Gazeta de Cluj a prezentat ieri că judecătoarea Sorina Siserman a scăpat rușinos de plagiat. Jurnalistul Liviu Alexa vine azi cu completări și prezintă pe ziardecluj.ro un document prin care se atestă că Sorina Siserman și-a copiat teza de doctorat intitulată „Infracţiunea şi pedeapsa în dreptul penal român (de la codul penal din 1864 la cel din 1937)”.
Spre exemplu, în raportul întocmit se arată că „dintr-o singură lucrare au fost preluate circa 210 rânduri (!!!), ceea ce înseamnă 8 pagini din cele 40 care alcătuiesc Capitolul V al Tezei”. Mai mult, cei de la Institul de Studii Doctorale al UBB Cluj au ajuns la concluzia că „în cazul tezei de doctorat a doamnei Sorina Siserman poate fi constatată o încălcare a normelor decurgând decurgând din necesitatea protejării proprietății intelectuale și a standardelor de etică academică incidente în realizarea unei lucrări științifice”.
Documentul este semnat de profesorii universitari Florin Streteanu și Ioana Vasiu împreună cu conferențiarul Sergiu Bogdan, cei care au descoperit că judecătoarea de la Curtea de Apel Cluj și-a plagiat teza de doctorat.
În calitate de conducător al Institutului de Studii Doctorale UBB Cluj, Ioan Aurel Pop a semnat și el un răspuns către Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice prin care a tras un semnal de alarmă referitor la plagiatul judecătoarei de la Curtea de Apel Cluj, Sorina Siserman. Răspunsul a fost redactat și transmis în decembrie 2016.
Cu toate acestea, în primăvara acestui an, CNATDCU a dat o decizie finală și a hotărât ca titlul științiic de doctor al Sorinei Siserman să fie menținut. Asta, după ce membrii Consiliului General CNATDCU au votat respingerea sesizării depuse la UEFISCDI din august 2016 și ”rezoluția de menținere a titlului științific de doctor”. Din totalul de 54 de membrii, 31 de voturi au fost ”pentru” și 2 voturi de ”abținere”, ceea ce indică faptul că 21 de membrii au votat ”împotriva” Sorinei Siserman.
Citește și: Judecătoarea Sorina Siserman a scăpat rușinos de plagiat