Procesul fostului șef ISCTR IT 4 Cluj Rareș Pop continuă în această toamnă la Tribunalul Cluj cu un set de martori ”luați în șuturi” de DNA, care au arătat în fața instanței că în faza de urmărire penală declarațiile care au ajutat procurorii anticorupție să formuleze acuzații împotriva acestuia au fost forțate prin intimidarea martorilor. În mod absolut întâmplător, în aceeași zi ANI anunță că a constatat ”existența indiciilor cu privire la posibila încălcare a regimului juridic al conflictului de interese” în cazul lui Pop.

”Eu vă spun cum îmi aduc eu aminte. Am fost constrâns total acolo. S-a urlat la mine. Atunci am fost sub un stres incredibil, eu am spus adevărul, dar e posibil să îmi fost nuanțate declarațiile. A venit cineva de la DNA și m-a luat în șuturi. După ce am dat declarația m-am dus și m-am uitat prin acte, am verificat spețele, mi-am mai amintit cum stau lucrurile. Îmi mențin declarația de astăzi și consider că nu am mințit nici în faza de urmărire penală. Când vine cineva și îți spune cum stau lucrurile, te influențează, îți nuanțează declarațiile și ce îți amintești tu despre acele evenimente”, s-a plâns Răzvan Ioniță, fost inspector ISCTR Bihor.

La mai puțin de două ore după încheierea ședinței de judecată, Agenția Națională de Integritate anunța că ”a constatat existența indiciilor cu privire la posibila încălcare a regimului juridic al conflictului de interese în materie penală” de către Rareș Pop. Acesta este acuzat că ”în cursul anului 2012, ulterior numirii în funcția publică de conducere de inspector șef teritorial, între I.S.C.T.R. și S.C. UNIVERSAL AUTO SPECIAL S.R.L. (societate comercială în cadrul căreia POP RAREȘ-VASILE și soția acestuia au deținut calitatea de asociați și funcția de administratori) au existat raporturi comerciale materializate în achiziții de servicii și piese de autovehicule, realizându-se, în acest mod, beneficii pecuniare în valoare de 1.701 Lei în favoarea societății comerciale administrate de persoana evaluată și soția sa”.

Problema conflictului de interese ar fi trebuit să fie limpede ca lumina zilei încă din momentul în care Pop a demonstrat, negru pe alb, că nu avea statut de funcționar public.

În fața instanței, pentru a aduce argumente împotriva acuzațiilor de incompatibilitate, Pop a explicat magistratului că încă de la numirea în funcţie a luat toate măsurile pentru a evita această situaţie. După ce a fost ales consilier judeţean, numit în urma plecării unui alt consilieri din acest for, în mai 2014, a formulat în scris o cerere către ANI, pentru a fi sigur că nici de această dată nu este într-o stare de incompatibilitate. Agenţia Naţională de Integritate a răspuns clar că nu este cazul, pentru că la ISCTR Rareş Pop are statut de angajat contractual, şi nu de funcţionar public.

Citiți pe larg în ediția print din 26 septembrie

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.