EXCLUSIV Tunurile de sute de milioane ale lui Mircea Pop

”Iarna nu-i ca vara”, spunea un fost ministru al Transporturilor, care ulterior a ajuns presedintele Romaniei. Mircea Pop, seful Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), intareste aceasta vorba si semneaza 63 de contracte in primele sale 23 de zile de mandat. Nu doar firmele favorite sunt problemele acestor contracte, ci si procedurile care dureaza mai putin de o zi, licitatiile putine si achizitiile directe si cererile de oferte la care participa o singura societate. La urma urmei, Mircea Pop este tatal tunurilor de la sefia drumurilor si va continua sa acorde contracte pe banda rulanta daca nimeni nu il va opri. Gazeta de Cluj a obtinut in exclusivitate de la CNADNR toate contractele semnate intre 3 si 26 iulie.

Pentru consolidarea DN 7 intre kilometrii 117 si 140 a fost organizata o licitatie la care au participat 10 firme. Castigatoarea a fost declarata Construcciones Rubau SA, iar contractul a fost semnat pe 16.06.2012. Procedura de achizitie s-a lansat pe 23 septembrie 2011, iar proiectantul este Poyry in 2007 pentru care s-a platit 82.000 de lei fara TVA. Mai precis contractul va prevedea interventia pe sectiunea de drum dintre Balea Lac si Balea Cascada. Societatea spaniola va primi pentru reabilitarea a 23 de km de drum 56,4 milioane de lei, ceea ce rezulta costuri de 2,4 milioane de lei pe kilometru de drum reabilitat.

Un alt contract subsecvent la Acordul cadru 92/24950/02.06.2010 pentru intretinere multianuala pe Autostrada A1 Bucuresti Pitesti a fost acordat asocierii SC Straco Grup-SC Delta ACM 93 SRL-SC Romstrade. Contractul a fost semnat pe 12 iunie 2012.

Un alt contract de intretinere semnat de catre Mircea Pop este cel pentru mentenanta autostrazii A2 Bucuresti-Cernavoda, iar singurul participant a fost si cel desemnat castigator: Asocierea SC Romstrade-Sc Straco Group, iar contractul a fost semnat pe 17.07.2012.

Pe 19 iunie 2012 a fost semnat si celalalt contract subsecvent acordului cadru, de asemenea pentru Autostrada A2 Bucuresti-Cernavoda, iar asocierea Romstrade-Straco Group a fost desemnata din nou castigatoare.

Directia Regionala de Drumuri si Poduri (DRDP) Bucuresti a semnat in cele 23 de zile un numar de opt contracte. Primul a fost de servicii de proiectare pentru refacerea carosabila pe DN10 intre km 83-200 si 83-600. Procedura a fost achizitie directa, iar ofertantul castigator a fost desemnat Expert Proiect 2002 SRL. La licitatie a mai participat si Search Corporation.

Societatea este apropriata lui Radu Mazare, primarul Constantei, aceasta primind mai toate contractele din zona: proiectul pontonului pietonal din Mamaia, reamenajarea pietei Ovidiu din Constanta, a soselei de coasta, restaurarea zonei de promenada si a spatiilor verzi din zonele Casino-Port Tomis, dar si lucrarile pentru reamenajarea integrata a zonei pietonale din centrul istoric al municipiului Constanta.

Achizitie in doua zile

Un alt contract semnat de catre DRDP Bucuresti in afara procedurilor de licitatie este achizitionarea de motorina vrac euro 5 de la societatea Oscar Downstream. Procedura a inceput cu o zi dupa ce a venit Mircea Pop la conducerea CNADNR si contractul a fost semnat dupa doar doua zile, respectiv pe 6.07.2012. Reamintim ca firma Oscar Downstream SRL a primit un contract de 915.750 lei prin intermediul anuntului de atribuire numarul 126668/19.07.2012.  Oscar Downstream este o societate care ar fi sustinuta de catre fostul director al CFR Calatori, Alexandru Noaptes, trimis in judecata de catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pentru o frauda de 700.000 de euro. Fondata in 2007 in Magurele, judetul Ilfov, Oscar Downstream ar fi pornit dintr-o firma de apartament si ar fi urcat glorios pana la cea mai mare companie petroliera independenta, dar care a beneficiat de un sprijin important.

Piesele de schimb si accesoriile pentru computere si imprimante au fost achizitionate de asemenea prin procedura de achizitie directa de la societatea SC Prompt Serv Computer. Contractul a fost semnat pe 6 iunie 2012.
Asistenta tehnica pentru executia lucrarilor aferente obiectivului de POD peste raul Arges a fost acordata, de asemenea prin procedura de achizitie directa, catre societatea Beta Cops SRL. Societatea este detinuta de catre Ionel Beli si Dan Dumitru Beli si a avut in 2011 o cifra de afaceri de 1,6 milioane si un profit negativ de 392.879 lei.
Un alt contract de achizitie directa a fost pentru asistenta publica pentru podul peste Sai si varianta noua de traseu de la Turnu Magurele acordat aceleiasi societati Beta Cops.
Un alt contract de achizitie directa a fost demarat pentru proiectare si executie lucrari covoare asfaltice pentru obiectivul Asternere covor asfaltic pe DN 73 km 1- km 7 si km 11- km 13 catre societatea Modul Proiect SA. Contractul a fost semnat pe 10 iulie 2012.

Lucrari suplimentare la contractul pentru obiectivul Reparatii pod pe DN 1 peste CF la Sinaia a fost acordat societatii Conprif SA.
Ultimul contract semnat de catre reprezentantii DRDP Bucuresti a fost si singurul semnat prin intermediul procedurii de licitatie deschisa si prevede executia de lucrari inclusiv servicii de proiectare si asistenta tehnica pentru completarea centurii rutiere a municipiului Bucuresti. Societatile care au semnat contractul pe 13 iulie 2012 sunt SCT Bucuresti SA-Luca Waz SRL, fost SC Poyry Romania, CCCF Drumuri si Poduri Timisoara.

La Craiova se negociaza cu o singura firma

DRDP Craiova a semnat de asemenea opt contracte in perioada similara.
Primul a fost de achizitie calculatoare, monitoare si imprimante prin intermediul procedurii de achizitie directa de la As Computer, contract semnat pe 12.07.2012.
Un alt contract semnat a fost pentru lucrari de ranguire versanti pe DN 7, iar contractul a fost organizat prin negociere fara publicarea acordului prealabil catre firma Extrem Construct SRL. Societatea a fost singura care a participat la aceasta negociere.
Un alt contract a fost semnat prin intermediul procedurii de cerere de oferte pentru executie de marcaje rutiere, iar contractul a fost acordat societatii Anduna Servimob SRL.
Societatea Via Vita Constructii se va ocupa de plombari gropi pe o suprafata de 30.000 de mp, contractul fiind acordat prin intermediul procedurii cererii de oferte, iar singura societate care a trimis o oferta este cea castigatoare.
Un alt contract semnat in perioada lui Mircea Pop este cel pentru inlaturarea efectelor produse de alunecare de teren pe DN 64 in orasul Baile Olanesti, iar negocierea fara publicarea unui anunt prealabil a fost urmata de acordarea lucrarilor catre singura societatea participanta la asa-zisa negociere, respectiv Forconcid SA. Studiul de fezabilitate a fost realizat de catre societatea Poyry, insa acesta a fost realizat rapid, respectiv tot in anul 2012 pentru 38.000. Culmea este ca oficialii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) nu au precizat exact data semnarii acestui contract, desi in solicitarea pe care le-am efectuat-o le-am solicitat acest lucru. Majoritatea informatiilor din raspuns ofera datele exacte, insa in acest caz nu au dorit sa precizeze intreaga data si suntem curiosi daca vor sa ascunda ceva.

Un alt contract de plombari gropi in zona Slatina pentru 20.000 mp este acordat societatii General Trust pe 31.07.2012. Procedura prin care s-au acordat lucrarile a fost cererea de oferte.
Un alt contract de plombari de grop, de data asta de 50.000 de mp in zona Ramnicu Valcea, a fost acordat societatii Strabag. Contractul a fost semnat pe 31 iunie.

Ultimul contract semnat de DRDP Craiova in perioada mentionata a fost de achizitie cartuse/tonere pentru imprimantele si copiatoarele din dotarea DRDP Central, iar in urma procedurii de cerere de oferte a fost semnata achizitia de la societatea Manoprinting System.
Regionala din Timisoara a Drumurilor Nationale a semnat doar un singur contract de achizitionare materiale de birotica, iar in urma cererii de oferta a fost desemnata castigatoare societatea Tepacos Company.
DRDP Cluj, cu o conducere incerta, a semnat nici mai mult nici mai putin de sase contracte. Unul a fost pentru achizitia utilajelor si echipamentelor de profilat santuri acordat societatii Assaloni Romania.
Marcajele rutiere pentru reteaua de drumuri nationale de pe raza DRDP Cluj a fost acordat societatii Anduna Servimob SRL printr-un contract semnat pe 10 iunie 2012.

Filtrele au fost achizitionate direct de la mai multe societati, toate contractele fiind semnate pe 27 iunie: un contract acordat societatii Franco&C, un altul firmei Unifilter Romania, alt contract societatii Tehnoprest 2001, iar un altul firmei Esco M Import Export SRL. Cu alte cuvinte, toate societatile care au participat la achizitie au primit o parte din procedura de achizitie demarata de catre DRDP Cluj.

18 contracte la Brasov

Cei de la DRDP Brasov au fost cei mai darnici in ceea ce priveste numarul de contracte, in aceasta filiala semnandu-se nici mai mult nici mai putin de 18 contracte.
Primul contract a fost semnat chiar in ziua in care Mircea Pop a fost desemnat director plin al CNADNR, respectiv o achizitie directa pentru un pachet sistem OFFICE care consta in calculatoare utilate complet. Achizitia directa a fost acordata societatii System Plus, societate care a participat singura in cadrul procedurilor.
Lucrarile de mixtura asfaltica de pe raza SDN Brasov au fost atribuite prin intermediul procedurii de cerere de oferte catre societatea SC Grup Arcons SA. Contractul a fost semnat pe 5 iunie 2012.
Aceeasi societatea Arcons a primit contractul pentru mixtura asfaltica si de pe raza SDN Targu-Mures, dar si contractul pentru SDN Sfantu Gheorghe, proceduri la care firma a participat de una singura. De asemenea, aceeasi societate a primit contractul pentru SDN Miercurea Ciuc.
Contractul “lucrari de mixuta asfaltica pe raza SDN Sibiu” a fost atribuit firmei Comtram SA.
Paza pe Varianta de Ocolire a municipiului Sibiu a fost acordata societatii Scorseze Security International prin intermediul unei proceduri de cereri de oferta care s-a oficializat pe 6 iunie.
Contractul de “intretinere si reparatii pentru parcul auto si inlocuire piese de schimb pentru autovehiculele apartinand DRDP Brasov” a fost semnat cu societatea DVR Invest Srl. Modul de atribuire a fost cerere de oferte, insa procedura a fost derulata atat de bine incat o singura oferta a sosit la sediul DRDP Brasov.
Un alt contract care dovedeste ca cererea de oferte este dedicata singurelor firme care participa la astfel de proceduri este cel intitulat “servicii de expertizare pentru consolidarea terasamentelor DN 1 A.” Singurul venit, singurul servit este dictonul DRDP Brasov si in acest caz, iar contractul a fost acordat societatii KHM Tim Group.
Pentru “servicii de expertizare pentru obiectivul POD DN 15“ a fost folosita metoda achizitie directa de la singurul ofertant Beta Cops Srl. Actul a fost oficializat pe 13 iunie 2012.
Contractele de piese de schimb pentru SDN Brasov, Sibiu, Targu Mures, Miercurea Ciuc si Sfantul Gheorghe au fost toate castigate prin intermediul procedurii de cerere de oferta de catre societatea Elsaco Electronics. Firma a participat singura la aceste proceduri pentru SDN Sibiu, Targu Mures si Miercurea Ciuc.
Pentru motorina de care au nevoie autovehiculele subordonate DRDP Brasov s-a organizat o licitatie deschisa cu etapa finala de licitatie electronica, dar la care a participat doar o singura societate, respectiv OMV Petrom Marketing. Contractul a fost semnat pe 17 iunie 2012.
Expertizele tehnice pentru podete este un alt domeniu unde s-a organizat achizitie directa, firma desemnata castigatoare fiind si singura care a participat, respectiv EM Project SRL.
Ultimul dintre cele 18 contracte semnate de DRDP Brasov prevede executia de marcaje rutiere, iar prin intermediul cererii de oferte s-a acordat contractului societatii Anduna Servimob SRL. Semnarea a avut loc pe 24 iunie 2012.

Oficialii DRDP Iasi se pot numi si ei printre premiantii contractelor semnate in doar 23 de zile, acestia parafand 10 acte. Dintre acestea, mai putin de jumatate au avut loc prin procedura de licitatie deschisa.
Primul contract semnat de catre reprezentantii DRDP Iasi a fost cel pentru revizii, verificari, service si achizitii piese de schimb, iar in urma unei proceduri de cerere de oferta singura firma participanta a fost desemnata castigatoarea contractului, respectiv Etnis Srl.
Un alt contract semnat prin intermediul procedurii de licitatie deschisa a fost pentru “servicii de reparare si de intretinere a autoturismelor din dotarea drdp iasi.” Singura asociere participanta a fost desemnata si castigatoare, respectiv SC Metchim SA-Sc Metchim Service.
Aceeasi asociere condusa de SC Metchim SA vor repara si cel de-al doilea lot de autoturisme din subordinea DRDP Iasi.
Mixtura asfaltica a fost achizitionata prin intermediul negocierii fara publicarea prealabila a unui anunt de participare, respectiv pe Bursa Romana de Marfuri, iar castigatorul a fost desemnata societatea Viarom Construct. Nici de aceasta data cei de la CNADNR nu ne-au oferit data exacta in care a inceput procedura de achizitie, sustinand ca aceasta initiere s-a facut prin intermediul ordinului initiator nr. 474 din 1/2012.

3 tunuri catre favoritii Vega 93

O alta procedura de achizitie mixtura asfaltica a fost oferita societatii Vega 93 pentru SDN Galati, iar un alt contract a fost atribuit aceleiasi societati pentru SDN Iasi, iar un altul aceleiasi societati pentru SDN Focsani.
Un alt contract de achizitie  de mixtura asfaltica a fost acordat societatii Viacons Rutier.
Pentru “servicii de reparare si de intretinere a autoturismelor din dotarea DRDP Iasi” a fost demarata procedura de licitatie deschisa, acordata singurei asocieri participante, respectiv SC Metchim SA si SC Metchim Service. Contractul a fost acordat pe 12 iunie 2012.
Aceeasi asociere formata din Metchim SA si Metchim Service a mai primit inca un contract de servicii de reparare si de intretinere a autoturismelor, iar contractul a fost semnat pe 26 iunie 2012.

Licitatiile interzise la Constanta

Reprezentantii DRDP Constanta au reusit sa semneze doar 9 contracte in cele 23 de zile monitorizate de Gazeta de Cluj. Nicio procedura de licitatie nu a fost bine venita in randul achizitiilor efectuate de constanteni.

Primul contract a fost derulat prin intermediul procedurii de achizitie directa si a prevazut achizitia de servicii de telefonie mobila, contract atribuit Vodafone Romania.
Un alt contract a fost cel pentru “servicii de intretinere echipament supraveghere video la ACI Fetesti si ACI Giurgeni”, iar singura firma care a participat la achizitia directa a fost desemnata si castigatoare, respectiv SC RT Total Service SRL Constanta.
O alta procedura de cerere de oferta cu faza electronica a fost demarata pentru achizitia de echipamente de mica mecanizare, iar singura societate participanta, Metatools SRL Ploiesti, a fost desemnata si castigatoarea procedurii. Contractul a fost semnat pe 12 iunie.
Un alt contract a fost acordat societatii Eagle Protection Services pentru furnizarea de sisteme de monitorizare a sistemelor de alarma la efractie si interventie echipaje mobile.
Pentru uleiuri minerale, vaselina si unsori si antigel a fost efectuata procedura de cerere de oferte cu finalizare electronica, iar castigatorul a fost desemnat Chevron SA.
Serviciile de internet au fost achizitionate in doar opt zile printr-o procedura de achizitie directa. Daca procedura s-a lansat pe 12.07.2012, contractul a fost semnat pe 20.07.2012 cu societatea RCS&RDS, singura firma care a participat la licitatie.

Achizitii in mai putin de o zi

Ultimele trei achizitii efectuate de catre DRDP Constanta sunt mai mult decat suspecte deoarece procedurile de achizitie au durat mai putin de o zi. Astfel, la urmatoarele trei contracte pe care vi le prezentam s-a demarat procedura de achizitie pe 26 iunie, iar contractul a fost semnat cu doar o zi mai tarziu, pe 27 iunie 2012.

Pentru servicii de instalare si actualizare sistem informativ legislativ s-a demarat o procedura de achizitie directa prin care castigatorul a fost desemnat SC Eto Software SRL Timisoara.

Contractul “servicii de intretinere si reparatii la casele fiscale de marcat si aparatele de numarat bancnote de la ACI Fetesti si ACI Giurgeni” a fost acordat societatii Eutron Invest Romania SRL Bucuresti printr-o procedura de achizitie directa de la singura firma participanta la procedura.
Firma Primera Grup SRL Fetesti a fost desemnata cea care se va ocupa de ordine, curateni si igienizarea la grupurile sanitare din cele 16 spatii de servicii de pe Autostrada A2 Lehliu-Cernavoda.

In numarul urmator din Gazeta de Cluj va prezentam actele aditionale semnate de Mircea Pop si care au fost sumele cu care au crescut contractele in vremea cand acesta a fost seful drumurilor.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.