Doi cercetători clujeni au inventat tip de implant dentar unic în lume, care are o mobilitate asemănătoare dintelui natural.
Inginerul Dumitru Pop, profesor universitar la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), şi medicul Avram Manea, rezident la Clinica de Chirurgie Maxilo-Facială, au inventat un implant dentar experimental care reproduce „mobilitatea fiziologică a dinţilor”.
Cei doi au lucrat cot la cot de câţiva ani, uneori de dimineaţa până seara, şi au creat şapte variante de implant, ultima fiind cea mai bună.
Implantul creat de clujeni a obţinut diploma şi medalia de aur „Gânditorul de la Hamangia” la Salonul Internaţional de Inventică „Inventica” de la Iaşi, desfăşurat la începutul lunii iulie.
Doctorul Avram Manea afirmă că ideea i-a venit din facultate, în condiţiile în care la cursuri, când era vorba de un implant dentar, erau citate dificultăţile pe care le prezintă protezarea din punctul de vedere al stomatologului.
El a început să creioneze încă din facultate schiţa viitorului implant mobil, iar în urmă cu trei ani a aplicat pentru obţinerea unor granturi interne de la UMF Cluj-Napoca pentru realizarea proiectului. Potrivit acestuia, implantul dentar inventat seamănă cu unul normal dar, pe interior, diferă prin faptul că este mobil, „în nişte limite care se aseamănă cu mobilitatea fiziologică a dinţilor naturali”.
La rândul său, Dumitru Pop detaliază că mobilitatea implantului se realizează prin introducerea între aşa-numitul corp exterior şi corpul interior a unui material elastic care asigură posibilitatea dintelui de a se mişca longitudinal şi lateral, prin comprimarea acestui material.