Gazeta de Cluj a publicat în exclusivitate detalii despre unul dintre primele contracte semnate de noul director ABAST, Ioana Diaconescu, prin care reamenajarea unui birou din cadrul instituției a costat cât un apartament din Cluj Napoca (aproximativ 70.000 euro). La scurt timp după apariția informațiilor, șeful instituției a dat o circulară în instituție prin care le pune în vedere subalternilor că cine va fi prins că divulgă informații va fi sancționat!

Prin circula respectivă se pune în vedere că vor fi trași la răspundere nu cei care sifonează banii instituției, ci aceia care vor trage semnale publice de alarmă despre situațiile flagrante din cadrul instituției.

”Urmare a informațiilor apărute în presă legat de activitatea unor servicii din cadrul ABAST, informații deținute de către compartimentele de specialitate implicate și de către conducerea instituției, dar comunicate presei fără respectarea reglementărilor interne și pentru asigurarea unui climat de lucru propice desfășurării activității fără atingere la integritatea și reputația salariatului vă reamintim câteva aspecte: Cod de etică și Conduită: pct 4.3 a) angajații ABAST au obligația de apăra cu loialitate prestigiul instituției în care își desfășoară activitatea și de a nu produce, prin faptele lor, prejudicii imaginii sau intereselor egale ale acesteia. Pct. 4.3 a) Angajaților ABAST le este interzis să exprime în public aprecieri neconforme cu realitatea în legătură cu activitatea Administrației Naționale Apele Române/ ABA Someș Tisa, cu politicile și strategiile acesteia ori cu proiectele de acte cu caracter normativ”, arată circulara dată de Diaconescu și pe care toți angajații ABAST au fost puși să o semneze.

De asemenea, documentul mai stipulează că angajații nu au voie să ”dezvăluie informațiile la care au acces în exercitarea atribuțiilor de serviciu, dacă această dezvăluire este de natură să atragă avantaje necuvenite ori să prejudicieze imaginea sau drepturile instituției/ale unor angajați precum și a ale persoanelor fizice sau juridice”.

Cu alte cuvinte, faptul că cineva din ABAST a atras atenția asupra contractului păgubos pentru instituție, de 70.000 de euro, încheiat de actualul director se face vinovat de ”dezvăluirea informațiilor de serviciu”!

În aceeași circulară se arată că ”personalul ABA Someș – Tisa are obligația de a nu aduce atingere onoarei, reputației și demnității colegilor prin formularea unor sesizări sau plângeri calomnioase”.

Spre final, circulara emisă de Ioana Diaconescu pune în vedere faptul că ”angajatul ABA Someș Tisa care încalcă, din neglijență sau cu rea credință Codul de etică poate aduce grave prejudicii instituției, tuturor angajaților, precum și reputației ABA Someș Tisa/ AN Apele Române. Astfel, începând cu data prezentei nerespectarea prevederilor Codului de etică și Regulamentului Intern în sensul în care un angajat are o atitudine voită care să afecteze integritatea, reputația, demnitatea altui angajat sau a imaginii instituției va fi imediat sancționat conform prevederilor Contractului Colectiv de Muncă și Legii 53/2003 – Codul Muncii. Pentru a reaminti prevederile menționate mai sus precum și pentru a aduce măsurile care se vor lua în cazul încălcării lor se vor informa în regim de urgență salariații ABA Someș Tisa și sindicatele ABAST prin distribuirea prezentei”, arată circulara semnată de Diaconescu.

Sifon de 70.000 euro

Ioana Diaconescu nu a ajuns director din prima la ABAST. Mai întâi ea a ocupat funcția de Director tehnic dezvoltare investiții, ocazie cu care s-a ocupat și de renovarea biroului, care a costat instituția 319.000 lei (aproape 70.000 euro). Lucrările au fost contractate prin cumpărare directă, adică fără nicio licitație.

Biroul ABAST renovat cu 70.000 euro

Firma care s-a ocupat de lucrări este din Oradea, se numește TRANSOR TRUST SRL și este patronată și administrată de Oroș Ioana Cătălina. Pe ultimul anul fiscal 2017, societatea a declarat 3 angajați, o cifră de afaceri de 551.642 lei și o pierdere de 85.153 lei. Am încercat să obținem un punct de vedere din partea patronului companiei referitor la prețurile practicate în contractul încheiat cu ABAST, dar Oros nu a putut fi contactată.

În toamna anului trecut, societatea a primit, fără licitație, un contract (Diverse lucrări specializate de construcții) în valoare de 448.865 lei, fără TVA, (peste 90.000 euro) prin aceeași metodă: cumpărare directă. Autoritatea care s-a pricopsit cu un asemenea contract este ADMINISTRAȚIA BAZINALĂ DE APĂ CRIȘURI, adică fostul loc de muncă al lui Rodica Diaconescu.

Potrivit unui răspuns oficial al ABAST, ”obiectivul de investiţii a costat 379.610 lei inclusiv TVA, sumă formată din:  lucrări de execuţie, care au cuprins: – refacerea integrală a izolaţiei şi a tavanelor, pe o suprafaţă de 75 mp; – refacerea reţelei electrice în totalitate şi montarea de prize în podea pentru a permite mobilarea în totalitate a pereţilor în vederea obţinerii unui spaţiu de depozitare cât mai amplu, montarea sistemelor de iluminat etc. – recompartimentarea în vederea obţinerii unui spaţiu de depozitare cât mai mare; – refacerea sistemului de încălzire; – schimbarea uşilor de la intrare şi din interior; – turnarea unor șape autonivelante, izolarea inferioară şi schimbarea parchetului pe o suprafaţă de 75 mp; – tencuirea, gletuirea şi zugrăvirea pereţilor – suprafaţa de 350 mp. Dotarea biroului de investiţii cu: aparate de aer condiţionat – 3 buc, calorifere mai mari, spaţii modulare de depozitare din pal melaminat, pe o suprafaţă de aproximativ 200 mp, birouri, scaune, periferice calculatoare, telefoane fixe, o chiuvetă, un frigider, un aparat cafea, un cuptor cu microunde, monitor LED, aspirator, mop etc.  Dotarea biroului cu toate materialele de birotică necesare arhivării documentelor şi documentaţiilor vechi, dar care aparţin unor lucrări în derulare, cât şi a documentelor noi pe o perioadă de minimum 1 an, tocător hârtie, 3 imprimante color de capacitate mare, aparat profesional de îndosariat proiecte cu toate anexele necesare, perforatoare, capsatoare, calculatoare de birou, bibliorafturi, dosare, cutii de arhivare etc.”, arată biroul de presă al ABAST.

Pe de altă parte, trebuie evidențiat că suma cu care s-a renovat biroul respectiv reprezintă contravaloarea unui apartament în Cluj Napoca, iar prețurile practicate de această societate sunt extrem de piperate.

După ce Diaconescu s-a înșurubat în funcție, lA ABAST s-au ”sigilat” posturile

După ce a fost detașată de la Administrația Bazinală de Apă Crișuri la Administrația Bazinală Someș Tisa (ABAST) în funcția de Director Tehnic, Ioana Diaconescu și-a luat concediu, a fost singura participantă la concursul pentru ocuparea postului de director de la ABAST, chiar dacă legislația prevede că directorii Administrațiilor Bazinale sunt numiți.

Potrivit Art. 28 al 1 din cadrul HG 1176/29.09.2005 ”directorii din aparatul propriu al Administraţiei Naţionale „Apele Române” sunt numiţi, suspendaţi sau eliberaţi din funcţie de directorul general al Administraţiei Naţionale „Apele Române”, cu acordul consiliului de administraţie”.

După ce a intrat în funcție, ANAR a dat o circulară internă prin care se blochează scoaterea la concurs a posturilor la vreun concurs din cadrul ANAR. După aceea, ea l-a avansat pe Vasile Andrieș din funcția de conducere de la Sistemul de Gospodărire a Apelor – SGA Satu Mare în cea de Director Tehnic la ABAST.

”Se sistează demararea procedurilor pentru ocuparea posturilor vacante prin concurs/examen din cadrul instituției dvs indiferent dacă posturile au fost aprobate de către conducerea Administrației Naționale Apele române până la o dată ulterioară comunicată de Administrația Națională Apele Române”, arată circulara internă semnată de directorul general ANAR Victor Sandu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.