Locuitorii din Mănăștur se plâng pe aplicația de sesizări a Primăriei Cluj – Napoca de lipsa toaletării corespunzătoare a arborilor, în anumite zone ale Clujului, aceștia susțin că ramurile copacilor din proximitatea blocului în care locuiesc ajung deja în ferestrele lor. Dacă în anii trecuți clujenii se plângeau că arborii au fost tăiați excesiv, chiar ,,măcelăriți” , în opinia unor iubitori de natură, de către firma contractată de Primăria Cluj – Napoca, acum problema copaciilor s-a întors fix invers.

Primăria Cluj – Napoca a spart 2,5 milioane de lei pentru a-și tăia craca

Primăria Cluj – Napoca a dat un contract de milioane de lei anul trecut, prin licitație, aceleași firme de acum 2 ani pentru toaletarea copacilor. Cu toate că în 2018 locuitorii erau revoltați că rămân fără copaci întregi, acum problema e că nu se mai ocupă nimeni de ei. Cum o dai, tot nu-i bine. La licitația pentru stabilirea firmei care va prelua contractul au participat două firme. Prima, Nica Green Solution din județul Brașov este firma care a deținut contractul și 2020 – 2023. A doua, Garden Center Grup.

Firma Nica Green Solution este deținută de Ștefan Nica, președintele Asociației Române de Arboricultură, iar de Garden Center Grup se ocupă Ionuț Olteanu, cel care s-a ocupat de amenajarea în trecut a parcului din Grigorescu din zona Pieței 14 Iulie, centrul de cartier verde din zona Primăverii Mănăștur și Parcul Zorilor.

Firma care a câștigat licitația este Garden Center Grup cu sediul în Măgurele.

Acum, Primăria a dat banii, dar rezultatele nu se văd. Curățarea copacilor se face primăvara, însă cetățenii nu mai au răbdare și își doresc să scape de crengile care le intră în casă. Dar și când s-a scăpat de crengi tot nu a fost bine. Un exemplu este revolta stârnită printre locuitorii din Mănăștur în 2018, când copacii au fost ,,amputați” de crengi. Atunci cetățenii au postat mai multe imagini în mediul online, exprimându-și nemulțumirea că arborii sunt distruși fără ca nimănui să-i pese.

Activitatea de doborâre, de tăiere și de corecție a copacilor, la înălțimi de peste 10 metri, se solicită doar direct Primăriei atunci când arborii vizați au ajuns la limita dezvoltării fiziologice şi devin un pericol pentru oameni deoarece se pot prăbuși în orice moment. Prețurile diferă în funcție de mărime copacului, ajungând până la 250 de lei pentru 48 de copaci.

În 2022, în Onești, a fost dată o amendă de 50.000 lei pentru toaletarea fără autorizație și excesivă a copacilor. Până și Primăria trece prin diverse procese pentru a obține autorizație. Lungul drum al curățării copacilor, fără sfârșit. Absolut toate crengile rezultate în urma tăierilor vor fi încărcat şi transportat la o locație dinainte stabiliă, iar predarea crengilor se va face pe bază de proces verbal.

În 2018, revoltă în rândul cetățenilor din cauza tăierii excesive

În 2018, locuitorii din cartierul din Mănăștur erau revoltați de toaletarea excesivă și abandonarea crengilor în spații publice. Dacă copacii sunt lăsați în pace nu e bine, dar când sunt tunși, sunt prea distruși. Nu s-a ajuns încă la o cale de mijloc care să mulțumescă ambele părți.

Clujenii nu mai vor să vadă copaci tăiați în bătaie de joc, doar așa, să li se închidă gura. Aceștia s-au revoltat pe internet:

„Amputare, mai degrabă. Așa i-au mutilat și pe cei din fața blocului nostru. Băieții ăia ar merita abonați la un frizer care știe să tundă doar în felul ăsta…” (A.B.) sau „Știu eu ce înseamnă toaletare pentru primăria noastră: tăierea crengilor copacilor de jos în sus, cât se poate după care se face tăierea crengilor copacilor de sus în jos prin alpinistul utilitar. Atât.” (V.G.) sau „Oribil”„Amputare, în alte zone ale Europei se face puşcărie pentru aşa ceva” (C.C).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.