Dupa experienta din anii trecuti, Ministerul Educatiei a pregatit deja cateva masuri severe pentru cei care ar putea fi tentati sa copieze.
Asta mai ales ca de fiecare data zeci de copii au ratat examenul din cauza ca au incercat sa fraudeze una din probe.
In mai putin de o saptamana incep inscrierile la examenul de maturitate pentru elevii de clasa a XII-a, iar pe 10 iunie, la prima proba orala, incep emotiile atat pentru ei, cat si pentru parinti.
Iata regulile pe care elevii ce vor sa absolve examenul trebuie sa le respecte:
In timpul Bac-ului, candidatii nu pot intra in sali cu manuale, dictionare, notite, insemnari si alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, dar nici cu telefoane mobile. Daca totusi elevii au cu ei astfel de obiecte, vor primi o punga/plic in care sa le introduca, impreuna cu o declaratie tip in care se mentioneaza numele si prenumele si obiectele personale care vor fi depozitate. Sala de depozitare a obiectelor personale se va afla cat mai aproape de intrarea in centrul de examen si va fi supravegheata de o persoana dintre asistenti, desemnata de comisia de examen. Accesul candidatilor in centrul de examen la probele scrise se face in intervalul 7.30 – 8.30. Elevii care vor fi prinsi copiind nu vor mai avea dreptul sa continue examenul, ba chiar vor „sta pe bara” inca un an. Iata calendarul examenelor 10 – 12 iunie: Limba romana – proba orala 12 – 14 iunie: Limba materna – proba orala 17 – 21 iunie: Competentele digitale 25 – 28 iunie: Limba de circulatie internationala 1 iulie: Limba si literatura romana – proba scrisa 2 iulie: Limba si literatura materna – proba scrisa 3 iulie: Proba obligatorie a profilului – proba scrisa 5 iulie: Proba la alegere a profilului si specializarii – proba scrisa 8 iulie: Afisarea rezultatelor si depunerea contestatiilor 9 – 10 iulie: Rezolvarea contestatiilor 12 iulie: Afisarea rezultatelor finale Inscrierile la gradinite se incheie pe 21 iunie
Pentru a preveni eventualele probleme legate de inscrierea copiilor la gradinite, ministrul educatiei, Remus Pricopie, le-a cerut inspectorilor pentru invatamantul prescolar din toata tara sa se asigure ca pana la 21 iunie toate gradinitele vor finaliza etapele de reinscriere si de inscriere a copiilor in invatamantul prescolar.
Nota transmisa tuturor inspectoratelor subliniaza ca ocuparea locurilor libere sau departajarea, in cazul in care sunt mai multi copii pe un loc, se va face in functie de gradul de apropiere a gradinitei de domiciliul celor mici, de existenta unui frate sau a unei surori in institutia respectiva, de faptul ca tutorele e unic intretinator de familie etc.
Mai mult, gradinitele sunt obligate sa afiseze, la vedere, numarul de copii aprobat in planul de scolarizare pentru 2013-2014, pe grupe de varsta si criteriile pentru inscrierea copiilor.