Senatorii Universitatii Babes-Bolyai(UBB) au votat validarea concursului profesorului Septimiu Crivei de la Facultatea de Matematica si Informatica in ciuda recomandarii comisiei de resurse umane. Cazul reprezinta o premiera in istoria Senatului UBB, nemaiexistand precedent in care comisia de specialitate sa dea un aviz negativ, iar senatorii sa voteze acel proiect. Pana la urma acest scandal va ajunge la proces pentru ca cei care au facut sesizarea, organizatia EDU-CER vor face contestatie in instanta.
Citeste pe aceeasi tema si:
Conferențiarul Crivei își falsifică dosarul pentru a accede la profesorat
Conferentiarul Crivei, acuzat ca si-a trucat CV-ul ca sa ajunga profesor
” Le voi face oricum o plangere prealabila dupa care daca nu vor reveni asupra deciziei le vom ataca in instanta hotararea de validare”, arata initiatorul demersului, Sebastian Badita din cadrul EDU-CER.
Gazeta de Cluj a vorbit cu presedintele comisiei resurselor umane si titlurilor academice, Luminita Silaghi Dumitrescu, care explica ca dupa calculele lor Septimiu Crivei nu a intrunit punctajul pentru a deveni profesor. Presedintele Senatului, Ioan Chirila, nu a putut fi contactat in ciuda insistentelor reporterilor Gazeta de Cluj.
„S-a votat pentru validarea concursului profesorului Septimiu Crivei. Comisia de resurse umane a comunicat senatului punctul de vedere potrivit caruia criteriile minimale in urma evaluarii noastre nu ar fi fost indeplinite, dar au fost interventii ale colegilor din senat care au fost mai convingatoare decat punctul nostru de vedere si in consecinta senatul a votat pentru confirmare.
Vorbim de niste aritmetici, iar la aritmetici noua nu ne-a iesit. Se pare ca acele criterii Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) pentru disciplina matematica sunt interpretabile. Noi le-am interpretat intr-un fel, altii le-au interpretat altfel si rezultatul a fost acela.
Nu a mai existat un astfel de caz(n.r. intrebata daca a mai fost vreun caz in care comisia sa dea un aviz negativ si senatul sa voteze viceversa). Comisia de resurse umane a fost infiintata in acest mandat. Totul este la limita. Este intr-adevar o problema de interpretare. E greu de sustinut si o pozitie si alta. Argumentul suprem a fost al unor colegi din Senat ca noi nu puteam sa vedem mai bine sau mai profund decat comisia de specialisti. Am ridicat si eu problema(n.r. intrebata fiind daca acei specialisti nu au scris carti impreuna cu evaluatul Septimiu Crivei) si mi s-a spus ca nu este prevazut in lege ca si criteriu de incompatibilitate. Am recomandat senatului invalidarea concursului”, a declarat in exclusivitate pentru Gazeta de Cluj Luminita Silaghi Dumitrescu, presedintele Comisiei de Resurse Umane si Titluri Academice.
CE face Comisia de Resurse Umane si a Titlurilor Academice din Senatul UBB
„Comisia resurselor umane și a titlurilor academice coordonează elaborarea politicii de personal a UBB, elaborează metodologia concursurilor pentru angajarea personalului didactic şi de cercetare.
Analizează și avizează propunerile privind acordarea de titluri și distincții ale UBB. Comisia analizează, pe baza raportului prorectorului de resort, situația resursei umane a UBB.
Comisia elaborează documente, avize şi analize ale documentelor supuse ei de către alte foruri ale UBB, şi care aparţin domeniului său de competenţă (state de funcţii, supliniri, cadre didactice asociate şi invitate, strategia resurselor umane elaborată de rectorat, posturi scoase la concurs, dosarele candidaţilor la concurs, comisiile de concurs şi dosarele de desfăşurare a concursurilor, criteriile
concursurilor, fişele posturilor didactice şi de cercetare etc.). Aceste documente ale Comisiei vor fi predate Biroului Senatului, care le va supune dezbaterii în plen.
Comisia de specialitate analizează proiectul de hotărâre şi îl avizează favorabil sau nefavorabil in termen de maxim două săptămâni. Avizul nefavorabil trebuie motivat. Comisia poate formula amendamente, pe care le va argumenta în plenul senatului.
Proiectul de hotărâre avizat nefavorabil de comisia de specialitate, împreună cu motivarea sa, este retrimis la iniţiator. Proiectul de hotărâre, avizat de către comisia de specialitate, este înaintat Biroului Senatului, care îl va introduce pe ordinea de zi a senatului următor”, se arata pe site-ul UBB in descrierea comisiei.
Senatul UBB a votat luni 11 noiembrie validarea concursului de accedere la titlul de profesor a conferentiarului Septimiu Crivei. Motivarea deciziei nu a aparut de doua zile pe site-ul Senatului UBB.