Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare (INCDTIM) din Cluj-Napoca a atribuit o licitaţie în valoare de peste 1,5 milioane de lei unei firme patronate de un israelian implicat în scandalul de contrabandă de embrioni umani în Marea Britanie. Firma care a câştigat licitaţia Institutului clujean se numeşte SC A.M.S. 2000 TRADING IMPEX şi este patronată de HOF YAACOV şi de un off-shore cipriot (SUNSTRING LTD). De la dezvăluirea afacerilor cu embrioni, firma care făcea contrabandă cu embrioni s-a închis, iar administratorul societăţii respective şi-a deschis această nouă societate.
În urmă cu 10 ani de zile, reporterii BBC au descoperit în România o ”fabrică de produs bebeluşi la borcan”. Era vorba de o clinică în care se creau embrioni umani care erau implantaţi femeilor britanice care îşi doreau un copil. Clinica respectivă era deschisă sub numele de Global Art, iar această firmă era administrată de HOF YAACOV.
”Se completează domeniul de activitate al asociaţiei (Global Art, n.re.) cu următoarele activităţi secundare comerţ cu ridicata cu produse cosmetice de parfumerie; comerţ cu ridicata cu produse farmaceutice (import-export de spermă umană ,ovule umane, embrioni umani, etc. Se numeşte administrator dl Hof Yaacov, cetăţean israelian, născut în Israel, Ierusalim la data de 22.01.1949, fiul lui Baruh şi Rahel, necăsătorit”, se arată într-un act adiţional al SC Global Art.
La jumătatea lunii ianuarie 2015, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare din Cluj Napoca a atribuit o licitaţie în valoare de 1.565.000 de lei firmei SC A.M.S. 2000 TRADING IMPEX pentru diferite echipamente de laborator. Reporterii Gazeta de Cluj au încercat să intre în contact cu HOF YAACOV pentru a îşi putea exprima un punct de vedere, însă Roxana Bogdan, din cadrul companiei A.M.S. 2000 TRADING IMPEX a declarat că el nu se află în ţară pentru o perioadă de timp şi nu poate fi contactat.
”Practici negre”
În anul 2005, la momentul dezvăluirilor apărute în presă vizavi de implicarea firmei administrate de Hof Yaacov în scandalul cu embrioni umani, conducerea Ministerului Sănătăţii preciza prin intermediul ministrul Sănătăţii de atunci, Mircea Cinteză, că donarea de ovule în scopuri comerciale şi comercializarea embrionilor umani sunt acţiuni ilegale, conform Legii transplantului şi donării de organe şi ţesuturi din 1998. „Donarea de ovule se face cu acordul persoanei de la care este făcută recoltarea şi avizul Comisiei de transplant. Comerţul cu ţesuturi umane şi ovule fecundate reprezintă o faptă penală care se pedepseşte cu închisoare de la doi la şapte ani”, spunea Mircea Cinteză, în timpul unei emisiuni televizate. În aceste condiţii, activitatea societăţii „Global Medrom”, cu sediul în Bucureşti, unde funcţionează şi firma „Global Art”, unitatea acuzată că ar face export de embrioni, este ilegala. La data respectivă, ministrul spunea faptul că ”în România nu există o lege privind reproducerea umană asistată şi, din acest motiv, poate fi realizată fertilizare în vitro fără aprobări speciale”. Cinteză a mai spus că aşa cum în societate există muncă la negru şi în medicină există practici negre, care trebuie să dispară, un exemplu în acest sens fiind activitatea din clinică bucureşteană care ar pregăti livrarea de „copii prin poştă”. Practic, ministrul Sănătăţii nu a făcut decât să confirme ceea ce presă a relatat şi anume faptul că în acest caz nu este vorba de altceva decât de o adevărată contrabandă.
Caz penal deschis la infinit
De asemenea, procurorii bucureşteni spuneau că au înregistrat un dosar penal şi că vor cere sprijinul Poliţiei pentru a clarifica situaţia financiar-contabilă a firmei „Global Medrom” SRL, o altă societate din suveica afacerilor cu embrioni. Conform declaraţiilor oficiale, procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au înregistrat dosarul 638P/2005, care urmează să fie trimis poliţiştilor.
Ministerul Sănătăţii a apelat la procurori după ce, timp de două zile, o echipă de control din cadrul ministerului şi a Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti (DSPMB) a mers la sediul firmei, însă nu a putut contacta pe nimeni de la respectivă societate. De asemenea, autorităţile sanitare au trimis, săptămâna trecută, pe adresă „Global Medrom” SRL o scrisoare în care au cerut reprezentanţilor firmei să se prezinte la sediul Inspecţiei Sanitare de Stat (subordonată Direcţiei de Sănătate Publică), pentru a aduce autorizaţia şi certificatul de înregistrare de la Cameră de Comerţ, avizele de funcţionare emise de instituţiile abilitate, dar şi programul de activitate a clinicii.
30 de israelieni prinşi cu embrionii în flagrant
Un alt caz de trafic cu embrioni a fost descoperit de poliţie în 2009, când 30 de israelieni au fost arestaţi într-o clinică de fertilizare din Bucureşti. Un oficial al Ministerului de Externe declara că israelienii au ajuns în capitala României pentru tratamente medicale. Cei mai mulţi dintre ei au fost eliberaţi în schimbul unei garanţii financiare, în timp ce alţi doi au rămas în arest şi şi-au angajat avocaţi care încearcă să obţină eliberarea lor. Zeci de persoane au fost arestate, printre care şi membri ai conducerii clinicii Sabyc, patronată de Miron Yair şi Cecilia Borza. Oamenii au fost interogaţi în legătură cu traficul de celule umane stem. Printre acestea se numără mai multe femei israeliene, suspectate că şi-ar fi vândut ovulele. Consulul general al Israelului la Bucureşti, Lilly Ben Harush şi autorităţile israeliene au confirmat informaţiile privind arestarea conaţionalilor lor. Industria traficului de ovule ale femeilor israeliene a luat amploare în ultimii ani, în special în instituţiile medicale din străinătate, întrucât legea israeliană interzice donarea de ovule, cu sau fără bani. Astfel se apelează la clinici private din România, Ucraina, Cipru, Spania sau alte ţări europene.