De aproape doi ani au început sa circule camioane si rabe de mare tonaj pe drumul cuprins între Luna de Sus si Iara, lucrarile pe tronsonul autostrazii Transilvania trecând prin aceste localitati. Fie zi, fie noapte, fie ca e zi lucratoare sau sarbatoare, linistea satenilor din localitatile Luna de Sus, Savadisla, Lita, Liteni, Baisoara si Iara este tulburata de camioanele de mare tonaj, încarcate cu piatra sau balast, care le strabat localitatile. Masinile de mare tonaj circula pe strazile localitatilor, soferii si patronii lor dând dovada de un dispret suveran fata de cetatenii carora li se crapa casele si care au ajuns sa nu mai poata suporta zgomotele si praful lasat în urma de carausi. Cât despre reteaua stradala, ce sa mai vorbim. Drumurile sunt facute praf si pulbere de masini. Am urmat si noi drumul camioanelor si ne-am îngrozit. Craterele din sosea ne fac sa ne întrebam pe ce parte a Lunii am aselenizat.

În Luna de Sus începe dezastrul

În mai putin de 10 minute am numarat doisprezece camioane încarcate cu pamânt, pietris si alte materiale de constructie destinate autostrazii, care au trecut prin fata caselor oamenilor. Printre praf si zgomot, doar camioanele americanilor de la Bechtel se simt ca acasa. Soferii îsi vad zi de zi drumul nepasarii si distrug putin câte putin drumurile, burdusite fiind de materiale. “Toti peretii caselor ne sunt crapati. Dimineata ma trezesc ca îmi tremura casa si nu mai pot dormi. Circula ca disperatii cu 80-90 la ora si ne arunca în odai noroi când ploua. De disperare pun în geam un cearsaf de pânza înmuiat în apa, ca sa mai absoarba din praf ”, ne-a marturisit Cornelia Iepure. “Odata, o masina a intrat în scoala, încercând sa evite o alta, care venea din sens opus. A distrus un colt al cladirii. Amândoua erau camioane ale Bechtel”, ne-a spus nea’ Dumitru, si el din Luna de Sus. “Nu apucam noi sa vedem autostrada asta terminata. Astia lucreaza ca turcii…din poveste. Îsi fac castele pe banii taranului iar noi n-avem nici sa bem o bere. Bata-i soarele. Ne-a trebuit democratie”, se aprinde Gheorge Matis când aude ca e vorba de camioanele distructive.

“Gonesc asa, ca sa ne sfideze”

Desi satenii din Savadisla s-au revoltat în numeroase rânduri si au blocat drumurile, camioanele insista sa circule pe strazile satului si sa le fisureze locuintele. Oamenii sunt revoltati, aici poate mai mult decât în celelalte sate. Drumurile sunt complet distruse, iar peretii caselor se fisureaza din ce în ce mai adânc. Soferii sunt constienti de pagubele pe care le pricinuiesc oamenilor, dar continua sa circule cu aceeasi viteza amenintatoare. “Intentionat gonesc asa, ca sa ne sfideze. Se distreaza copios când reusesc sa treaca cu viteza printr-o balta si sa ne stropeasca din cap pâna în picioare. Ne e frica sa ne mai lasam copiii pe strada, singuri, cu bicicletele. Un moment de neatentie si…Doamne fereste!”, declara îngrozita o sateanca. Pentru mai multe detalii am încercat sa stam de vorba cu Vasile, unul ditre soferi, care cunoaste problemele drumului mai bine. Undeva la marginea drumului, sprijinit de masina care care îl poarta zi de zi printre gropile satului, povesteste acesta încet si blazat. “Am ajuns deja sa fim scârbiti de tot ce înseamna Bechtel si autostrada asta blestemata. Încet, încet ne conformam. Stim ca nu ne putem lupta cu ei. Uitati-va si dumneavoastra în ce hal a ajuns drumul asta. Am iesit în strada, am facut numeroase proteste, ne-am revoltat…degeaba. Primarul ne minte ca nu îl repara înca pentru ca vrea sa faca întâi canalizarea…minciuni gogonate”, se confeseaza acesta. În timp ce omul povesteste încercam în zadar sa ne ferim de stropii pe care camioanele ce trec în viteza pe lânga noi îi arunca. “Vedeti? Asa circula zi si noapte. Si asta nu e nimic. Trec câte 5-6 odata. Drumul asta nu apuca sa se ridice, ca vin altele. Odata mi-au spart parbrizul, dar nu am avut ce face. Am pus altul nou si mi-am vazut de treaba”, continua Vasile.

“La noi au lasat doar vraiste în urma”

Gropile din carosabilul ce traverseaza satul Iara pot distruge cu usurinta masina unui sofer care nu le vede la timp. În plus, si riscul de a produce un accident rutier este mare, dupa o trecere cu viteza printre aceste gropi soferul având toate sansele sa scape volanul de sub control. Localnicii din Iara spun ca gropile salasluiesc pe drumul mare de multa vreme, iar mai multe masini s-au sifonat serios dupa ce au trecut pe acolo. “Traficul nu mai e chiar atât de mare acum. Masinile Bechtel s-au împutinat în ultima vreme. Poate si-au gasit alt drum pe care sa îl distruga. La noi au lasat doar vraiste în urma. Si nimeni nu vine sa repare distrugerile lasate în urma”, ne spune Stefan Iepure.

În concluzie, constatam un cerc vicios. În timp ce drumarii se chinuie sa construiasca autostrada, drumurile localitatilor care le stau în cale carausilor sunt distruse. Oamenii sunt disperati, dau nu au la cine apela. Astfel, nu le ramâne decât sa repare singuri, din fortele proprii, gropile din fata caselor si fisurile peretilor. “Noi suntem de treaba. Caram singuri pietris sau nisip si ne umplem gropile din fata caselor. Dar degeaba punem piatra în gropi ca atunci când trec <monstii> astia cu sase roti pe o parte o zvârlesc toata afara”, spune oftând doamna Carmen Iepure.

Adina Fartusnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.