Sursa foto: Facebook

La 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu, supranumit „Crăișorul munților”, mii de oameni s-au adunat duminică, 11 septembrie, la „Serbările naționale de la Țebea”, organizate în memoria sa.  

Printre aceștia nu au lipsit veșnicii politicieni care au reușit să transforme acest eveniment într-un circ total. Este de înțeles, într-o oarecare măsură, faptul că liderii politici caută cu disperare voturi,  iar o astfel de adunare reprezintă contextul perfect pentru a-și afișa dragostea față de popor și țară (sic!).

Mereu la zi cu „moda”, anul acesta, mulți dintre aleșii poporului au decis să poarte ie, un simbol național care, din păcate, a ajuns să fie pătat de mâinile care fură cu nemiluita bani din buzunarele românilor. Dacă din partea celor de la AUR era de așteptat o astfel de prezentare de modă, cu haine tradiționale din cap până în picioare, anul acesta și celelalte partide politice au copiat stilul inconfundabil al lui Simion, cu ie și cu Ștefan cel Mare și Sfânt în frunte. Ciudat, în contextul în care liderii politici nu au ratat niciodată ocazia să critice AUR pentru fiecare cuvânt spus, iar acum au preluat modelul lor, în speranța că vor câștiga mai multe voturi peste doi ani.

„Elita politică” din Cluj a fost invizibilă, iar edilul orașului de cinci stele nu a postat sau declarat nimic cu privire la cei 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu. Reamintim, totuși, ce a spus în urmă cu un an, de 1 Decembrie: „Românismul nu a putut fi distrus oricâte suferințe am avut.” Mai nou, de acest lucru se ocupă politicienii, care cu ignoranță și fără urmă de respect față de istorie, calcă în picioare tot ce are țara aceasta mai bun. Iar surpriza mare a venit și din partea USR PLUS, partidul modern al României, cu aceleași obiceiuri străvechi. De la mic la mare, au decis să îmbrace ia, luând astfel parte la marea horă a nenorocirii neamului românesc pe ritmuri patriotice și miros de mici și grătare.

Amintirea lui Avram Iancu, umbrită de mult fum și gargară politică

La mormântul eroului Avram Iancu, o parte din Guvern, în frunte cu marele general Nicolae Ciucă, au trăit, fictiv, amintirea „Crăișorului Munților.” Pierduți în gânduri, o mână de oameni ce cotrobăiau printre terase și grătare, au început să-i huiduie pe aleșii poporului, evident, sub atenta supraveghere a celor de la AUR, dar și a senatoarei independente Diana Șoșoacă, un „simbol” al disperării și neputinței de care a dat dovadă mereu.

Mici, bere și grătare… și un Ștefan cel Mare

George Simion, un naționalist convins, a continuat spectacolul clasic, cu spume la gură, fiind acompaniat de veșnicele cântece zbierate.

Ura caracteristică în sânul politicienilor s-a văzut când Simion și „armata sa” au încercat să forțeze cordonul de jandarmi, care îi ținea departe de mormântul lui Avram Iancu deoarece premierul și o parte din Guvern au depus coroane. Oare nu se întoarce eroul Transilvaniei în mormânt?

Sursă foto: Youtube

Ce rămâne în urma noastră?

Credințele și tradițiile românești au devenit vârf de lance pentru partidele politice, distrugându-le prin violență și barbarie. Unii s-au strâns în cimitere și i-au huiduit pe politicieni, uitând cu desăvârșire că acest eveniment ar trebui să fie dedicat eroului transilvănean, nu burtoșilor cu ie sau cămașă ce papă banii românilor.

Ștefan cel Mare și Sfânt a fost și el printre cei 5.000 de oameni prezenți la Țebea, fiind îmbrăcat în straie tradiționale cu opinci și căciulă de blană. Printre pauzele de la bere, pe ici și colo s-a mai auzit câte un cântec patriotic și două cuvinte numai de bine pentru politicienii la costum și ie. Discursul gol al premierului nu a impresionat pe nimeni, iar ziua și-a urmat cursul ei. Vorbe fără valoare, promisiuni și minciuni, toate conturând imaginea perfectă a unui eveniment golit de însemnătate.

La câteva ore după ce evenimentul a luat sfârșit, Primăria comunei Baia de Criș, pe teritoriul căreia a avut loc în weekend ceremonia de comemorare a lui Avram Iancu, a postat mai multe imagini cu mormane de gunoaie lăsate în urmă de cei prezenți la eveniment. E dureros cum istoria este uitată și abandonată, iar imaginea lui Avram Iancu apune, ca în fiecare an, câte puțin, ajungând într-un final să fie uitată total.

„Iancule mare, bravule tale, cu noi să fii. Tu însoțește și însuflețește pe ai tăi fii.”

Sursa foto: Primăria Baia de Criș

Citește și: Zeci de oameni au protestat împotriva mutării statuii lui Avram Iancu din Turda

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.