În urma alegrerilor pentru Parlamentul European, pe primul loc se situeaza PD cu 13 europarlamentari, fiind urmat de PSD cu 10, PNL -6, PLD -3, UDMR situându-se pe ultimul loc cu doar 2 europarlamentari, la care se adauga deputatul independent Laszlo Tokes >>> La Cluj, PD a înregistrat un scor cu mult peste media pe tara, în timp ce PNL a obtinut un scor rusinos >>> Reactii dintre cele mai neasteptate dupa anuntarea rezultatelor.

La vot s-au prezentat 29,4% dintre alegatori, adica aproape 5 milioane si jumatate de persoane. Partidul Democrat conduce cu 28,81% din voturi, fiind urmat de PSD, cu 23,11%, si PNL cu 13,44%. Potrivit BEC, celelalte formatiuni politice au obtinut urmatoarele procente: PLD – 7,78%, UDMR – 5,52%, PNG – 4,85% , PRM – 4,15%, Laszlo Tokes – 3,44%, PC – 2,93%, PIN – 2,43%, PNTCD – 1,38%, Partida Romilor – 1,14%, Alianta Socialista 0,55%, Partidul Verde – 0,38%. Conform BEC, PD va avea 13 europarlamentari, PSD – 10, PNL – 6, PLD – 3, UDMR – 2, la care se va adauga eurodeputatul independent Laszlo Tokes. Astfel, cei 35 de europarlamentari ai României sunt: democratii Sorin Frunzaverde, Roberta Alma Anastase, Petru Filip, Monica Iacob-Ridzi, Marian Jean Marinescu, Maria Petre, Rares Lucian Niculescu, Marian Zlotea, Dragos Florin David, Mihaela Popa, Constantin Dumitriu, Nicodim Bulzesc, Sebastian Bodu, social-democratii Titus Corlatean, Adrian Severin, Rovana Plumb, Daciana Sârbu, Catalin Nechifor, Adriana Ticau, Ioan Mircea Pascu, Gabriela Cretu, Corina Cretu, Victor Bostinaru, liberalii Renate Weber, Daniel Daianu, Adina Ioana Valean, Cristian Busoi, Ramona Nicole Manescu, Magor Imre Csibi, liberal-democratii Theodor Stolojan, Dumitru Oprea, Nicolae Vlad Popa, din partea UDMR Gyorgy Frunda si Csaba Sogor si candidatul independent Laszlo Tokes.

<h5>Efectele scrutinului la Cluj</h5>

Dupa anuntarea rezultatelor înregistrate la nivelul judetului Cluj, reactiile politicienilor nu s-au lasat asteptate. Astfel, Adrian Popa, presedintele PNL Cluj- Napoca, a declarat ca rezultatul scrutinului din 25 noiembrie a fost un rezultat slab pentru PNL, înregistrându-se doar 9,62 % pe întreg judetul. Acesta a adaugat ca nu este de acord cu decizia conducerii judetene de a suspenda Biroul de Conducere al PNL Cluj, deoarece se pierde potentialul de campanie, având în vedere ca alegerile locale vor avea loc peste sapte luni.

Declaratia presedintelui PNL Cluj-Napoca vine ca urmare a faptului ca Marius Nicoara, liderul PNL a cerut suspendarea Biroului Judetean de Conducere al PNL Cluj  si si-a anuntat autosuspendarea din functia de conducere. Una dintre cele mai mari surprize de la alegerile europarlamentare apartine PLD, partid înfiintat de Teodor Stolojan abia în urma cu opt luni de zile. Cu toate acestea, scorul înregistrat de aceasta formatiune politica a surprins întreaga clasa politica. Serban Radulescu, presedintele PLD Cluj, si-a exprimat multumirea fata de rezultatele alegerilor. “Desi PLD este un partid tânar, iar echipa campaniei s-a format doar cu o luna în urma, partidul a reusit sa devina o adevarata forta pe planul politic din România”, a declarat Radulescu. “Rezultatul campaniei electorale a dat motive de speranta evolutiei partidului si sunt consecinta unei campanii corecte, având la baza discutiile de la om la om”, a mai adaugat acesta.

În Cluj, UDMR ocupa locul secund, dupa PD, acumulând 15,17% dintre preferinte. Peter Eckstein Kovacs, senator UDMR, a declarat ca “rezultatul alegerilor electorale, în ceea ce priveste candidatii Uniunii, reprezinta o surpriza placuta, mai ales în conditiile în care electoratul maghiar a fost împartit în doua tabere prin candidatura episcopului Laszlo Tokes”.

,,Rezultatele sunt, în parte, cele asteptate. Ceea ce este surprinzator, o surpriza placuta, este ca atât UDMR, cât si candidatul independent Laszlo Tokes au obtinut un procent care permite accederea lor în Parlamentul European. Suntem multumiti în conditiile în care am avut un concurs în rândul comunitatii maghiare”, a declarat Eckstein.

Cu toate ca liderul PSD Mircea Geoana si-a exprimat bucuria dupa anuntarea rezultatelor, la nivel local, social-democratii nu s-au declarat multumiti. ,,Nu este posibila organizarea unui congres în fiecare an, însa o analiza este necesara. Nu avem un rezultat bun. Suntem deja confirmati ca un partid de locul doi si nu cred ca PSD se poate multumi cu asta. Ne bucuram, însa, ca nu s-au confirmat sondajele care aratau ca suntem la 15%”, a declarat social-democratul clujean Vasile Dâncu. Acesta a mai adaugat  ca “un punct de pornire în reasezarea PSD poate fi programul elaborat pentru alegerile europarlamentare”. Potrivit acestuia, sunt necesare niste schimbari în interiorul partidului, o schimbare de strategie, pentru a obtine rezultate mai bune la alegerile urmatoare.

Timea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.