Acţionarul de la Branter Veres SA, afaceristul Călin Stoia este retrimis în judecată pentru trafic de influenţă. Acesta a fost denunţat de  către afaceristul şi partenerul său de golf, Ioan Bujorel Bold.

Afaceristul Călin Stoia este retrimis în judecată de către procurorii DNA. Motivele invocate de anchetatori au primat în faţa apărării acestuia, deşi rechizitoriul în cauză a mai fost demontat odată. Procesul pentru judecarea acestuia începe în această toamnă.

În toamna anului 2015 a fost întocmit şi predat Tribunalului Cluj, rechizitoriul prin care Călin Stoia era acuzat de trafic de influenţă. În rechizitoriul întocmit de procurorul DNA Cluj, Luminiţa Boca se regăseşte declaraţia lui Bujorel Ion Bold,care este de fapt martorul denunţător în acest caz.

 

Povestea cu datul jos din pat

Singurul care dă de înţeles că Stoia efectua trafic de influenţă pentru anumite sume de bani, este Bujorel. Din declaraţia dată de cel din urmă, celor de la DNA, rezultă că a exista o conversaţie cu Stoia prin care i se replica denunţătorului că ”pentru 100.000 euro nu mă dau jos din pat”.  După trei ani, procurorul DNA, Luminiţa Boca a decis refacerea dosarului în care Stoia a fost denunţat pentru trafic de influenţă.

Dacă în 2013, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a trimis dosarul procurorilor pentru a-l reface din cauză că s-au încălcat multiple proceduri precum audierea inculpatului fără ca acesta să beneficieze de apărare, DNA a reuşit redeschiderea speţei la Tribunalul Cluj, înregistrându-l în 12 ianuarie.

 

Rechizitoriul ”refăcut”

La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în data de 16 decembrie 2013, magistraţii au fost de altă părere şi au dispus retrimiterea dosarului la DNA pentru refacerea urmăririi penale, pentru motivul că Stoia a fost audiat de procurori, fără ca avocatul lui să fie prezent.

Între timp, afaceristul a fost condamnat la trei ani de închisoare, cu suspendare, în dosarul fostului primar al Clujului, Sorin Apostu. În acest dosar, Stoia a fost condamnat pentru dare de mită.

În discuţia interceptată dintre Călin Stoia şi Ioan Bujorel Bold, din 28.08.2011, de la care a pornit dosarul de trafic de influenţă, primul se oferă să îl ajute pe al doilea în chestiunea alocării de bani din fondul de urgenţă al guvernului, condus atunci de Emil Boc, pentru lucrările efectuate de firma Onilserv SRL, în comuna Ioneşti, judeţul Argeş.

Astfel că în noul rechizitoriu, cei de la DNA merg de la premisa că afaceristul Călin Stoia a efectuat traficul de influenţă şi nu doar a încercat.

„Fapta inculpatului Stoia Călin care, la data de 28.08.2011, a lăsat să se creadă faţă de Bujorel Ion Bold că are influenţă, prin intermediul unor persoane, asupra unor funcţionari publici cu atribuţii de decizie în cadrul Guvernului României pe care îi poate determina să aprobe alocarea prin hotărâre de Guvern a unei sume de bani pentru Primăria comunei Ioneşti, judeţul Vâlcea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pe anul 2011, în scopul de a fi remisă ulterior S.C. Onilserv S.R.L. pentru decontarea unor lucrări efectuate în perioada 2008-2009, „costul” intervenţiei fiind reprezentat de un procent de 10 % (=100.000 euro) din suma totală ce urma a fi alocată de cea. 1.000.000 de euro, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de trafic de influenţă prev. şi ped. de art. 291 alin. 1 Cod penal rap. la art. 6 din Legea 78/2000,cu aplicarea art. 5 al. 1 Cod penal.” se arată într-un fragment din rechizitoriu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.