Reprezentantele sexului frumos din organizatiile politice au un rol “hotarâtor” în politica. Perseverenta, curaj si multa munca sunt cele trei calitati care trebuie sa le îndeplineasca femeile din partidele politice. Doamnele din politica sunt dispuse sa se sacrifice de dragul unei cariere politice, promovarea ei pe plan local, national sau international le-ar oferi mai multe sanse, iar pe viitor, România ar putea avea ca presedinte o femeie si nu un barbat, sustin clujencele din politica. Femeile din partidele politice PSD Cluj, PDL Cluj, PC Cluj si UDMR Cluj considera ca rolul femeilor în politica este unul important, de aceiasi parere fiind si liderii partidelor din orasul Cluj- Napoca.

De-a lungul timpului, politica a fost considerata un domeniu exclusiv masculin, în care femeile nu aveau ce cauta, fiind considerate fiinte prea slabe, emotive si lipsite de autonomie. Azi, femeile lupta impotriva misoginismului, a sexismului si vor sa fie apreciate la adevarata lor valoare. Rolul femeii în societate nu este doar acela de femeie “de casa” si de femeie de cariera, ci poate fi si de om politic. Potrivit presedintelui PD-L Cluj, Daniel Buda, rolul femeilor în politica este acelasi ca si a barbatilor, însa acesta e dat de valoarea fiecaruia. “Toate femeile au un rol la fel, însa valoarea fiecarei persoane face diferenta”, declara deputatul. În ciuda numarului redus de femei care sunt azi implicate în politica, deputatul Buda îsi doreste ca numarul acestora sa fie în crestere: “Nu stiu daca numarul femeilor în partidele politice va creste, dar imi doresc sa fie asa”, adauga liderul partidului PD-L Cluj. Presedintele Organizatiei de Femei a PDL Cluj-Napoca, Nicoleta Postolache, crede ca “reteta” de succes a unei femei în politica este perseverenta si curajul acesteia. Emil Boc si Sulfina Barbu sunt doua persoane model din domeniul politicii, din punctul de vedere al acesteia. Chiar daca are un caracter puternic, presedintele OF-PDL, împreuna cu femeile din partid, nu au scapat de atacurile rautacioase ale altor membri de partid. Un caz este acela în care Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a declarat ca pentru a accede într-o functie de conducere, femeile trebuie sa ajunga prima data în patul sefilor. Daca ar trebui sa se autocaracterizeze, Nicoleta Postolache se considera o femeie curajoasa si perseverenta, calitati de care ar trebui sa dispuna toate femeile care doresc sa se implice în viata politica.

Misoginism în partidele politice

Marius Nicoara, presedintele PNL Cluj considera ca femeile, ca si în gospodarie, si în partidele politice sunt extrem de importante. “Si în partidele politice, femeile dovedesc ca au putere de munca, au o logica si o precautie a lor care ne îndeamna spre pragmatism”, sustine Marius Nicoara. Acesta nu crede ca vor fi multe femei implicate în politica, dar numarul lor va fi totusi în crestere: “ Înca în România din pacate exista un oarecare misoginism în parlament”, continua presedintele PNL Cluj, lucru care confirma faptul ca barbatii nu sunt de acord sa fie subordonati femeilor. Daca perseverenta si curajul nu sunt îndeajuns pentru femeia politician, consilierul jutetean PC, Marie-Helene Malai considera ca femeia trebuie sa fie foarte puternica si influentabila: ”Cred ca o femeie pentru a ajunge cât mai sus într-un partid trebuie sa fie foarte puternica, influentabila si sa aiba de asemenea un caracter puternic”, declara aceasta. Un model de urmat în politica este dupa parerea ei, Margaret Thatcher, prima femeie premier din Europa. Marie-Helene Malai este o femeie hotarâta, îi place sa duca toate lucrurile la bun sfarsit si nu în ultimul rând este o buna ascultatoare. Maleabilitatea este un cuvânt prin care se autocaracterizeaza. Nu crede ca numarul femeilor din politica va creste, desi se preconizeaza acest lucru: “Nu cred ca numarul femeilor în politica va creste. Desi se zice acest lucru, nu cred. Se poate observa faptul ca nu au aparut femei noi în partidele politice. Am încercat sa conving mai multe femei sa intre în sfera politica, dar au refuzat”, declara Marie-Helene Malai, consilierului PC.

“Avem  nevoie de femei în partid”

Aceasi opiniei o are si presedintele partidului UDMR Cluj, Laszlo Attila care considera ca femeile nu sunt într-un numar mare în partide, desi importanta lor este mare: “ Cel putin la noi în partid, femeile nu au prezenta care ar trebui sa o aiba, prezenta lor este neglijata. În partidul UDMR Cluj avem cinci femei din 18 membri, iar în partidul UDMR Cluj-Napoca din 11 membri doar trei sunt femei. Însa, toate acestea au sanse mari de reusita”, declara presedintele UDMR Cluj. Pentru acesta, femeile sunt ordonate, responsabile si sârguincioase: “ Avem nevoie de femei în partid. Sunt mult mai ordonate,mult mai responsabile si mult mai sârguincioase decât barbatii”. Pentru a avea succes în viata politica, “reteta” este aceasi atât pentru femei, cât si pentru barbati, crede membrul UDMR, Fekete Emoke. “ O femeie trebuie sa fie sigura pe sine, sa stie problemele comunitatii si sa ajute comunitatea în limita legalitatii”, afirma Fekete. Dupa parerea ei, societatea trebuie sa accepte o femeie în politica, iar probabil în viitorul îndepartat femeia va ajunge si ea la putere. Dornica de a ajuta comunitatea si interesata de dezvoltarea comunitatii, consilierul de stat nu s-a simtit niciodata tinta atacurilor misogine a membrilor altor partide politice.”As vrea sa ajut cât mai mult comunitatea si sa fiu cât mai aproape de ea. Sunt interesata cu privire la dezvoltarea comunitatii si încerc sa contribui la ajutarea acesteia”, a declarat fostul consilier local UDMR.

Organizatiile de femei desfiintate

“Este nevoie de multa munca, în special de munca în echipa, atât femei cât si barbati”, sustine Ancuta Abrudan, membru marcant al PSD Cluj. Se ghideaza dupa propriile prinicipii, iar modestia o caracterizeaza: “Nu ma autocaracterizez eu. Prefer sa ma caracterizeze ceilalti”, a încheiat consilierul judetean PSD Cluj. Din punctul de vedere al presedintelui PSD Cluj, Vasile Dâncu, în România organizatiile de femei nu au un rol important, nu sunt o categorie aparte care trebuie protejate.Aceste partide trebuie desfiintate: “Nu e normal sa fie organizatii de femei. Cred ca ar trebui desfiintate”, adauga Dâncu. “În tarile nordice, 70% din membri de Guvern sunt femei, iar tarile respective sunt printre cele mai “armonioase” ”, continua acesta. Presedintele PSD Cluj tinde sa creada ca viitorul e al femeilor si nu au nevoie de partide separte. Într-o politica cinstita, femeile sunt mai potrivite ca barbatii: “Barbatii stiu sa faca razboaie, dar nu administratie si gospodarie”, sustine Dâncu. Potrivit acestuia, numarul femeilor din partide ar trebui sa creasca, însa doar daca se merge spre europenizarea partidelor. Totusi, Mihaela Rozor, presedintele organizatiei de femei a PSD Cluj, crede ca femeile sunt serioase, muncesc mult si au toate posibilitatile sa ajunga la presedentie, însa totul e o chestiune de timp. Un model demn de urmat în viata politica este dupa opinia acesteia, Margaret Thatcher. Este o fire consecventa, spune lucrurilor pe nume si se mândreste ca face parte din PSD, Mihaela Rozor se considera o femeie muncitoare si serioasa. “Nu am fost niciodata tinta atacurilor altor membri de partid. Nu mi-e rusine ca fac parte din PSD ”, a încheiat Rozor.

Beatrice Golondzac

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here