Dosarul lui Florian Walter are amprente puternice în Cluj-Napoca: PSD Cluj-Napoca, Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), avocați din Baroul Cluj și bănci cu sediul în Cluj. Gazeta de Cluj vă sintetizează cele mai importante aspecte ale dosarului DIICOT Ploiești în care 15 persoane sunt arestate preventiv, iar Florian Walter, deținătorul Romprest și, de altfel, patronul Universității Cluj, are mandat în lipsă deoarece este fugit din țară.
Cei mai importanți ”aghiotanți” ai lui Walter în dosarul cu un prejudiciu de 4,5 milioane de euro sunt conferențiarul UBB Pop Iustin Atanasiu, membru PSD Cluj, dar și frații Molnar: Arpad Jozsef și Botond Tibor, toți trei din Cluj-Napoca. Vă prezentăm în exclusivitate motivarea Curții de Apel Ploiești în ceea ce privește menținerea în arest a celor 15 complici ai lui Florian Walter la finalul articolului.
Banii se ”spălau” pe ruta Cluj-București
Conferențiarul universitar de la UBB Pop Iustin Atanasiu, membru PSD, era „capul” rețelei de la Cluj, el transportând bani spălați pentru Florian Walter de la Cluj-Napoca la București prin intermediul curselor aeriene, conform procurorilor DIICOT. El și alte 14 persoane sunt arestați pentru 30 de zile, conform unei decizii rămase definitive în urma respingerii contestației inculpaților de către Curtea de Apel Ploiești.
”Pentru realizarea retragerilor în numerar, transportarea fondurilor (pe cale aeriană) pe ruta Cluj-Napoca-București, predarea lor către Pop Iustin Atanasiu în vederea returnării lor inculpatului Walter Florian”, se arată în rechizitoriul DIICOT.
Șeful de departament de la UBB i-a făcut o caracterizare bazată pe fapte vechi
În încercarea de a scăpa de arestul preventiv Iustin Pop a primit o recomandare chiar de la șeful său de departament, Cristian Ioan Chifu, care deși recunoaște că ultima activitate extra-curiculară a subalternului său a fost făcută în 2008, i-a scris o caracterizare la solicitarea soției arestatului.
Cristian Ioan Chifu este șef de departament la Facultatea de Business din UBB, respectiv șeful direct al lui Pop Iustin Atanasiu, dar și prietenul acestuia. La solicitarea soției arestatului i-a făcut o caracterizare în care amintește de un departament pe care l-a înființat în 2008, deci în urmă cu șapte ani. Acesta nu a putut da alte exemple mai noi de fapte extra-curiculare făcute de colegul său motivând că ”l-am luat din topor.” Păi nu trebuia să fie pregătit în momentul când i-a făcut o caracterizare unui inculpat?
”I-am făcut o caracterizare. Suntem colegi și prieteni. Nu pot să mă pronunț dacă trebuie judecat în libertate că nu cunosc foarte mult despre ce se întâmplă(n.r. în dosar). I-am făcut o caracterizare despre cum îl cunosc eu ca și coleg, la facultate. De câte ori era solicitat se implica. Eu am scris că era un coleg care dacă i se solicita ajutorul încerca să ajute facultatea. A contribuit foarte mult la înființarea secției de administrarea afacerilor în servicii de specialitate(n.r. în 2008, acum șapte ani). Când s-a pus problema a ajutat foarte mult. A mers împreună cu mine cu dosarul de acreditare. A venit cu idei. Încearcă de fiecare dată să găsească noi programe de studii. A venit cu idei de foarte multe ori. Soția lui mi-a solicitat caracterizarea”, a declarat pentru gazetadecluj.ro Cristian Ioan Chifu, directorul departamentului de Business din cadrul Facultății de Business a UBB.
Avocatul clujean Marius Miron intră pe fir
Procurorii DIICOT vorbesc că frații Molnar ar fi beneficiat în crearea firmelor fantomă de ajutorul avocatului Miron Marius Dorin din baroul Cluj. Contactat de Gazeta de Cluj el a spus că nu are nicio legătură, însă la întrebarea dacă i-a ajutat pe aceștia nu a răspuns negativ, ci a repetat că nu are nicio legătură cu speța. Ulterior, avocatul Miron Marius Dorin a revenit cu un telefon în care ne-a mărturisit că a dat declarații în fața procurorilor de la DIICOT Ploiești, însă și acestora le-a spus că nu știe nimic despre acele firme.
Cumnatul lui Walter și patronul Petrolul Ploiești, denunțători în dosar?
Cumnatul lui Florian Walter, Stoica Spira Daniel, și patronul de la Petrolul Ploiești, Nicolae Capră, ar putea fi percepuți ca denunțători în dosarul afaceristului Florian Walter. Ei au dat declarații de suspecți, dar față de ei nu s-a luat nicio măsură preventivă. Gazeta de Cluj a încercat să confirme informația de la DIICOT, dar până la publicarea articolului nu am primit niciun răspuns.
”De asemenea, reprezentanții Ministerului Public precizează că nu în mod întâmplător judecătorul de la instanța de fond pornește de la declarațiilor numiților Stoica Spirea Daniel și Capră Nicolae, întrucât primul dintre aceștia este chiar cumnatul lui Walter”, arată oficialii DIICOT conform motivării Curții de Apel Ploiești.
Judecător: Avocatul Anatol Pânzaru este în culpă că nu a dat de procuror
Clienții lui Anatol Pânzaru, Grigoraș Grigore Adrian și Pop Iustin Atanasiu, au avut de suferit o culpă în urma faptului că apărătorul lor nu a reușit să dea în timp de procurori și implicit să participe la audieri, spune judecătorul de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Prahova. Acest act este destul de grav mai ales că este vorba despre libertatea unor oameni în joc.
Pe de cealaltă parte, atitudinea nesinceră a avocatului Anatol Pânzaru a fost să se declare ”ocupat” când a fost întrebat de reporterii gazetadecluj.ro de ce spune judecătorul că ar fi în culpă. El ne-a spus că ne sună în zece minute înapoi, dar nu a mai resunat nici în zeci de minute.
Pop Iustin avea ”pile” la Volksbank
Pop Iustin Atanasiu s-a ocupat și de deschiderea conturilor bancare la firmele ”fantomă” create de etnicii romi, fără posibilități materiale, dar și de conturi cu statu preferențial. De exemplu el a intermediat deschiderea contului bancar a societății Alcaz Time Impex la Volksbank Cluj. Reamintim că Volksbank a fost preluată în decembrie 2014 de către Banca Transilvania, instituție financiară cu sediul în Cluj. Astfel, societatea Alcaz Time Impex avea un cont atât de preferențial încât reprezentanții firmei puteau retrage 2 milioane de lei pe zi fără ca banca să fie anunțată, care reprezintă o sumă imensă.
”Grigoraș Grigore Adrian, asociat în cadrul SC La TEAM Line Solutions SRL și Romconcord Tehnic Service SRL și persoană care, în fapt, se ocupa de administrarea acestor societăți și asigura legătura cu membrii din Cluj-Napoca ai grupului infracțional organizat, respectiv Pop Iustin Atanasiu și Vizi Carol Mark, pentru colectarea sumelor de bani ce fac obiectul circuitului ilicit, pe care le prelua în numerar și le preda șefului grupării, Pop Iustin Atanasiu, persoană care, prin intermediul Cabinetului Individual de Contabilitate, sub acoperirea realizării de activități de audit și contabilitate supervizează traseele financiare realizate de membrii grupului infracțional, persoană care preia solicitările transmise de Walter Florian, stabilește modalitățile concrete de acțiune pentru retragerea fondurilor din circuitul financiar al SC Compania Romprest Service SA București și le transmite membrilor grupului. El preia de la aceștia fondurile în numerar, se deplasează ritmic pe raza municipiului București și le predă coordonatorului grupării, a contribuit la realizarea circuitului comercial fictiv și a dirijat demersurile de înființare a firmelor fantomă interpuse în circuitul comercial fictiv, a condus evidența contabilă a acestor firme, a depus electronic declarațiile în numele lor, a negociat cu reprezentanții băncilor condițiile deschiderii și utilizărilor conturilor bancare asociate firmelor fantomă. Au inițiat un grup infracțional organizat, ce a desfășurat activități ilicite, în mod repetat, în perioada anilor 2012-2013, profilat pe săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare a banilor, prin reducerea artificială a profitului impozabil și a TVA-ului de plată, grup la care au aderat și alții”, arată magistrații în motivarea arestării preventive.