Când ești în fruntea conducerii SRI, nu ai voie să nu stăpânești și să nu aplici corect legea. Când ești sesizat de un lucrător al serviciului despre un abuz, ești obligat să verifici. Este vorba despre lege. Nu-mi doresc ca cei doi să răspundă penal dar respectarea legii și a Constituției sunt fundamentale”, a comentat analistul Dorin Iacob, potrivit sursei citate.
El consideră că trimiterea în judecată, și nu neapărat redeschiderea unei urmăriri penale, reprezintă argumentul pentru schimbarea ambasadorului României din SUA, George Maior: ,,Dacă cineva este trimis în judecată și este un demnitar de top, este firesc să fie retras. Nu este neapărat o sancțiune, ci un mod firesc de cum ne raportăm la demnitate. Dacă persoana în cauză este achitată, poate fi, eventual, retrimisă în alt post. Este o decizie politică și administrativă,.

 DNA trebuie să reia ancheta

Luni, 16 noiembrie, Curtea de Apel București a admis plângerea formulată împotriva clasării date de DNA, în anul 2019, în dosarul ce îi vizează pe George Maior și Florian Coldea. Practic, DNA trebuie să reia ancheta în această cauză.

„Încheierea F/CP din 16.11.2020 – În baza art. 341 alin. 6 lit. b C.p.p. admite plângerea formulată de petentul Florea Daniel împotriva ordonanţei nr. 104/P/2017 din 11.12.2019 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari. Desfiinţează ordonanţa nr. 104/P/2017 din 11.12.2019 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justişie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari şi trimite cauza la procuror în vederea completării urmăririi penale. În baza art. 275 alin. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în cameră de consiliu azi, 16.11.2020. Document: Încheiere finală camera preliminară 16.11.2020”, se arată în decizia Curții de Apel București.

Dosarul DNA a fost deschis în urma plângerii depuse de maiorul SRI în rezervă, Daniel Florea, și de colonelul SRI în rezervă, Florian Gulianu. Cei doi acuză tandemul Maior-Coldea de abuz în serviciu.

Sursa: evz.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.