Deputatul Emanuel Ungureanu s-a prezentat, joi, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a depune o plângere penală pe numele șefei SRTv, Doina Gradea, în legătură cu un schimb de terenuri în domeniul retrocedărilor. Pe scurt, este vorba despre o serie de ilegalități legate de un teren aparținând TVR Cluj în suprafață de 4.463 mp, situat pe strada Meziad din Cluj-Napoca, ce ar urma să fie oferit drept compensație pentru un teren în suprafață de 346 mp, aflat pe Calea Dorobanți 191, sediul TVR, revendicat de moștenitorii foștilor proprietari.

          ”Am venit la DNA să depun o plângere penală împotriva doamnei Gradea, şefa Televiziunii Române, cea care a încercat să înstrăineze un imobil din Cluj-Napoca, vorbim despre sediul TVR Cluj din Strada Meziad nr.4. (…) Este vorba de o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi, acolo unde acum 12 ani, în urma unui schimb de terenuri, TVR Cluj a primit sediul unei şcoli, o şcoală care a rămas în paragină, nici TVR Cluj nu a folosit acel teren, nu s-a construit acolo nimic”, a declarat Ungureanu.

Deputatul USR o acuză pe Doina Gradea de corupţie, explicând că aceasta ar dori să dea la schimb un teren din Bucureşti care valorează 750.000 de euro pentru un altul de la TVR Cluj care ar valora aproape 2.000.000 de euro. 

”Şefa Televiziunii Române, Doinea Gradea, vrea să fure 4000 de metri pătraţi de la TVR Cluj, teren aflat pe strada Meziad nr. 4, pentru a-i oferi la schimb pentru un teren de 300 de metri pătraţi pe strada Dorobanţilor din Bucureşti! Pe înţelesul tuturor, Televiziunea Română vrea să ofere teren în Cluj-Napoca care valorează aproape 2 milioane de euro la schimb cu un teren din Bucureşti care valorează 750.000 de euro. (…) Gradea riscă să păgubească Televiziunea Română cu peste 1 milion de euro şi justiţia trebuie să reacţioneze imediat”, a scris Emanuel Ungureanu pe Facebook.

Acesta furnizează și cîteva explicații care relevă adevărata natură juridică a terenului și de ce nu este posibilă compensarea preconizată.

  “Din anexa 2 din Legea numărul 41/1994, acest teren din Aleea Meziad din cartierul Mănăştur din Cluj Napoca nu face parte din imobilele aflate în proprietatea statului român şi date în baza legii în administrarea şi folosinţă a Societăţii Române de Televiziune. Mai mult, acesta nu este un imobil intrat în mod abuziv în proprietatea statului, ci este un imobil care a intrat în proprietatea Societăţii Române de Televiziune prin plata efectivă a unui preţ şi a altor operaţiuni juridice. Este evident că acest teren nu putea fi oferit spre compensare şi s-a realizat o confuzie între ceea ce înseamnă patrimoniul propriu al Societăţii Române de Televiziune cu patrimoniul Statului Român primit în administrare, ceea ce este o operaţiune abuzivă şi nelegală, aducându-se prejudicii patrimoniale enorme Societăţii Române de Televiziune”, a explicat deputatul USR.

Ce spune Doina Gradea

Într-un comunicat transmis de TVR se precizează că „prin Notificarea nr. 1615/2001, înregistrată la Camera Executorilor Judecătoreşti de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti şi depusă la Primăria Municipiului Bucureşti, moştenitoarele de drept au solicitat – în temeiul Legii nr.10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv, în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, cu modificările şi completările ulterioare – restituirea în natură a terenului în suprafaţă de 346 metri pătraţi din parcela A. Hubert, parcul Mornand (str. Arhitect Grigore Cerchez, Bucureşti), teren care a fost preluat de Stat prin sentinţa penală nr.108/12.02.1953 pronunţată de Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti, în dosarul nr.656/1952. Notificarea a fost respinsă prin Dispoziţia nr.11368/2009 a Primarului General al Municipiului Bucureşti. 

Ulterior respingerii, moştenitoarele de drept au solicitat Tribunalului Bucureşti, în Dosarul nr.18015/3/2009, anularea Dispoziţiei prin care s-a dispus respingerea notificării. Prin Sentinţa civilă definitivă nr.1715/19.12.2014, instanţa de fond a dispus anularea Dispoziţiei nr.11368/26.03.2009 emisă de Primarul Municipiului Bucureşti şi a obligat primăria să înainteze Societăţii Române de Televiziune, spre competentă soluţionare, dosarul administrativ nr.7095 având ca obiect soluţionarea Notificării nr.1615/26.07.2001 formulate de către autorul reclamantelor, în temeiul Legii nr.10/2001. 

Pe 16 februarie 2018, Primăria Municipiului Bucureşti a transmis SRTv dosarul administrativ nr.7095 având ca obiect soluţionarea Notificării nr.1615/2001. În temeiul aceluiaşi act normativ, la nivelul SRTv a fost înfiinţată Comisia internă pentru soluţionarea Notificării 1615/26.07.2001, cu completările aduse acesteia, prin care a fost pusă în vedere obligativitatea aplicării Deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr.12/2018, potrivit căreia ” (…) pot fi acordate în compensare şi alte bunuri decât cele menţionate în lista întocmită de entitatea învestită cu soluţionarea cererii formulate în baza Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, dacă persoana îndreptăţită face dovada caracterului disponibil al acestora”. În acest context, persoanele îndreptăţite au adus în atenţie Comisiei analizarea echivalenţei pentru terenuri situate în Str. Moliere nr. 2, sector 1, Bucureşti, în Str. Dumitru Sergiu, Bucureşti, Sector 1, respectiv în Str. Meziad din Cluj. Echivalenţa suprafeţelor de teren solicitate a fost propusă de reprezentantul convenţional al moştenitorilor, conform legii, prin raportare la grila notarială valabilă la data intrării în vigoare a Legii nr. 165/2013, în baza căreia se stabileşte posibilitatea acordării în compensare a altor imobile. 

În ceea ce priveşte terenul situat în Cluj, Comisia a analizat varianta propusă de moştenitori şi a constatat imposibilitatea restituirii în natură a acestui imobil, cauzată de valoarea foarte mare a suprafeţei de teren sau a construcţiei solicitate şi, mai mult, în considerarea faptului că SRTv are efectuat un studiu de fezabilitate pentru a se proiecta şi pentru a se construi un platou de filmare de circa 2.000 de metri pătraţi, necesar realizării obiectivelor sale corespunzătoare serviciului public de televiziune, astfel cum acestea sunt statuate de lege. În concluzie, ţinând seama de împrejurările de fapt şi de drept care fac imposibilă restituirea în natură a imobilului-teren situat în Bucureşti, str.Arhitect Grigore Cerchez, sector 1, precum şi imposibilitatea compensării în natură cu alte imobile identificate de moştenitori, care aparţin TVR, în mod temeinic şi legal, Comisia a propus transmiterea dosarului conţinând Notificarea nr.1615/26.07.2001 şi documentele doveditoare către Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor în scopul stabilirii şi acordării, după caz, prin decizie a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, de măsuri reparatorii alternative prin echivalent pentru imobilul situat în Bucureşti, str. Arhitect Grigore Cerchez. Aceste concluzii sunt cuprinse în Decizia de soluţionare a Notificării, emisă de Preşedintele Director General al SRTv –  Decizia nr.129/09.10.2018. 

Urmare a respingerii Notificării de către SRTv, moştenitoarele de drept au formulat, în temeiul legii, cerere de chemare în judecată care se află pe rolul Tribunalului Bucureşti, secţia a IV-a civilă, formând obiectul Dosarului nr.39347/3/2018, aflat în fază de judecată. Dosarul se află pe rolul instanţelor în fază de judecată”.

TVR, vlăguită de hoții și măcinată de scandaluri

Scandalul terenurilor lansat public de deputatul USR Emanuel Ungureanu prinde TVR într-un moment de profundă tulburare, când membrii CA cer demisia șefei TVR, când sindicatele arată nenumăratele hoții ale administrației Gradea și când instituțiile statului, ne referim la Curtea de Conturi și Justiție, confirmă această stare de fapt. 

Sindicaliștii de la MediaSind TVR au arătat, de pildă, că actuala conducere a TVR a făcut achiziții de peste un million de lei, prin încredințare directă, de la o firmă din Călărași. Șeful serviciului care beneficiază de aceste achiziții este un fost angajat al respectivei firme!

Departamentul Investigații al Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind a solicitat conducerii TVR, prin adresa nr.204/28.05.2020, să răspundă la mai multe întrebări referitoare la contractele care au fost încheiate cu SC INTER MEGA CONSTRUCT SRL, cu sediul social în Călărași,  în perioada 1 ianuarie 2017-prezent, în ce cuantum, modalitatea de atribuire, notele de fundamentare. Totodată, s-a solicitat să se răspundă dacă conducerea TVR are cunoștință de faptul că șeful Serviciului Logistică din SRTv are sau a avut funcții în această societate, și dacă da, în ce perioadă și dacă au existat conflicte de interese.

Răspunsul, semnat de Doina Gradea,  confirmă faptul că în perioada  2017-până în prezent, conducerea SRTv a încheiat 10 contracte, din care  8 contracte prin achiziție directă și 2 prin procedură simplificată cu aceeași firmă la care a fost  angajat/colaborator tocmai persoana responsabilă de aceste contracte, și anume șeful compartimentului logistic, Gheorghe Peres, poreclit de cunoscuti “Bebe”.

Conform declarației sale de avere, depusă la începutul mandatului, Gheorghe Peres era angajatul acestei firme cu care TVR urma să încheie majoritatea contractelor de achiziții de servicii de logistică!

O dovadă a strânselor legături dintre dl. Bebe, conducerea TVR și firma SC INTER MEGA CONSTRUCT SRL este, printre altele, și masina cu care circulă în prezent acesta, un BMW electric, înmatriculat pe aceeași firmă din Călărași. Șeful de la logistică vine nestingherit la serviciu cu mașina oferită spre folosință de firma alimentată cu contracte grase din bani publici, iar Doina Gradea nu spune nimic. 

Precizăm că suma totală cheltuită în mod suspect de către TVR pentru achiziții de servicii logistice de la firma agreată de conducerea TVR se ridică la 1.134.966 lei, aproximativ un sfert de million de euro!

Șeful acestui serviciu este fost coleg de trust cu actualul presedinte director general, Doina Gradea. Aceasta l-a angajat la TVR după ce a fost trimis în șomaj de ProTv.

În final, mai trebuie precizat faptul că amicul Doinei Gradea, Gheorghe Peres, este unul din cei trei membri ai Comisiei Interne înființată din ordinal acesteia pentru soluționarea schimbului de terenuri despre care vorbește deputatul Ungureanu.

3 COMENTARII

  1. Și aș mai adăuga că se poate observa un zâmbet liniștit sau liniștitor în poză. Cine știe , pentru unii trecutul are picioare luuungi. Sănătățiuri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here