Prorectorul UBB Dan Lazăr a explicat pentru Gazeta de Cluj cum s-a derulat proiectul din Parcul Iuliu Hatieganu. Proiectul cu finantare europeana „Reabilitare campus – Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul UBB” a costat doar 25 de milioane de lei, cu 6 milioane de lei mai putin decat se asteptau oficialii universitatii. Pe langa reabilitarea parcului si a aleelor, proiectul a cuprins si restaurarea unor cladiri din cadrul complexului. Dan Lazar va explica si de ce trebuie sa platiti 2 lei pentru a intra in parc, dar si cate persoane nu trebuie sa plateasca.

 

Citeste pe aceeasi tema si:

UBB inaugureaza investitiile la Parcul Iuliu Hatieganu

 

 

Dan Lazăr: Suplimentarea proiectului pentru Parcul Iuliu Hatieganu nu a avut cheltuieli suplimentare

dan lazar 1

„Suplimentarea lucrărilor nu s-a pus în discuție. Au fost cheltuieli neeligibile, dar nu a avut în vedere suplimentarea efectivă a proiectul. Fiind și un proiect european este dificil să suplimentezi valoarea. Pentru orice eventuala cheltuială neprevăzută îți trebuie aprobare din partea organismului intermediar (ADR Nord-Vest).

Într-adevăr am văzut că în ziar ați scris că valoarea proiectului este de 25 milioane de lei. Am reușit să ne încadrăm cu 6 milioane mai puțin față de bugetul initial. Cheltuielile neeligibile au fost dotările la sălile de curs de la Facultatea de Educație Fizică și Sport: bănci, scaune, videoproiectoare,servere și alte cheltuieli de acest gen au fost suportate din bugetul universității. Noi am pus la bătaie și fondurile universității ca să înfrumusețăm tot complexul și parcul Iuliu Hațieganu.
De acum încolo, în afara proiectului o să mai existe câteva cheltuieli în ceea ce privește reabilitarea vechiului spațiu a Facultății de Educatie Fizica și Sport. Trebuie să o igienizăm să o aducem la standarde apropiate de noua clădire.
Trebuie făcută evaluarea tehnica și apoi vom vedea cum procedăm. În principiu rețeaua electrica si termica trebuie redimensionată pentru că în anii 80 când s-a construit la acea vreme casa de oaspeți, unde funcționeaza facultatea de educație de fizică și sport, nu s-a pregătit o rețea electrică si termica care sa faca fata extinderilor ulterioare. În plus, trebuie igienizat spațiul, deteriorat de infiltratiile aparute prin acoperisul vechi al cladirii”, arată Dan Lazăr.

 

Parcul Iuliu Hatieganu are taxă de ecologizare de 2 lei

 

Ecologiștii sub coordonarea lui Adi Dohotaru s-au opus proiectului pe fonduri europene datorită faptului că intrarea în parcul Iuliu Hatieganu costă 2 lei. Prorectorul Dan Lazăr a explicat încă o dată că UBB cheltuie 500.000 de lei pentru întreținerea parcului.

„Noi avem o taxă de ecologizare. Nu o taxă de intrare în parc. Cheltuiellile UBB sunt de 1,06 milioane de lei și noi din încasări în momentul de față avem doar 554.000 de lei. Este vorba despre închirierea terenurilor de tenis, taxa de ecologizare pentru parc, plus intrarea la bazin. Noi am privit taxa nu ca pe un mijloc de îmbogățire, ci ca pe un mijloc de a procura resursele măcar partial pentru a acoperi cheltuielile cu intretinerea parcului. Nu ne ajută nimeni cu bani. Diferența pe care o suportă universitatea este de aproape 500.000 de lei. Este bunul nostru, ne mândrim cu el. Foarte multă lume nu înțelege că noi nu încasăm impozite și taxe ca să susținem parcul.
Dacă obținem finanțări pentru parc de la Ministerul Educației sau alte institutii publice este normal să renunțăm la taxa.
Aproximativ 4.800 de mp au fost reabilitați prin fonduri europene, iar parcul are 25 hectare.
Investitia nu am făcut-o doar pentru clujeni, ci, in special pentru studenți și pentru cadrele didactice ale universităților clujene. În urma cu 2 ani am aprobat o hotărâre a consiliului de administrație în care am dat accesul gratuit tuturor studenților și cadrelor didactice din toate cele șase universități de stat din Cluj. Nu știu cifrele la toate universitățile, dar la UBB oferim gratuitate la 75.000-80.000 de oameni”, arată în continuare Dan Lazăr.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.