Corespondentul AGERPRES, Cornel Ciobanu, transmite: Embargoul impus de Rusia vinurilor Republicii Moldova poate cauza prejudicii de 40 de milioane de dolari dacă se va menţine timp de un an, a declarat miercuri ministrul agriculturii Vasile Bumacov în urma unor audieri la comisia parlamentară pentru agricultură.
‘Am evaluat, dacă aceasta situaţie durează un an de zile, prejudiciile se pot ridica la 40 milioane de dolari. Dacă nu durează mult această pauză tehnică, lucrurile se pot corecta”, a declarat Vasile Bumacov, citat de Publika TV.

Oficialul şi-a exprimat speranţa că embargoul nu va dura atât de mult, însă a evitat să dea pronosticuri cu privire la reluarea exporturilor de vinuri autohtone în Federaţia Rusă. „Eu nu am văzut o intenţie de a prelungi acest lucru (n.r. embargoul). Nu pot veni cu previziuni, depinde de negocieri, discuţii. Avem mai mulţi parametri asupra cărora trebuie să convenim”, a declarat Vasile Bumacov.

O delegaţie a Republicii Moldova va negocia săptămâna viitoare la Moscova un memorandum care va stabili parametrii pentru vinurile moldoveneşti. „Problema este că noi nu avem semnat un memorandum cu Rospotrebnazor în privinţa parametrilor clari, ce trebuie să conţină şi ce nu trebuie să conţină produsele exportate în Federaţia Rusă. Sper că dacă nu săptămâna curentă, săptămâna viitoare, delegaţia din Republica Moldova va merge în Federaţia Rusă, am convenit cu (medicul şef sanitar rus Ghennadi) Onişcenco o agendă clară”, a mai declarat Vasile Bumacov.

Serviciul rus pentru protecţia consumatorilor a sistat la 10 septembrie importul de producţie vinicolă din Republica Moldova, invocând calitatea acesteia şi prezenţa unor substanţe dăunătoare. Experţi şi unii politicieni de la Chişinău susţin că această decizie a fost determinată de apropierea Republicii Moldova de UE şi intenţia acesteia de a parafa Acordul de asociere şi a celui de liber schimb la summitul Parteneriatului Estic care se va desfăşura la sfârşitul lunii noiembrie la Vilnius.

În anul 2012 Republica Moldova a exportat producţie vinicolă în valoare de 210 milioane de dolari, dintre care aproximativ 29% (peste 60 de milioane de dolari) au ajuns pe piaţa rusă, potrivit datelor oferite de Banca Naţională. Alte pieţe importante pentru producţia vinicolă moldovenească sunt Belarus (22% din total) şi Ucraina (14%). În 2012 România a importat din Republica Moldova producţie alcoolică în valoare de 4,26 milioane de dolari, ceea ce reprezintă 2% din exporturile moldoveneşti

Rusia a mai interzis importul de vinuri moldoveneşti în primăvara anului 2006, iar livrările au fost reluate parţial în 2007 şi în totalitate în 2009. Atunci, aproximativ 75% din producţia alcoolică exportată era destinată acestei pieţe, faţă de nici 30% în prezent. Revista rusă Ogonek a inclus recent embargoul din 2006 în topul ‘războaielor economice’ purtate de Rusia în ultimul deceniu. Conform aceleiaşi surse, producătorii moldoveni au pierdut în urma acelei blocade peste 200 de milioane de dolari.

Comisia Europeană (CE) propune deschiderea completă a pieţei Uniunii Europene pentru importurile de vinuri din Republica Moldova înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere între UE şi Republica Moldova şi a Acordului privind Zona de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare (DCFTA), ca o măsură pentru a compensa dificultăţile cu care se confruntă R. Moldova în exportul vinurilor pe unele dintre pieţele sale tradiţionale, potrivit unui comunicat dat publicităţii miercuri la Bruxelles. AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.