O nouă schemă de înșelătorie a cuprins Cluj-Napoca de câteva luni bune, iar „echipa” care încearcă să sensibilizeze inimile clujenilor face bani frumoși, bani pe care îi folosește în interes propriu, nicidecum pentru a ajuta persoanele pentru care pretind că încearcă să strângă fonduri. 

Haideți să privim mai atent această tactică scandaloasă care a ajuns să afecteze persoanele cu bună credință. Rolul nostru, al jurnaliștilor, este de-ai informa pe oameni cu privire la aceste mizerii care cerșesc bani și profită de bunul simț al clujeanului. 

Acești escroci care se fac vinovați de această înșelătorie ingenioasă sunt bine pregătiți și se dau drept oameni care strâng fonduri în numele persoanelor surdo-mute. 

Majoritatea își desfășoară activitatea în hipermarketuri, mall-uri sau chiar benzinării. Pe rețelele sociale, acești înșelători au fost expuși de mai multe persoane cu privire la faptul că, miraculos, ei au început să vorbească și să-i amenințe pe cei care au refuzat să doneze. 

Încă de la început trebuie să menționăm faptul că acești escroci și-au început „meseria” în țări precum Italia, Spania și Germania. După ce au fost prinși că mimează că sunt surdo-muți, o parte dintre ei s-au gândit să revină în țară pentru a continua să facă bani de pe urma omului cu inimă bună. 

Acești escroci profită de fluxul mare de oameni prezenți în supermarketuri și își stabilesc baze de operațiuni în zonele cu trafic intens. Cu un aspect aparent credibil și cu foile cu donații după ei, acești înșelători se apropie de clienți și încep să le solicite bani în numele persoanelor surdo-mute. 

Cum am reușit să-i expun pe acești escroci într-un hypermarket 

În timp ce mă aflam într-un hypermarket, pentru a-i prinde în acțiune, o persoană a apărut în spatele meu cu o foaie pe care era scris, evident greșit: „„Asociația regională pentru surdo-muți handicapați și copii saraci. Dorim sa obținem un centru internațional si național pentru copii Multumim! Mai mult, mai jos trebuie să te semnezi, să introduci codul poștal, orașul și donația, nicidecum numele donatorului. 

În momentul în care am întrebat dacă primesc o adeverință pentru donația mea, tipa a zâmbit și a făcut pași spre altcineva, moment în care am mers în spate și i-am avertizat pe cei prezenți să nu doneze deoarece este o escrocherie. Ciudat lucru că stimabila doamnă imediat a auzit cuvânt „escroci”, chiar dacă este surdo-mută. 

La un interval de câteva minute, două persoane din aceeași „gașcă de mizerii umane” m-au bătut pe spate și mi-au aruncat foaia cu donația în față. Le-am explicat că sun la poliție imediat dacă nu părăsesc magazinul. Cu priviri amenințătoare, cei doi au plecat numaidecât. Și culmea, au înțeles cuvintele pe care le-am spus. 

Români arestați pentru cerșit cu metoda „sunt surdo-mut”

Anul trecut, un grup format din 17 cetățeni români a fost reținut în Italia, în urma unei anchete desfășurate de poliția din Caorle, un orășel situat pe coasta Mării Adriatice, în provincia Veneția. Acești indivizi s-au angajat într-o înșelătorie prin care pretindeau că sunt surdo-muți, cu scopul de a obține bani de la turiștii din Veneția. Ei au susținut că fondurile colectate urmau să fie utilizate pentru construirea unui centru internațional dedicat asistenței persoanelor surde, persoanelor cu dizabilități și copiilor săraci. De asemenea, și în Praga, mai mulți jurnaliști cehi i-au demascat pe românii care aplicau această metodă și își căutau pe străzi „victimele”, pretinzând că sunt surdo-muți. Când jurnaliștii au intrat în dialog cu ei, aceștia au auzit ca prin minune, devenind imediat violenți. 

Tactica de înșelătorie care prinde la public 

Această practică nu este una veche, pe site-urile de știri din străinătate fiind deja „vedete”, prin tactica lor de a cerși bani. La începutul lunii mai, un clujean a postat pe pagina sa de Facebook o întâmplare cu acești nemernici. Clujeanul a precizat că a depus plângere penală la Poliție, dar oamenii legii nu s-au grăbit să facă ceva în privința aceasta. 

„Bineînțeles că în loc să încerce să prindă infractorii, polițiștii au început să-mi facă morală că nu trebuie eu să-i învăț ce să facă. Sigur știau ei. Nu au putut să vadă filmările deoarece șeful de magazin era acasă și cei de la pază nu au competențe. 

Așa că bătăușii au plecat din curtea controlată cu bariere. Acești oameni sunt foarte agresivi. Am depus o plângere penală la Poliția Municipiului Cluj-Napoca. Și acolo mi-am primit o lecție de morală că mi-am permis să-i deranjez”, se arată în mesajul postat de clujean pe pagina sa de Facebook. 

Mai mult, omul a fost amenințat prin mesaje de către acești indivizi care, pe rețelele sociale, pozează în oameni cu bani, bine îmbrăcați, și cu domiciliu prin alte țări. 

Locuitorii din Cluj-Napoca trebuie să fie conștienți de această tactică de înșelătorie, să rămână calmi și să evite interacțiunea directă cu aceste mizerii umane. Trebuie să amintim că astfel de practici, promovate intens de către acei indivizi, au „invadat” țările din Vest, iar pe rețelele sociale au apărut zeci de videoclipuri cu așa-zișii surdo-muți care cerșeau bani. 

Din nefericire, cum la noi lucrurile merg încet și foarte încet, iar nepăsarea atinge cote maxime, autoritățile locale, cum ar fi poliția, nu prea face mare lucru. Mai mult, măsurile de securitate de la hypermarketuri lasă de dorit, având în vedere că majoritatea au trecut de prima tinerețe și nu prea dau mare atenție unor astfel de cazuri. 

Este regratabil să observi cum acești escroci se extind în magazinele din Cluj, devin agresivi cu cei care nu donează și își câștigă existența cerșind, chiar dacă majoritatea ar putea să meargă la muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.