Parlamentul a aprobat miercuri după a doua încercare în decurs de 10 luni, dublarea alocațiilor de stat pentru copii. Legea a fost trimisă la promulgare și urmează să fie semnată de președintele Klaus Iohannis, pentru a putea intra în vigoare luna viitoare. În România sunt peste 3,5 milioane de copii care primesc lună de lună alocație de la stat.
Alocațiile pentru copiii din România, vor fi dublate ajungând la 600 de lei pe lună pentru copiii de până în doi ani și 300 de lei pentru ceilalți. Actualmente copiii primesc 300 de lei pe lună, până la împlinirea a doi ani, și 150 de lei pentru cei între 2 și 18 ani.
Proiectul a fost votat de 179 de deputați iar 29 s-au abținut. Prin acesta se modifică Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr.9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru modificarea art.58 alin.(1) din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Măsura aceasta va avea un impact major pe bugetul național, deoarece va costa aproximativ 6 miliarde de lei în plus anual. Inițiativa a venit din partea Partidului Social Democrat pe când miercuri Partidul Național Liberal a cerut retrimiterea în comisii a proiectului de lege, propunerea fiind însă respinsă de plen. Liberalii susțin că nu resping ideea dublării alocaţiilor, doar subliniază că această măsură trebuie să mai aştepte deoarece nu sunt bani suficienți.
Prin urmare, de la momentul intrării în vigoare a proiectului de lege, alocația copiilor cu vârsta de până la 2 ani sau 3 ani va fi de 600 de lei, chiar și în cazul celor cu handicap. Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani, alocația va fi de 300 de lei iar pentru cei cu handicap cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, va fi de asemenea 600 de lei.
Tensiuni între parlamentari. Declarații contradictorii.
Deputatul PSD, Adrian Solomon: „Copiii au dreptul la alocaţii mai mari”
Preşedintele Comisiei pentru muncă, deputatul PSD Adrian Solomon, a declarat, marţi, că a propus dublarea alocaţiilor pentru copiii din România deoarece este o măsură importantă și că banii există în bugetul național: „Am propus dublarea alocaţiilor pentru copii. S-a făcut când am fost noi la guvernare şi în 2015, de la 42 de lei a crescut la 84 de lei, şi în februarie anul acesta, când eram tot noi la guvernare, de la 84 de lei la 150 de lei şi acum, iată, sunt ei la guvernare, să facă pe acelaşi principiu cum am făcut noi”, a afirmat Solomon, după şedinţa Comisiei de muncă.
„Eu cred că copiii au dreptul la alocaţii mai mari, pentru că argumentele au fost întotdeauna că în ţările civilizate aceste alocaţii merg până la 600 de euro, la noi erau 20 de euro. Există sustenabilitate, atât timp cât vrem nişte copii bine finanţaţi în ţara asta. În ţara noastră avem sute de milioane de euro să dăm familiei Micula, nu avem să dăm câteva sute de lei unor amărâţi?”, a mai declarat deputatul PSD.
Florin Roman, liderul deputaților PNL: „Vom reuşi să găsim soluţii”
Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a cerut retrimiterea proiectului de lege, susținând că nu există un punct de vedere al guvernului și fișă fiscală, propunerea fiind însă respinsă. Acesta a declarat ulterior că: „A fost decizia mea ca lider de grup, nu am dorit să votăm un proiect neavând un punct de vedere de la Guvern şi vreau mai întâi sa discutăm cu membrii Guvernului să găsim cele mai bune soluţii”.
Totodată, Florin Roman a mai declarat și că: „Noi am şi propus nişte soluţii pentru aplicarea acestei legi, trebuie să tăiem cheltuielile bugetare cu acei bugetari care sunt în plus în administraţia publică centrală, să reducem cheltuielile materiale, pentru că în luna decembrie, când noi încercăm să închidem bugetul, unele autorităţi achiziţionează maşini de lux şi imobile şi dacă vom reuşi să identificăm toate aceste derapaje de la ceea ce înseamnă o linie bugetară corectă, cu siguranţă vom reuşi să găsim soluţii”.
Ioana Constantin, secretar de stat în Ministerul Muncii: „Nu suntem împotriva măsurii”
Dezbaterea pentru proiectul de lege s-a lăsat cu discuții aprinse între cei prezenți. Ioana Constantin, secretar de stat în Ministerul Muncii, a declarat că Guvernul nu este împotriva dublării alocațiilor, dar cu toate acestea, este nevoie de o discuție mai amplă: „Nu suntem împotriva măsurii, însă este nevoie de o discuție mai aplicată. Credem că este nevoie de o discuție mai amplă pe acest subiect. Discutăm de un buget deja croit și aceste sume au apărut peste noapte în comisie și este necesară o dezbatere mai amplă”.
Victor Ponta, Lider Pro România: „ Să facem la fel şi acum”
Victor Ponta, liderul Pro România susține dublarea alocațiilor spunând că a susținut această propunere și acum 4 ani când era prim-ministru: „Discuţia pe alocaţii nu este nouă şi ar trebui procedat de fiecare dată la fel. În 2015, iniţiativa liberalilor s-a votat în luna mai, preşedintele Iohannis a promulgat-o, am pus-o în aplicare. Am spus atunci că pentru copii sunt întotdeauna bani. Atunci în 2015 aţi procedat corect votând dublarea alocaţiilor, eu am procedat bine găsind resursele. Să facem la fel şi acum. Trebuie să găsiţi resursele şi sper ca preşedintele Iohannis să promulge legea la fel ca în 2015″.
Deputatul PNL, Dan Vîlceanu: „Vreţi dublarea dublării”
Parlamentarii PNL, nu susțin acest proiect, spunând că nu au resursele necesare pentru a plăti aceste sume. Prin urmare, Dan Vîlceanu le-a cerut parlamentarilor PSD să menţioneze de unde ar trebui să vină sursa de finanţare a acestui proiect:“Vorbim de un proiect în care dvs aţi inventat pokerul parlamentar. Vreţi dublarea dublării. Ce vreţi astăzi costă de trei ori mai mult. De unde vreţi să luăm banii? De la spitale, şcoli, ISU? Spuneţi de unde şi luăm banii şi facem dublarea dublării″.