Doi membri din cadrul Guvernului tehnocrat al lui Dacian Cioloş sunt legaţi de Cluj printr-o serie de afaceri. Este vorba de secretarul de stat al Finanţelor Publice, Gabriel Biriş, care deţine casa de avocatură care reprezintă compania Farmec în procesul pe care producătorul clujean de cosmetice îl are cu ANAF-ul. Al doilea ministru tehnocrat este Ministrul Telecomunicaţiilor, Raul Bostan, care a făcut parte din consiliul de administraţie al unei societăţi moarte din faşă, SC Lomb SA, unde acţionari au fost Primăria Cluj Napoca şi SC Impact. Societatea Lomb ar fi trebuit să administreze proiectul imobiliar al edificării unui cartier de locuinţe în care administraţia locală era partener de afaceri.

 

O parte dintre miniştrii tehnocraţi din Guvernul Cioloş au mai multe legături cu mediul de afaceri personal decât cu administrarea resorturilor pe care le conduc.

Spre exemplu, Ministrul Finanţelor Publice, Gabriel Biriş, face parte dintr-o casă de avocatură care a obţinut contractul de reprezentare în instanţă a companiei clujene Farmec în procesul pe care îl are cu ANAF-ul.

Ministrul Telecomunicaţiilor, Raul Bostan, a făcut parte din consiliul de administraţie a unei firme clujene, Lomb SA, din care făceau parte compania privată Impact şi Primăria Cluj Napoca. Scopul acestei asocieri era edificarea unui cartier de locuinţe în Dealul Lomb, însă firma a dat faliment şi nimeni nu a fost tras la răspundere pentru acest eşec.

Marius Bostan a fost şi acţionar în cadrul grupului Impact. În septembrie 2008 a cumpărat 250.000 de acţiuni. Printre acţionarii Impact se mai numărau fondul american de investiţii Julius Baer (8,46%) şi banca americană de investiţii Lehman Brothers (3,08%). SC Impact şi Consiliul Local Cluj-Napoca au devenit parteneri în iulie 2006,  în scopul construirii Cartierului Lomb, însă firma a fost afectată de falimentul băncii Lehman Brothers, iar acţiunile companiei care se tranzacţionau la Bursa de Valori Bucureşti au scăzut vertiginos. Impact a pierdut, în primele nouă luni din 2008 , trei sferturi din valoarea acţiunilor. Ulterior, Impact Developer&Contactor a dat în judecată municipalitatea pentru rezilierea contractului. Procesul este pe rol la Tribunalul Cluj-Napoca. Chiar dacă consilierii locali clujeni au votat angajarea unei case de avocatură pentru a-i reprezenta în procesul cu Impact, avocatul celor de la Impact are un nume mult mai cunoscut şi mai influent. El l-a reprezentat pe Costică Constanda în cel mai important proces de revendicare din România, parcul Bordei şi Satul Francez. Constanda a fost reprezentant de celebrul avocat Traian Briciu, conferenţiar universitar, care este şi avocatul Impact în proces cu Primăria municipiului Cluj-Napoca.

 

raul bostan

Farmec pe mâna unui secretar de stat de la Finanţe

Avocatul companiei clujene Farmec, Gabriel Biriş, care reprezintă firma în procesul cu ANAF este secretar de stat în cadrul Ministerului de Finanţe, la ANAF. Reprezentanţii Administraţiei Fiscale consideră că cei de la Farmec ar fi trebuit să plătească un impozit de aproximativ 60 de milioane de lei pentru tranzacţiile cu alcool. Compania clujeană a fost ”călcată” de un control de la ANAF care au venit să verifice o serie de sesizări făcute de Curtea de Conturi a României. Curtea de Conturi a controlat afacerile care se derulează în Instituţia Vamală, iar un capăt al firului pe care scria ”afaceri cu alcool” mergea şi către Farmec.

Ultimul termen în cadrul proceselor în care este implicată compania Farmec s-a judecat în data de 7 decembrie, la Tribunalul Comercial Cluj, iar această instanţă şi-a declinat competenţa. ”Admite excepţia necompetenţei materiale funcţionale a Tribunalului Specializat Cluj, invocată din oficiu, şi, în consecinţă: Declină competenţa de soluţionare a apelului declarat de apelantul A. N. A. F. în contradictoriu cu SC Farmec SA împotriva sentinţei civile nr. 3653/14.04.2015 pronunţată de Judecătoria Cluj-Napoca în dosarul nr. 26194/211/2014, în favoarea Tribunalului Cluj, Secţia mixtă de Contencios administrativ şi fiscal. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 07 decembrie 2015. ”, arată soluţia instanţei.

Potrivit declaraţiei de avere, Biriş deţinea acţiuni la SCPA Biriş Goran, la SPRL Biriş Goran Insolvenţă şi, potrivit altor documente, în SC Biriş Goran SPARL. Ultimele două se judecă, atât direct, cât şi în calitate de reprezentante ale unor companii private, cu statul.  De asemenea, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în anul 2007, căsuţa poştală Fusilier Limited, din Limassol, a lui Biriş, deţinea 95% din pachetul de acţiuni al firmei SC Trinoro Achiziţii SRL. Celelalte 5 procente îi aparţineau lui Gabriel Biriş, pe persoană fizică, Societatea românească se ocupă cu activităţi imobiliare cu bunuri proprii. Ulterior, offshore-ul cipriot Fusilier Limited cedează cele 95% din acţiunile Trinoro Achiziţii către o altă căsuţă poştală, din Limassol, Dasmino Consultants Limited, reprezentată de acelaşi Gabriel Biriş.

Alte două căsuţe poştale din Cipru – Nicosia au împărţit, în proporţii egale, în anul 2008, acţionariatul firmei SC Bob Development SRL, care se ocupă, de asemenea, cu dezvoltarea imobiliară. Este vorba despre Ithorno Limited şi de Sefercon Limited, ambele reprezentate de Gabriel Biriş care, de altfel, a şi administrat compania Bob Development, funcţie pe care a predat-o, ulterior, grecului Ioannis Papalekas. Acesta din urmă este fondatorul companiei de investiţii imobiliare Globalworth, cercetat de DIICOT în dosarul SIF-urilor, dar scos basma curată în vara anului trecut. În decembrie 2014, Papalekas a fost pus sub acuzare, împreună cu Dragoş Bîlteanu, de procurori în afacerea privind delapidarea SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia.

 

Contractele lui Bostan cu statul

Ministrul Marius Bostan are mai multe  afaceri cu statul, prin intermediul firmelor la care este acţionar, conform site-ului romaniacurata.ro. Astfel, firma VMB Partners SA, unde Bostan deţine pachetul principal de acţiuni, de 45%, şi unde a fost asociat cu Viorel Udma, soţul fiicei lui Marko Bela. VMB Partners SA a încheiat, conform SEAP,  în 2009-2010, patru contracte:

  • 700.850 lei, printr-un contract atribuit de Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia în 18.08.2010 pentru servicii integrate de consultanţă pentru elaborarea şi implementarea strategiei de dezvoltare durabilă a asociaţiei intercomunitare de dezvoltare Alba Iulia.
  • 630.000 lei,  printr-un contract atribuit de Primăria Bacău în 04.12.2009, pentru servicii de consultanţă pentru implementarea proiectului de politici publice de dezvoltare locală, planificare strategică pe termen mediu şi lung a municipiului Bacău.
  • 166.600 lei, printr-un contract atribuit de municipalitatea Sebeş în 17.08.2009, pentru servicii financiare de structurare a unui împrumut prin emisiune de valori mobiliare (obligaţiuni) şi/sau credit bancă.
  • 520.000 lei, printr-un contract atribuit de Primăria Târgu Mureş în 25.03.2009 pentru servicii financiare de structurare a unui împrumut prin emisiune de valori mobiliare (obligaţiuni) şi/sau credit bancă.

Exisă şi contracte derulate cu statul de societatea unde Bostan e acţionar, dintre care enumerăm pe cele de emisiune de obligaţiuni, structurate de VMB Partners SA cu Primăriile din Predeal, Lugoj, Oradea, Sebeş, Timişoara, Iaşi, Slobozia, Suceava.

2 COMENTARII

  1. O fi fost IMPACT-ul afectat de problemele LEHMAN BROTHERS dar in primul rand a fost afectata de propriii actionari sau conducatori. In prima faza de cuplul de trista amintire DAN IOAN POPP si CARMEN DANIELA SANDULESCU! Umbla vorba prin targ ca Marius Raul Costan era foarte bun pritene cu Dan Ioan Popp ! IMPACT-ul a data tepe in toate orasele in care ” a dezvoltat ” . Probabil cea mai mare teapa au dat-o ( in afara Bucuresti-ului ) la Oradea cu complicitatea lui Petru FILIP ( primar PDL, actualmente senator PSD ) si a lui Marcel Ioan BOLOS ( fost PDL-ist si el / cum altfel ? / , actualmente…tehnocrat la M.T. in Guvernul Ciolos( istoria lui M.I.B. este complexa ! Cu admiteri la facultate ratate in EPOCA DE AUR / cand o admitere era totusi…admitere ) , originarul din Huedin a fost luat sub pulpana lui Petru FILIP si astfel a ajuns sa termine doua facultati la Universitatea Oradea ( zisa la misto SORBONICA ) DUPA CARE A URCAT SI A TOT URCAT SI NU S-A MAI OPRIT. A devenit si PREOT ( dar fara a fi hirotonit, din motive numai de el stiute sau poate stiute si de altii….) iar acum se afla sub o alta PULPANA, CEA A DIRECTORULUI SRI EDUARD HELLVIG ( ” prietenii ” si nu numai ei stiu exact de ce….) !. Cum a mai scris Gazeta de Cluj se pare ca el a ajutat IMPACT-ul si cand a fost secretar de stat in MDRT ! ). Dar daca vorbim despre IMPACT ajungem inevitabil si la perioada mai recenta ! GHEORGHE IACIU ( actionar cu 49 % ) se afla pe lista ANRP ! ADRIAN ANDRICI ( actionar semnificativ ) se afla si el pe lista ANRP ( si pe alte liste ! ) . Insa ajugem si la directorul IMPACT ( demisionar din decembrie 2015 ! ) LUCIAN CLAUDIU MATEESCU, MEMBRU AL GRUPULUI INFRACTIONAL FERMA BANEASA laturi de TRUICA , LAMBRINO si ANDRONIC ! De regula cand se vorbeste despre acest grup MATEESCU este ” sarit ” ( evident TRUICA si LAMBRINO sunt nume mai sonore ). Nu este eclus ca in fapt MATEESCU sa fi fost CREIERUL ( na, fizicianul tot FIZICIAN ). Nu este ciudat faptul ca pentru a se ajunge in Cartierul GREENFIELD ( edificat de IMPACT ) s-a mers pe un drum forestier prin Padurea Baneasa ? Nu este ciudata apropierea foarte mare dintre zona GREENFIELD si FERMA BANEASA ? N-o fi vreo legatura ? Cat il priveste pe BOSTAN si LOMB SA ( devenita CLEARLINE SA ) este de mentionat ca in primele zile din februarie 2016 este un nou termen in Dosarul primaria Cluj Napoca ( mai exact Consiliul Local ) si IMPACT ! IMPACT-ul pretinde undeva la 60 milioane E ( cifra este rotunjita ) de la Consiliul Local Cluj Napoca ! Daca ( Doamne fereste ! ) JUSTI cea corecta si independenta le da castig de cauza cine va plati suma ? BOC ? BOSTAN ? Nu, CLUJENII DE RAND ! Procesul se afla pe rolul Tribunalului Specializat ARGES ! IMPACT-ul este expert in tepe ! Asa ca PAZEA !

  2. Nu este intimplator faptul ca CEO Impact Lucian Claudiu Mateescu a coordonat -potrivit DNA- in ultima perioada grupul infractional Truica -Lambrino….dar si infractiunile de mediu din cadrul Greenfield….cit despre actionarii Impact…Iaciu49% si Andrici implicati in scandalul ANRP…si nu numai….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here