Încă de la începutul acestui an, aleșii locali din Câmpia Turzii încearcă să găsească o soluție pentru a remedia paguba făcută de firma REIF întregii comunități, prin cumpărarea unui teren pentru un parc industrial care trebuia să ofere aproape 1400 de locuri de muncă la un preț de nimic și apoi prin nerespectarea angajamentelor contractuale. Pentru construirea unui parc TETAROM primăria ar avea nevoie de un teren pe care nu-l mai deține, astfel că se vede nevoită să îl cumpere.

 

 

Săptămâna trecută, în şedinţa de Consiliului Local din Câmpia Turzii, aleșii au fost informați de către executiv cu privire la contractul de vânzare-cumpărare încheiat cu firma REIF Construct SA.
“Până în prezent, S.C.REIF CONSTRUCT S.R.L. nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale, în sensul că potrivit pct. 4b din investiția propusă (care face parte integrantă din contractul de vânzare cumpărare), aceasta avea obligația de a crea în primii 2 ani de la semnarea contractului de vânzare cumpărare, 1350 de locuri de muncă (pag.26) iar până acum au fost realizate doar 119 locuri de muncă.
Ca urmare a acestui fapt alin.3 din art. V din contractul de vânzare cumpărare dă dreptul autorităților publice locale din Câmpia Turzii la 70% din contravaloarea sumelor pe care S.C.REIF CONSTRUCT S.R.L. le-a obținut ca urmare a revânzării terenului ce a făcut obiectul contractului de vânzare cumpărare nr.786/14.06.2006”, se precizează în informare.
Administraţia locală de la Câmpia Turzii are dreptul la aceste despăgubiri, conducerea REIF refuză să le transfere în conturile primăriei. “Întrucât S.C.REIF CONSTRUCT S.R.L. prin adresa nr.32.530/31.10.2013 nu a răspuns punctual la notificare am formulat și înaintat către această societate adresa nr.34.823/11.11.2013 prin care i-am solicitat să ne răspundă concret la pretențiile noastre formulate prin notificare și să procedeze la plata către bugetul local a sumei de 2.259.160,40 Euro.
Urmează ca în urma acestei proceduri, să acționăm în judecată S.C.REIF CONSTRUCT S.R.L. pentru obligarea la plata sumei de 2.259.160,40 Euro.“

 

Disponibilizații de la ”Sârma” așteaptă încă un TETAROM

 

Parcul Industrial TETAROM V reprezintă una din variantele vehiculate pentru reintegrarea pe piața muncii a sutelor de angajați rămași șomeri după disponibilizările repetate de la Mechel, Fosta Industria Sârmei. Însă terenul pe care urmează să fie edificat acest parc industrial, în colaborare cu Consiliul Judeţean Cluj, trebuie, mai întâi, să fie cumpărat de Primăria Câmpia Turzii.

Primăria Câmpia Turzii nu mai are parcele disponibile pentru un astfel de proiect, pentru că în urmă cu câțiva ani administrația a vândut terenuri firmei REIF, la preţuri foarte mici, cu speranţa creării de locuri de muncă acolo. Firma nu s-a achitat însă de obligațiile asumate prin contract, iar primăria a rămas și fără terenuri.

”Acesta este un subiect pe care îl urmărim poate cam de multă vreme. Dat fiind că este vorba despre cumpărare de teren de către primărie, după ce a vândut terenurile pe care le avea, este o problemă sensibilă şi o tratăm cu toată răspunderea. Să nu uităm că Primăria Câmpia Turzii a vândut cu 1 euro/mp terenurile la REIF. Ei, acum primăria are oferte să cumpere, gard în gard, terenuri şi imediat gândul omului se duce: – Domnule, noi am vândut cu un euro atunci când era bum economic şi acum, când nu mai este bum economic, cumpărăm cu mai mult? Nu ştiu cu cât, că nu este încheiată licitaţia, dar fiindcă există risc de interpretări, au şi apărut discuţii, ce tun dă primăria şi aşa mai departe.

Deci noi respectăm o procedură cât se poate de strictă şi la sfârşit vom pune documentele pe masă. Am primit ofertele, au fost analizate din punct de vedere tehnic, s-a ajuns şi la o departajare comercială cu anumite probleme. Noi am cerut prin caietul de sarcini 15 hectare de teren, dar, de regulă, ni s-a oferit toată parcela de teren pe care o aveau deţinătorii, în general 26 – 27 hectare de teren. Noi am făcut analiza tehnică a terenurilor şi le-am cerut să se precizeze clar care este porţiunea de 15 hectare pe care ne-o oferă spre vânzare. Le-am trimis nişte scrisori ofertanţilor care sunt până acum eligibili aşteptăm răspunsul şi în funcţie de asta vom lua decizia, repet, cu maximă chibzuinţă, nu ne jucăm cu subiectul acesta”, a declarat primarul Radu Ioan Hanga pentru Ziar21, privind întârzierea demarării Parcului Industrial TETAROM V.

 

Numai trei firme în parcul REIF

 

Pe cele 43 de hectare de teren, suprafaţa parcului, s-au instalat, în şapte ani, două unităţi de producţie. O fabrică de şuruburi şi una de pâine. Până în prezent, Reif a reuşit să coopteze în parcul din Câmpia Turzii patru firme: Heco Schrauben, Macromex, La Lorraine Bakery şi Electrogrup. Acestea au achiziţionat teren şi au dreptul să rămână în incinta parcului. Astfel, la doi ani de la expirarea contractului încheiat cu autorităţile publice din Câmpia Turzii, parcul industrial Reif Construct a creat aproximativ 100 de locuri de muncă, din cele aproape 1400 prevăzute în contract.

Nu este pentru prima dată când administrația locală se pregătește să apeleze la instanță. La începutul anului, anunțau că, dacă până la finele lunii februarie societatea Reif nu va reuşi să aducă investitori în parcul industrial din Câmpia Turzii, care să ofere cele 1.350 de locuri de muncă promise, primăria va deschide o acţiune în instanţă pentru a-şi recupera terenul. Reprezentanţii Primăriei au încercat să facă demersuri pentru a intra în posesia parcului. Lipsa investitorilor din parcul de la Câmpia Turzii a fost pusă pe seama faptului că preţul de intrare este foarte mare. „Reif a cumpărat de la noi cu 1 euro metro pătrat şi acum a ajuns să vândă parcelele cu sume cuprinse între 25 şi 120 de euro pe metro pătrat. Normal că nu vine nimeni să investească”, a spus Hanga.

 

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.