Partea vătămată Vaida Alexa a fost bătut datorită faptului că poliţiştii l-au confundat cu un proxenet
Conform martorilor, poliţiştii Podea Otniel şi Mora Daniel l-au bătut cu pumnii şi cu picioarele pe Vaida Alexa

Şapou: Pentru a zecea oară judecătorii Curţii de Apel Cluj au fost nevoiţi să amâne judecata dosarului “Motanul” datorită lipsei expertizei medico-legale care ar urma să clarifice numărul de zile medicale pe care partea vătămată le-ar fi primit ca urmare a atacului. De această dată, amânarea a fost pronunţată faţă de lipsa avizului Comisiei Superioare a Institutului de Medicină Legală Mina Minovici, următorul termen fiind stabilit pentru data de 11 iunie. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de purtare abuzivă, cei doi poliţişti BCCO riscă o pedeapsă cu închisoarea de la şase luni la trei ani sau o amendă penală.

Legiştii bucureşteni vor da concluzia finală în dosar

Dosarul supranumit “Motanul” se află de mai bine un an jumătate pe rolul instanţei clujene, însă în ultimele şase luni au avut loc doar amânări, datorită expertizelor medico-legale. Este pentru a zecea oară când judecătorii Curţii de Apel Cluj amână cauza, pentru că nu se poate stabili cu exactitate dacă partea vătămată Vaida Alexa a suferit leziunile pe care le acuză ca urmare a bătăii primite de la cei doi poliţişti Podea Otniel şi Mora Daniel sau erau anterioare incidentului.  Până la acest moment, niciuna dintre cele trei expertize administrate în cauză nu seamănă una cu altă, medicii părând să nu poată cădea de acord cu privire la leziunile suferite şi numărul zilelor de îngrijiri medicale necesare. Iniţial, prima expertiză, cea a medicului legist Paul Mucichescu, arăta faptul că îngrijirile medicale de care ar fi avut nevoie Vaida Alexa nu ar fi depăşit o săptămână. Odată cu analiza acestui raport, procurorii s-au autosesizat, mediul Mucichescu alegându-se cu un dosar penal pentru abuz în serviciu. A doua expertiză, efectuată de medicii de la Institutul de Medicină Legală (IML) Cluj, dr. Mugur Pop, dr. Florin Popovici şi dr. Cristian Gherman arăta faptul că leziunile suferite de Vaida Alexa puteau fi cauzate de lovituri, practic confirmând varianta procurorilor. La finalul raportului de expertiză se arată că Vaida "a prezentat leziuni tegumentare superficiale şi de părţi moi care s-au putut produce prin cădere şi lovire cu sau de corpuri dure". Referitor la fractura de claviculă, cei trei medici, în urma examinării pacientului cu computerul tomograf, au ajuns la concluzia că leziunile respective "nu au existat", adică partea vătămată nu a avut umărul rupt anterior incidentului.  Spre deosebire de primele două expertize, ultima, aparţinând medicului legist Alin Căpâlnean, arată că Vaida Alexa ar fi necesitat 45-50 de zile de îngrijiri medicale, iar leziunile ar putea data din data de 13 aprilie 2010, data la care a fost bătut de poliţişti.
Considerând faptul că rezultatele celor trei expertize sunt atât de diferite, la ultimul termen de judecată  Curtea de Apel Cluj a dispus trimiterea rapoartelor către Institutul de Medicină Legală "Mina Minovici" din Bucureşti care urmează să tragă o concluzie şi să stabilească starea de fapt.  Partea vătămată Vaida Alexa s-a arătat încrezător în rezultatul care urmează să vină de la Bucureşti, declarând că "Aşteptăm această expertiză de o lună. Există suficiente probe la dosar, sunt filme, sunt consultaţiile de specialitate, care vor dovedi adevărul, am încredere în justiţie". Cu toate acestea, partea vătămată s-a arătat totuşi îngrijorată  datorită cursului ciudat de până acuma al procesului, neexcluzând nici varianta ca unele dintre probe să dispară.  

Bătut cu bestializate cu toate că nu a făcut nimic

Chiar dacă bătaia a avut loc în aprilie 2010, Mora Daniel şi Podea Otniel au fost trimişi în judecată abia în luna decembrie 2010 sub acuzaţia de purtare abuzivă. Potrivit actului de acuzare, cei doi agenţi BCCO se aflau în misiune pe raza municipiului Dej, în încercare de a depista proxeneţi şi prostituate. În ziua de 13 aprilie 2010, cei doi agenţi erau la filat pe strada Bistriţei, unde locuieşte partea vătămată, în încercarea de a organiza un flagrant unui proxenet. În acele clipe Vaida Alexa a coborât din bloc pentru a-şi căuta motanul, moment în care poliţiştii l-au confundat cu proxenetul.
Neştiind despre ce este vorba, partea vătămată le-a răspuns că a ieşit din casă pentru că “îşi caută motanul”. Conform susţinerilor lor, învinuiţii l-au observat pe Vaida Alexa şi au considerat că acesta ar fi suspect “având în vedere ora târzie şi faptul că acel bărbat nu făcea nicio activitate precisă, stătea pur şi simplu”. Întrebat de către “tânărul blond” (unul dintre poliţişti –nr) de cartea de identitate, Vaida i-a răspuns că nu are buletinul la el, putând, în schimb, să-şi cheme nevasta să îl aducă. În acel moment, Podea Otniel l-a apucat de încheietura mâinii şi i-a spus să urce în maşină, trăgându-l de mână pentru a-l sili. Cum Vaida nu s-a lăsat tras, tânărul respectiv i-a aplicat o lovitură în fluierul piciorului, moment în care a intervenit şi celălalt poliţist care era la volanul maşinii.  Conform spuselor victimei, şoferul a ieşit din maşină şi, după ce l-a înjurat, l-a lovit cu brutalitate în zona cefei cu pumnul.  “Karatistul” a fost identificat drept  Podea Otniel şi “pugilistul” ca fiind Mora Daniel.
 
Partea vătămată a arătat că a căzut în genunchi, între cei doi, iar aceştia au continuat să-i aplice lovituri repetate cu picioarele, după care Podea Otniel l-a călcat pe ceafă. Martorul ocular Jiga Raluca Ramona confirmă afirmaţiile părţii vătămate şi susţine că Vaida Alexa nu a încercat nici un moment să fugă şi nici nu a încercat vreun moment să-i lovească sau să-i agreseze fizic pe poliţişti. Conform spuselor acesteia, Vaida Alexa “a fost lovit de cei doi poliţişti cu pumni şi picioare unde nimereau, aşa cum loveşti un câine, fără milă”.
Un alt martor, Buturuza Sabina, confirmă şi ea spusele părţii vătămate, arătând că, deşi acesta nu i-a provocat pe învinuiţi, cei doi i-au aplicat numeroase lovituri”.
 
Cu toate loviturile repetate care i-au fost aplicate, Vaida Alexa a putut să strige după ajutor, fiind auzit de soţie.  Femeia reclamă şi ea bruscări şi violenţe, având urme şi vânătăi pe mâini cauzate în încercarea de a interveni. Abia după ce a fost dus cu duba la sediul Poliţiei din Dej şi după ce a leşinat în unul dintre birouri, poliţiştii au chemat ambulanţa, care l-a găsit într-o stare foarte gravă.

Sabin Ripan

Fapta celor doi poliţişti este condamnată de Codul Penal
Art. 250
Purtarea abuzivă
Întrebuinţarea de expresii jignitoare faţă de o persoană, de către un funcţionar public în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.
Ameninţarea săvârşită de către un funcţionar public, în condiţiile alin. 1, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
Lovirea sau alte acte de violenţă săvârşite de către un funcţionar public, în condiţiile alin. 1, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Vătămarea corporală săvârşită de către un funcţionar public, în condiţiile alin. 1, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 6 ani.
Vătămarea corporală gravă săvârşită de către un funcţionar public, în condiţiile alin. 1, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.