Unul dintre apropiaţii lui Emil Boc a fost arestat în dosarul fostei şefe DIICOT Alina Bica. Este vorba de Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte ANAF din perioada Guvernului Boc, şi soţul Lilianei Călin, una dintre obişnuitele municipalităţii clujene atunci când vine vorba de licitaţii. Majoritatea contractelor vizau construirea de parcuri de joacă, licitaţii atribuite către SC King Industrial Enterprises, firma la care Călin era asociată. Cele mai multe contracte încă pe vremea atribuirii contractelor pentru spaţiile de joacă din oraş figura ca asociat la SC King Industrial Enterprises.
Una dintre cele mai răsunătoare anchete instrumentate de Direcţia Naţională Anticorupţie în ultimul timp este cea a fostei şefe DICOOT, Alina Bica. Procurorul este acuzat într-un caz de mare corupţie în care sunt implicaţi Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, şi o pleiadă de afacerişti care desenează o constelaţie de relaţii construite între cei afiliaţi partidului democrat.
Printre ”sateliţii” arestaţi alături de Alina Bica în acest dosar se află şi Dragoş Bogdan, un fel de protejat de-al primarului Emil Boc. În perioada în care Emil Boc era premier, relaţiile cultivate cu primarul Clujului l-au făcut pe Bogdan să ajungă vicepreşedinte în cadrul ANAF. Însă, în 2013, odată cu schimbarea guvernului au apărut şi o serie de dezvăluiri despre acesta, care indicau o serie de relaţii cu lumea interlopă, iar Dragoş Bogdan a fost destituit pentru a fi reşapat în funcţia de comisar general adjunct al Gărzii de Mediu, unde şef era pesedista Rovana Plumb. Din această funcţie, Bogdan a ajuns în arest fiind implicat, potrivit procurorilor DNA, într-o reţea de infractori cu gulerele albe.
Veriga slabă din lanţul tare
Însă, cea mai strânsă verigă care îi leagă pe Emil Boc şi Dragoş Bogdan este soţia celui din urmă, Liliana Călin. Ea făcea parte dintr-un cerc apropiat al fostului premier clujean la Bucureşti, dar relaţiile au fost menţinute şi la Cluj, unde, direct sau prin interpuşi, Liliana Călin a câştigat o serie de licitaţii făcute de Primăria Cluj Napoca. Cele mai multe dintre contracte au fost atribuite, pentru construirea parcurilor de joacă, firmei King Industrial Enterprises, unde la un moment dat, ea figura prin asociaţi. În 2008, ea şi-a vândut părţile sociale pe care le avea la această societate patronilor turci care controlează firma Kiat, o altă firmă abonată la contractele municipalităţii clujene de construire şi reabilitare de străzi.
”CĂLIN LILIANA, cetăţean român, domiciliată în (…) deţinătoare a 25 părţi sociale reprezentând 101% cota de participare la beneficii, cu un aport la capitalul social de 250.00 LEI, reprezentând 1411.80 USD întruniţi în Adunarea Generala Extraordinara, la data de 04.09.2007, la sediul societăţii, au hotărât în unanimitate următoarele: 1. Cesionarea de către asociatul Calin Liliana către asociatul Bekar Mustafa a tuturor celor 25 părţi sociale reprezentând 10% cota de participare la beneficii, cu un aport la capitalul social de 250.00 LEI, reprezentând 1411.80 USD, înţelegând ca după efectuarea cesiunii sa se retragă din societate”, se arată în contractul de cesiune al acţiunilor. Cei care cumpărat acţiunile şi care sunt patroni la SC King Industrial şi Kiat Group sunt turcii ATALAY TAMER şi BEKAR MUSTAFA.
Drumuri portocalii cu ceva tradiţional din Turcia: rahat
Cei de la Kiat au primit o parte din contractul de modernizare a Căii Turzii, lucrare care a fost terminată de curând.
Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, SC Kiat Group Construct SRL, care îi are ca asociaţi pe Atalay Deniz, Ahmet Selcuk Kiraz, Yigit Berk Atalay, Tamer Atalay şi Mustafa Bekar (care este şi administratorul societăţii) a câştigat, în asociere cu SC Diferit SRL, la sfârşitul anului 2010, un contract de 600 de milioane de lei (150 milioane euro), în urma unei licitaţii organizate de Primăria Cluj-Napoca, pentru lucrări de reparaţii, întreţinere, reabilitare, servicii de proiectare pentru străzi modernizate/nemodernizate din municipiu.
BEKAR MUSTAFA este şi administrator al King Industrial Enterprises, firmă care a primit de la municipalitatea clujeană 30 de milioane de lei pentru amenajarea unor locuri de joacă. De asemenea, King Industrial Enterprises a primit mai multe contracte şi de la Primăria sectorului 3, pentru amenajarea unui loc de joacă în Parcul Titan şi „pentru execuţia unor fântâni la Piaţa Unirii“. Această firmă a fost favorizată şi de fostul şef al Inspectoratului Şcolar Judetean Cluj, Titiana Zlătior, care, înainte de a pleca din funcţie, a emis în teritoriu o circulară în care propunea directorilor de şcoli din judeţ să apeleze pentru diferite servicii la SC King Industrial Enterprises. Coincidenţa face ca primarul Sectorului 3, Liviu Negoiţă, să fi fost asociat cu turcul Tamer Atalay, într-o societatea care a fost dizolvată, SC Kora Edil. Tamer Atalay este şi preşedintele Consiliului de Conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie România-Turcia.
Hoţi de 61 de milioane de euro
Măsura de arest dispusă în cazul Alinei Bica de procurorii DNA este motivată prin faptul că şefa DIICOT, în 2011, când era secretar de stat în Ministerul Justiţiei şi membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, a acordat omului de afaceri Gheorghe Stelian despăgubiri pentru un teren de 13 hectare din Bucureşti care a fost supraevaluat. Prejudiciul estimat – peste 61 de milioane de euro. În 2011, din aceeaşi comisie au făcut parte şi Lăcrămioara Alexandru, Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, ambii reţinuţi alături de Bica, precum şi fostul preşedinte al ANRP Crinuţa Dumitrean, Cătălin Florin Teodorescu, deputat PDL, Marko Attila, deputat UDMR, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie preşedintele PNL Sector 1 şi Remus Virgil Baciu.
Lili cu ”teddy bear”
Potrivit presei tabloide, Liliana Călin a devenit cunoscută din momentul în care a petrecut o noapte împreună cu preşedintele PDL, Emil Boc. Paparazzi de la Cancan a surprins-o pe aceasta intrând noaptea în locuinţa lui Emil Boc şi părăsind-o dimineaţa. Ea face parte din cel mai înalt cerc al politicii democrat-liberale, fiind apropiată de Adrian Videanu şi Gheorghe Liviu Negoiţă, care a lucrat cu Atalay Tamer în cadrul societăţii Kora Edil până în 2003, fiind cenzorul societăţii.
Răzvan Robu
Inca un PDL-ist preluat de PSD si se mai mira ca au pierdut alegerile. Era si pacat sa le castige.