Constructorul Fekete Nicorici, unul dintre foştii parteneri de afaceri ai deputatului liberal, Steluţa Cătăniciu, şi ai şefului Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Cluj, Eugen Cecan, a fost trimis în judecată într-un dosar penal pentru evaziune fiscală. Alături de Fekete este acuzat de această infracţiune şi un tânăr turdean, LAZSADI SZABOLCS, care a cumpărat acţiunile din cadrul SC Monobloc de la Cecan. În acelaşi timp, Gazeta de Cluj a prezentat şi că lichidatorul firmei Monobloc cere răspunderea patrimonială a lui Fekete şi a lui SZABOLCS pentru situaţia în care a ajuns această societate.

La începutul acestui an, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj i-au trimis în judecată pe Fekete Nicorici şi pe LAZSADI SZABOLCS pentru o serie de afaceri imobiliare. Trimiterea lor în judecată este legată de modul în care SC Monobloc Construct, o firmă de construcţii, a ajuns în lichidare. Din cadrul Monobloc, pentru o perioadă de timp, a făcut parte şi actualul şef al DRDP Cluj, liberalul Eugen Cecan, care s-a retras din societate cu un an înainte ca firma să fie băgată în insolvenţă. Cei de la Monobloc au construit în Floreşti în parteneriat cu deputatul liberal Steluţa Cătăniciu şi au edificat şi ansamblul American Village din capătul străzii Donath.

SC Monobloc a intrat în insolvenţă în anul 2008.  Însă, în 2007, când din structura firmei făcea parte şi Eugen Cecan, societatea a avut un profit de peste 600.000 de euro. În 2008, firma Florea Grup a cerut declanşarea procedurii de insolvenţă pentru că cei de la Monobloc nu şi-au plătit datoriile acumulate. Pe lângă această datorie, SC Monobloc Construct mai avea o datorie de 1,5 milioane de lei la bugetul de stat pentru întârzierile la plata impozitelor pentru angajaţii săi. Compania de construcţii Monobloc, care activa în domeniul construcţiilor civile, a dezvoltărilor imobiliare şi a distribuţiei de materiale de construcţii a fost implicată în construcţia unui centru comercial în Dej, iar în Cluj a realizat parcarea din cartierul Mărăşti şi două blocuri de locuinţe, unul în Apahida şi unul în Floreşti.

Cecan a plecat înainte de faliment

În mod ciudat, finalizarea proiectului imobiliar din Floreşti a coincis şi cu intrarea firmei constructoare, SC Monobloc, în insolvenţă, pentru ca ulterior să se declare falimentul. În momentul de faţă, în cadrul procesului de faliment, lichidatorul atrage răspunderea patrimonială asupra lui Nicorici şi a unui partener minoritar din cadrul Monobloc, turdeanul LAZSADI SZABOLCS. Cu toate acestea, la scurt timp înainte de a fi declanşată procedura de insolvenţă asupra acestei societăţi, din structura acţionariatului făcea parte şi actualul şef al DRDP Cluj, Eugen Cecan, care a primit o parte din acţiunile societăţii de la Fekete.

“Subsemnatul Fekete-Nicorici Zoltan-Sebastian, am hotărât să cesionez la valoarea nominală 9 părţi sociale a 10 lei, în valoare de 90 lei, în favoarea dlui Cecan Eugen. Pentru părţile sociale cedate am fost despăgubit la valoarea nominală, astfel încât nu mai am nicio pretenţie faţă de cesionar. Asociaţii declară că au luat cunoştinţă de situaţia financiară a societăţii şi de clauzele contractului şi statutului de societate la care aderă cu următoarele modificări: participarea la capitalul social, părţi sociale, profit şi pierderi. Capitalul social subscris şi vărsat este de 200 lei, divizat în 20 părţi sociale egale a 10 lei fiecare, care se repartizează astfel: Fekete-Nicorici Zoltan-Sebastian – 9 părţi sociale – 90 lei; Lazsadi Szabolcs – două părţi sociale – 20 lei; Cecan Eugen – 9 părţi sociale – 90 lei. Articolul din actul constitutiv referitor la participarea la beneficii şi pierderi va avea următorul conţinut: Partea fiecărui asociat la beneficii şi pierderi este: Fekete-Nicorici Zoltan-Sebastian – 45%; Lazsadi Szabolcs – 10%; Cecan Eugen – 45%.”, se arată într-un număr din 2007 al Monitorului Oficial.

Cu toate acestea, în momentul de faţă, doar Fekete şi Szabolcs sunt învinuiţi în cadrul proceselor în care se cere atragerea răspunderii patrimoniale.

Materiale de construcţii pe promisiuni

Pentru oţel, fier beton şi alte materiale luate de la SC Sander Impex 1996, o societate din Bucureşti, în loc să plătească cu bani, cei doi au încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare prin care s-au obligat să plătească cu un apartament care la data respectivă valora 55.000 de euro. Însă, construirea imobilului a durat mai mult, astfel că apartamentul nu a mai fost pus la dispoziţie la data trecută în antecontract. După încheierea antecontractului Fekete şi Cătăniciu au schimbat numerotarea apartamentelor fără a comunica acest lucru celor de la SC Sander Impex, astfel că elementele de identificare ale apartamentului cumpărat prin antecontract nu mai corespundeau cu cele ale apartamentului construit. Apoi, pentru acest proiect s-au cerut două autorizaţii de construcţie. Prima autorizaţie este 145/18.03.2008, iar cea de-a doua are datele de identificare nr. 162/27.04.2009. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care Cătăniciu, Cecan şi Fekete refuză să mai pună la dispoziţie apartamentul respectiv. Prima autorizaţie de construcţie a fost eliberată pe SC Monobloc, iar a doua pe trei persoane fizice Nicorici Fekete, Marius Cătăniciu şi Eugen Cecan. Însă, chiar dacă cele două autorizaţii au numere şi date de eliberare diferite, terenul pe care s-a ridicat blocul are aceleaşi date de identificare: numărul de Carte funciară este 8120, iar cel cadastral este 4363 pe ambele autorizaţii de construcţii.

Cum să “speli” un apartament

După încheierea antecontractului Fekete şi Cătăniciu au schimbat numerotarea apartamentelor fără a comunica acest lucru celor de la SC Sander Impex, astfel că elementele de identificare ale apartamentului cumpărat prin antecontract nu mai corespundeau cu cele ale apartamentului construit. Apoi, pentru acest proiect s-au cerut două autorizaţii de construcţie. Prima autorizaţie este 145/18.03.2008, iar cea de-a doua are datele de identificare nr. 162/27.04.2009. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care Cătăniciu, Cecan şi Fekete refuză să mai pună la dispoziţie apartamentul respectiv. Prima autorizaţie de construcţie a fost eliberată pe SC Monobloc, iar a doua pe trei persoane fizice Nicorici Fekete, Marius Cătăniciu şi Eugen Cecan. Însă, chiar dacă cele două autorizaţii au numere şi date de eliberare diferite, terenul pe care s-a ridicat blocul are aceleaşi date de identificare: numărul de Carte funciară este 8120, iar cel cadastral este 4363 pe ambele autorizaţii de construcţii.

 

Răzvan Robu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.