Sunt deja binecunoscuţi în lumea medicală transilvană şi-n special de cea clujană pentru acţiunile lor caritabile. Iubesc România si oraşul Cluj-Napoca din moment ce revin aici anual, din 1992 încoace. Şi continuă să vină pentru a ajuta oamenii, pentru a le uşura suferinţa. Şi pentru că au aici prieteni care-i aşteaptă an de an şi care se bucură să-i revadă. Sunt membrii Asociaţiei Ordinului Cavalerilor Ioaniţi (Johanniter-Unfall-Hilfe/JUH) din Erfurt, Germania. La aproape 20 de ani de la Revoluţie e justificată întrebarea: Ce motivaţie (mai) există pentru a organiza transporturi umanitare spre o ţară care, între timp, este membră a UE? Să fie, în cazul nostru, solidaritatea dintre „redegiştii” de odinioară şi „fraţii” lor de la est? Ori să mai persiste şi azi spiritul cavaleresc al cavalerilor ioaniţi din trecut? „Ioaniţii” de azi reprezintă ramura protestantă a Ordinului Cavalerilor Sf. Ioan Botezătorul, devenit mai târziu Ordinul Suveran Militar al Cavalerilor de Malta. Ambele ordine şi-au pierdut în timp componenta marţială, dar au dezvoltat cu atât mai intens activitatea lor caritativă. Prin asociaţiile lor „civile”, ele continuă să aplice şi azi principiile nobililor cavaleri de pe vremea cruciadelor – doar că mijloacele lor sunt, evident, modernizate. Aşadar, l’histoire oblige. Azi, Johanniter-Unfall-Hilfe din Germania este, după Crucea Roşie Germană şi Serviciul de Ajutor Maltez German, cea mai importantă organizaţie caritabilă, un veritabil prestator de servicii sociale care şi azi se bazează, în primul rând, pe entuziasmul membrilor săi voluntari.
Se spune că germanii sunt avuţi (şi) pentru că, pe lângă serviciul lor, se angajează onorific în diverite asociaţii şi organizaţii caritabile, în folosul comunităţii. Trebuie să fie ceva adevăr în această afirmaţie, de vreme ce organizaţia germană are 40.000 angajaţi şi membrii voluntari, şi un număr de 1.497.210 susţinători (în 2007). Spectrul de activităţi se întinde de la servicii pentru tineret, asistenţă pentru persoane cu handicap, la servicii medicale (de urgenţă), protecţie civilă, asistenţă umanitară internaţională, ajutor pentru dezvoltare şamd. Cât despre organizaţia din Erfurt (Turingia), înfiinţată după reunificarea Germaniei, activităţile seamănă cu cele din alte filiale – cu deosebirea că aici fiinţează, din 1992, proiectul „Hilfe für Rumänien“ (Ajutor pentru România). Aici intervine acea mână de persoane deosebite care an de an, în timpul lor liber, organizează transporturi cu ajutoare umanitare pentru prietenii lor din România. Coordonatorul lor, Torsten Meng (paramedic în serviciul de ambulanţă al JUH) se deplasează anual de două-trei ori în România, când pentru organizarea schimburilor între colegii săi şi cei de la SMURD Cluj (o colaborare oficială ce implică schimburi reciproce de personal medical, de două ori pe an), când pentru însoţirea transporturilor de ajutoare cu care a cutreierat ţara-n lung şi-n lat, de la Arad la Tulcea, de la Braşov la Maramureş – dar cu „baza” mereu la Cluj.
Clinica Medicală II din Cluj-Napoca i-a cunocut în urmă cu aproximativ 3 ani prin bunăvoinţa Dr. Peter Laszlo-Herbert, fost medic stagiar al acestei instituţii şi voluntar al JUH, când au fost donate numeroase materiale consumabile, mobilier de spital, calculatoare etc. Clinicii Medicală II şi Clinicii de Psihiatrie Cluj-Napoca. Un an mai târziu au fost iarăşi alături de Clinica Medicală II, contribuind la dotarea saloanelor cu  35 de paturi de spital moderne si multifuncţionale. În ultimul an clinica a intrat în proces de renovare a saloanelor, acestea oferind acum un confort sporit pacienţilor, ei fiind în prezent primiţi şi trataţi într-o ambianţă mult mai plăcută. Toate acestea, alături de profesionalismul incontestabil al personalului medical, oferă pacientului internat condiţii decente de spitalizare şi cresc calitatea actului medical. În luna decembrie 2008, cu ajutorul Prof. Dr. Dan Dumitraşcu, şeful uneia dintre cele două secţii a clinicii, cavalerii ioaniţi au reuşit sa doteze saloanele nou renovate cu mobilier de spital. Este vorba de alte 20 de paturi moderne si multifuncţionale care uşurează atât suferinţele pacienţilor cât şi activitatea personalului care îngrijeşte pacienţii. Pe lângă paturi au mai fost donate şi alte obiecte de mobilier pentru pacienţi şi pentru camerele medicilor. Pentru tot ajutorul acordat, personalul Clinicii Medicală II Cluj-Napoca doreşte să le mulţumească cavalerilor (la propriu!) ioaniţi din Erfurt. Vor rămâne prietenii de suflet ai Clinicii şi-i vom regăsii in zîmbetul fiecărui pacient care pleacă fericit. (G.C.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.