Emil Boc și Vlad Pop

Judecătorii de la Tribunalul Comercial Cluj au decis admiterea cererii de atragere a răspunderii patrimoniale pentru falimentul Federației Share organizatorul primei ediții a Festivalului Untold. Share a aparținut primăriei clujene care, administrație care a plătit aproape 2 milioane lei pentru festival. Ulterior, s-a descoperit că banii au fost luați acte false. În 2014, când primăria a fost sesizată că este păcălită, punctul de vedere oficial a fost că nu este vorba de nicio fraudă. Ulterior, președintele Share, Vlad Pop, a fost condamnat. Tot cu ajutorul primăriei a scăpat cu o pedeapsă fără pușcărie. În procesele respective Primăria Cluj Napoca ar fi trebuit să aibă calitatea de ”complice” și nu de ”parte vătămată”. 

La presiunea presei, Primăria Cluj Napoca a deschis împotriva lui Vlad Pop, fostul șef al Federației Share, un proces pentru recuperarea a aproximativ 2 milioane lei, banilor băgați în 2014 pentru sponsorizarea primei ediții a festivalului Untold. Între timp, Federația Share intrase în insolvență și, potrivit legii, lichidatorul a cerut atragerea răspunderii patrimoniale pentru administrator. Iar instanța a considerat că Vlad Pop, care a fost șeful Share trebuie să plătească ”din averea sa suma de 6.457.039,20 lei, reprezentând pasivul debitoarei Federaţia „SHARE Cluj-Napoca” aflată în faliment în dosarul nr. 72/1285/2022 al Tribunalului Specializat Cluj”, potrivit soluției pe scurt a instanței.

În urma acestui verdict pot continua procesele de insolvență și de acțiune în răspundere delictuală. Primul a fost deschis ca urmare a unei cereri venite din partea Finanțelor clujene, iar cel de-al doilea ca urmare a unei cereri făcute de Primăria Cluj Napoca. Administrația locală a înaintat cererea de chemare în judecată ca urmare a presiunilor venite din partea presei locale.

Gazeta de Cluj a prezentat anterior că instituția condusă de Emil Boc nici măcar nu făcuse demersurile pentru a se constitui parte civilă în primul proces în care Vlad Pop a fost condamnat pentru delapidare de fonduri.

Încă din 2015, anul în care Primăria Cluj Napoca a băgat 1,8 milioane de lei în conturile Fundației Share, reprezentanții instituției publice au avut viziunea unui miop în relația cu organizatorul primei ediții a Untold.

”Consiliul local finanțează acest tip de proiect – inedit și unic pentru România, până în acest moment – din dorința de a-și asuma practic susținerea (inclusiv financiară) a evenimentelor ocazionate de câștigarea pentru anul viitor a titlului de Capitală Europeană a Tineretului de către municipiul Cluj-Napoca – și implementate de către Federația SHARE. (…) Primăria municipiului Cluj-Napoca dorește să îi asigure pe clujeni cu privire la faptul că respectă legislația în vigoare referitoare la cheltuirea banului public, Consiliul local Cluj-Napoca a alocat această sumă înțelegând modul în care funcționează sistemul internațional de entertainment și înțelegând totodată că, pentru a putea satisface dorința clujenilor și a tinerilor din România de a avea acces la artiști de primă mână din lume, în orașul, în țara lor, este nevoie să sprijine acest demers al Federației SHARE. Această organizație rămâne, în consecință, responsabilă pentru ducerea la îndeplinire a acestui obiectiv și respectarea tuturor obligațiilor legale și financiare care decurg din semnarea contractului de finanțare cu municipiul Cluj-Napoca”, arată o explicație oficială a Primăriei Cluj Napoca la semnele de întrebare ridicate la vremea respectivă în legătură cu finanțarea publică primită de organizatorul primei ediții a festivalului Untold.

Curtea de Conturi a găsit sifonarea de bani

Sifonarea de bani a fost găsită în 2015 de cei de la Camera de Conturi Cluj. În raport se arată că aceste finanţări au fost date în condiţiile în care asociaţiile au desfăşurat şi realizat activităţi care au generat profit, fiind cauzat un prejudiciu al bugetului local de 6.028.000 lei.

Potrivit raportului, Federaţia SHARE Cluj-Napoca a primit nelegal suma de 3.402.000 lei, în vederea realizării proiectelor ‘Rezervarea artiştilor internaţionali pentru programul 2015’ şi ‘Tineret@Cluj-Napoca 2015’, ponderea activităţilor desfăşurate constând în organizarea de festivaluri şi concerte, precum Festivalul Untold.

Potrivit contractului de finanţare şi Regulamentului adoptat de către Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca, finanţarea se acordă ‘în completarea veniturilor proprii şi a celor primite sub formă de donaţii şi sponsorizări’.

„UATM Cluj-Napoca a acoperit cheltuielile Federaţiei SHARE Cluj-Napoca (inclusiv festivalul UNTOLD) în procent de 87,33%, respectiv 3.402 mii lei, iar contribuţia proprie a beneficiarului a fost de 493 mii lei, reprezentând 12,67%. Din bugetul de venituri şi cheltuieli al evenimentelor a fost omisă finanţarea primită de la bugetul UATJ Cluj, în sumă de 70 mii lei, precum şi veniturile realizate din vânzarea biletelor în sumă de 9.284 mii lei, (conform declaraţiilor proprii), veniturile din activităţile comerciale şi publicitare, sponsorizările şi donaţiile. Elementul material al abaterii nu constă numai într-o acţiune comisivă, ci într-o inacţiune, respectiv omisiunea de a furniza, cu ştiinţă, datele cerute potrivit legii pentru obţinerea de fonduri nerambursabile de către beneficiar, cât şi faptul că finanţatorul nu a efectuat nicio verificare cu privire la evidenţierea veniturilor şi fundamentarea bugetului acţiunilor nici la momentul încheierii contractului şi nici pe parcursul executării acestuia”,  se arată în raport.

Primăria Cluj Napoca a contestat raportul respectiv, dar a pierdut procesul.

Festivalul Untold a lăsat Federația Share în datorii

Federația Share a fost organizatorul evenimentului Cluj-Napoca Capitala Europeană a Tineretului 2015 care a fost compus din mai multe proiecte gestionate de federație, managementul a fost descentralizat, fiecare proiect având un manager de proiect și o echipă dedicată, în special proiectele strategice precum Untold Festival, Day 15, Cluj Never Sleeps, Volunteers’ Academy sau Blink.

Federația Share a fost înscrisă la Tribunalul în martie 2013. În momentul constituirii, Vlad Pop a devenit președintele Federației Share, iar primarul Emil Boc co-președinte. De altfel, principalul finanțator al Federației Share a fost Primăria Cluj-Napoca. Cât despre festivalul Untold, menționăm că doar prima ediție a fost organizată de Federația Share, iar ”conceptul” Untold a fost mereu în proprietatea lui Bogdan Buta, după ce a înregistrat marca pe numele său. În toamna anului 2015, Buta a fondat societatea Untold SRL, împreună cu Sorin Gadola, creând în același timp și un ONG – Asociația Untold. Prin acest ONG au solicitat municipalității milioane de lei pentru organizarea Untold 2016.

Problemele pentru Federația Share au apărut după prima ediție a festivalului Untold care a rămas cu o grămadă de datorii către furnizorii de servicii și către firmele ce au făcut comerț în incinta festivalului. Datoriile se ridicau, după cheltuirea banilor încasați din bilete, la 500.000 de euro. O parte dintre furnizori s-au adresat instanțelor clujene, solicitând ordine de plată. Încă există numeroase procese pe rolul instanțelor de judecată în care Federația Share are calitatea de inculpat.

Vlad Pop condamnat pentru obținere ilegală de fonduri

În martie 2019, Vlad Popa fost trimis în judecată pentru săvârșirea a două infracțiuni: fals în înscrisuri și obținere ilegală de fonduri. Potrivit procurorilor, prin prezentarea unui extras de cont fals, Vlad Pop ar fi prejudiciat Primăria Cluj-Napoca cu aproape o jumătate de milion de euro.

În 2021, el a fost condamnat anul acesta pentru că a obținut ilegal fonduri de la Primăria Cluj Napoca. Judecătorii au suspendat executarea pedepsei și l-au pus să plătească 1.800.000 lei, bani dobândiți, potrivit sentinței, prin infracțiuni. La individualizarea pedepsei, judecătorul a luat în calcul atitudinea Primăriei Cluj Napoca care nu s-a constituit parte civilă în proces, adică nu a avut nicio pretenție de la fostul șef al Fundației Share.

1 COMENTARIU

  1. Este greu de înțeles cum o astfel de înșelătorie a putut să aibă loc sub nasul său. În loc să își asume responsabilitatea și să recunoască greșeala, este de neînțeles faptul că se bate cu cărămida în piept, pretinzând că a făcut-o pentru comunitate. Astfel de acțiuni nu fac decât să submineze încrederea publică în administrația locală și să aducă prejudicii imaginea primarului și a întregii comunități.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.