Primăria Cluj-Napoca și Emil Boc au un mare minus la capitolul transparență. Nu vor să explice cum se cheltuiesc banii publici. Cei 9 milioane de lei puși la dispoziție de Primăria Cluj-Napoca pentru cultură în acest an se pot cheltui după voia fiecărui ONG în parte fără ca mass-media să aibă acces la acele date. Felul cum au cheltuit BANII PUBLICI anul trecut banii cei de la TIFF, Comedy Cluj, Interferențe sau Federația Share sau alte evenimente culturale sunt informații care nu sunt făcute publice de subordonații lui Emil Boc.

 

Federatia Share a primit aproape o treime din bugetul total din 2014, doar în decembrie au primit 1,8 milioane de lei. Ei au adus 213.479 de lei de la ei pentru proiectul Untold Festival, dar nu vor să ne spună de unde au făcut rost de acești bani. În schimb, dacă toate festivalurile mari ale municipiului Cluj-Napoca (TIFF, Comedy Cluj, Interferențe) cer de la Primărie aproximativ 10% din valoarea proiectelor, Federația Share a cerut 90%. Responsabilul proiectelor din Primăria Cluj-Napoca, Ovidiu Moldovan, a explicat că acest lucru nu este în ordine.

 

Proiectul Untold nu a fost văzut nici măcar de comisia de specialitate

Festivalul Untold, organizat de Federația Share pentru cei 1,8 milioane de lei din bani publici, a fost un proiect misterios când a primit finanțarea de la Primăria Cluj-Napoca. Nici reprezentanții comisiei de specialitate, dar nici consilierii locali nu au văzut proiectul înainte ca acesta să fie votat. Știau doar că vin doi DJ din top 10 și atât. Nu știau de unde au cei de la Federatia Share bani de cofinanțare, nu știau multe detalii. Ioan Bîldea, consilier local al PNL și membru în comisia pentru cultură, a explicat pentru gazetadecluj.ro că proiectul a trecut pentru că era unul de prioritate în contextul Capitala Tineretului 2015.

”Proiectul Capitala Europeana a Tineretului este considerat un proiect major pentru municipalitate, în aceasta logică primăria a decis să finanțeze cu 1.8 milioane lei rezervarea a doi artiști ce vor urca pe scenă în cadrul festivalului Untold. Din punctul meu de vedere, este o sumă considerabilă alocată pentru doi artiști. Sper însă ca acesta să fie toată finanțarea din partea primăriei pentru festivalul Untold și îmi doresc ca celelalte proiecte importante să fie susținute consistent.

Când mă refer la proiecte importante, mă refer la evenimentele mari care s-au dovedit de succes și care au reușit să atragă finanțare privată, iar municipalitatea le-a sprijinit mult mai puțin decât festivalul Untold. Eu cred că proiectul Cluj Capitală Europeană a Tineretului nu se rezumă doar la un festival de patru zile, ci este mult mai complex, motiv pentru care sper să fie sprijiniți mult mai serios de la bugetul local și organizatorii celorlalte evenimente de peste an”, a declarat Ioan Bîldea, consilier local.

 

Specialistul explică bonitatea proiectelor mari

Ovidiu Moldovan a explicat pentru gazetadecluj.ro că în ochii comisiei contează ca proiectele să fie suportate în principal din banii proprii. Ceea ce nu s-a întâmplat la Federatia Share, după cum puteți vedea din anexa 3 a contractului semnat cu Primăria Cluj-Napoca.

”Accesibilitatea finanțărilor nerambursabile a crescut din punct de vedere al calității și a cantității. Mediul privat s-a mai contractat puțin. TIFF e branding. S-ar putea să cheltuielile lor să fie mai mare. Eu sunt convins că suma a fost mai mare. Trebuia să pună 25.000 de lei din 250.000 de lei. În momentul în care vii în fața comisiei de selecție și evaluare tu le ceri o suma de 5.000 de lei. Proiectul tău e de 5.500 de lei. Haideți să vă spun cum cred eu că gândește un om din comisie. Dacă ei ne cer nouă 90% din bani și ei vin numai cu 10% din bani asta ce îi? Păi, nu e ok. Legea spunea că finanțarea nerambursabila poate fi în cuantum de maxim 90%.

 

”Cine pierde? Cetățeanul din Cluj-Napoca sau municipalitatea clujeană?”

Asta înseamnă că poate fi mai mică, dar nu mai mare. În momentul când ajunge în Consiliul Local sau un membru al comisiei poate să spună în felul următor: în cazul în care noi nu le dăm cei 5.000 de lei și ei au 5.500 mai au potență financiară să ducă la bun sfârșit proiectul sau nu? S-ar putea din cei 5.000 de lei să nu le dăm decât 1.000 de lei pentru că în conformitate cu grila de evaluare și selecție a proiectelor poate nu are atâta puncte. Noi consideram că este la nivelul acesta. Tu îi aloci suma aceasta de bani (n.r. 1.000 de lei) și el zice păi știți îmi pare rău pentru banii aceștia nu pot să fac proiectul. Noi i-am alocat și nu se desfășoară proiectul.

Cine pierde? Cetățeanul din Cluj-Napoca sau municipalitatea clujeană? Tu prin buget arăți că tu ești dispus să investești o sumă de bani, ai o bonitate, ai o soliditate. Pentru că este unul dintre criteriile nerambursabile acolo în grila, când se acorda. Domnule, îmi prezinți o credibilitate că ai potență financiara de a duce un proiect este foarte important din punctul meu de vedere, personal. Și al comisiei. Dacă proiectul meu este în valoare de exemplu de 100.000 de lei, dar noi cerem la Primărie doar 50.000 de lei pentru că cu restul venim noi îți dă de gândit în sensul pozitiv al cuvântului. Aceștia știu că ei sunt despre ce este vorba”, a declarat Ovidiu Moldovan, responsabil de proiectele culturale din Primăria Cluj-Napoca.

Federația Share: Am atras 500.000 de euro din mediul privat

”Sprijinul din mediul privat atras până la acest moment de Federația SHARE pentru programul Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului poate fi estimat la o valoare de peste 500.000 de euro. Facem această afirmație deoarece includem în estimare, spre exemplu: serviciile software și sistemele pe care Microsoft le-a pus la dispoziția echipei de proiect și a voluntarilor “Cluj 2015″, programele Nestle de orientare în carieră care se vor desfășura pe tot parcursul anului pentru tinerii clujeni sau sprijin în promovare precum cel oferit de cea mai mare bancă comercială din România, BCR, la nivel național și internațional. Echipa “Cluj 2015” este în discuții cu diverse companii din mediul privat și pe măsură ce noi parteneriate se vor concretiza le vom anunța.

 

2,3 milioane de lei din bani publici

Primăria municipiului Cluj-Napoca este în acest moment principalul susținător al proiectului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului și le mulțumim clujenilor pentru încrederea pe care o acordă astfel sectorului de tineret și acestui program european al Clujului. Totalul sprijinului de la bugetul local în 2014 a fost de 2,3 milioane de lei, dintre care 1,8 milioane de lei pentru proiectul la care faceți referire. Această finanțare, de 1.8 milioane de lei, a fost utilizată în totalitate pentru cel mai mare eveniment al “Cluj 2015”, Untold Festival, în vederea asigurării prezenței unora dintre cei mai apreciați artiști la nivel internațional, din sfera muzicii electronice. La 1 ianuarie a.c. am anunțat faptul că la Cluj-Napoca vor veni în 2015 Avicii și David Guetta.

Menționăm faptul că pe lângă sprijin din mediul privat și cel al municipalității clujene (deținătoarea titlului de Capitală Europeană a Tineretului), Federația SHARE Cluj-Napoca a reușit să atragă finanțări pentru proiectele din programul “Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului” și din alte surse precum EEA Grants (fonduri norvegiene), Erasmus+ etc. Totodată, avem încredere că după Ordonanța de Urgență aprobată de Guvernul României la sfârșitul anului 2014, prin care programul este declarat “de interes național”, sprijinul guvernamental se va concretiza pentru acest proiect al României și pentru sectorul de tineret din țara noastră”, a răspuns pentru gazetadecluj.ro Diana Apan, purtător de cuvânt al Federației Share. Menționăm că răspunsul a fost dat pe 2 februarie 2015.

Cluj-Napoca Capitala Tineretului ar trebui să fie un eveniment care să încânte. Festivalul Untold este sprijinit din banii publici ai municipalității, ai tuturor clujenilor. Dar pentru acest lucru să se întâmple trebuie să știm măcar cum se cheltuiesc banii publici. Transparența trebuie să fie decisivă în felul cum Primăria Cluj-Napoca cheltuiește banii publici. Sau nu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.