În 2008, pe când era candidat la preşedinţie, Barack Obama a fost întâmpinat în delir de aproximativ 200.000 de persoane venite să îl asculte în aer liber. Merkel i-a refuzat atunci Poarta Brandenburg.
Dar pentru această vizită de 24 de ore, primirea riscă să fie ceva mai austeră, în pofida pregătirilor pentru a 50-a aniversare de la discursul lui JFK, săptămâna viitoare.
Vizita preşedintelui american Barack Obama marţi şi miercuri la Berlin va aminti în mod inevitabil de cea a lui John F. Kennedy, în urmă cu 50 de ani, dar Germania din 2013 pare mai puţin entuziasmată decât era cea din 1963 faţă de predecesorul său.
Declaraţia „Ich bin ein Berliner” („Sunt un berlinez”) făcută de Kennedy în 1963 rămâne un eveniment major în imaginarul colectiv al germanilor, care nu au uitat acest gest de solidaritate faţă de oraşul devastat de Războiul Rece. Kennedy adresa, în plus, un semn pentru reintegrarea ţării lor în concertul naţiunilor democratice, după ororile nazismului.
Barack Obama, care va fi însoţit de soţia sa Michelle, va rosti un discurs miercuri cu privire la „legăturile durabile” dintre cele două ţări, de la Poarta Brandenburg, simbolul unităţii germane regăsite, care se afla în Germania de Est comunistă când oraşul era divizat.
Germania aşteaptă ca Obama să arate în ce măsură Europa continuă să conteze pentru Statele Unite în timp ce, sub conducerea lui, Washingtonul s-a îndreptat spre Asia.
„Prietenul pierdut”, titra în această săptămână influentul săptămânal Der Spiegel. Prezentând pe prima pagină un montaj foto cu preşedintele Obama în umbra lui Kennedy, publicaţia exprimându-şi îngrijorarea cu privire la o deteriorare a relaţiilor.