Escrocheriile online sunt cele mai greu de depistat şi cele mai uşor de efectuat. Site-urile ce găzduiesc anunţuri de vânzare sau cumpărare nu pot asigura veridicitatea acestora. În ultimii ani ca măsuri de precauţie au fost instalate tehnici precum verificarea coletului  la primire sau returnarea acestuia în cazul în care cumpărătorul nu este satisfăcut. Astfel că, organizaţiile ce se ocupă cu escrocherii s-au reprofilat pe anunţuri cu maşini.

 

În cazul unor obiecte de mici dimensiuni este mul mai facil pentru un cumpărător să facă verificarea produsului în momentul în care acesta a fost livrat. Din acest motiv în ultima perioadă s-au înregistrat mai multe anunţuri din diferite oraşe ale ţării cu  maşini „în stare bună” la un preţ sub nivelul pieţei.

Gazeta de Cluj a investigat o speţă adusă în atenţia noastră de către un cititor ce a s-a aflat pe punctul de a trimite „ un avans” pentru a cumpăra o maşină găsită pe internet în unul dintre site-urile ce găzduiesc anunţuri.

 

Vând VW Polo din 2008, preţ 2900 euro

Un clujean ce căuta să achiziţioneze o maşină pentru soţia sa a intrat pe site-urile de anunţuri pentru a-şi alege după buget un autovehicul. Astfel că în momentul în care a văzut anunţul „Vând VW Polo din 2008, preţ 2900 euro” nu a mai stat pe gânduri şi a sunat la la  numărul aflat în descrierea anunţului. Odată ce a format numărul a fost redirecţionat către o căsuţă vocală ce îi spune să urmeze alţi paşi dacă este interesat de cumpărarea maşinii.

„Am sunat la numărul ce era în anunţ iar un mesaj al căsuţei vocale îmi  spunea că acest număr a fost scos din uz şi că dacă am sunat pentru anunţul cu maşina să trimit un mail la adresa  <florin.nec@berlin.com>. Zis şi făcut. Am trimis un mail la adresa respectivă şi mi s-a răspuns în timp record” afirmă acesta.

Răspunsul primit de acesta conţinea un scenariu prin care era explicată o situaţie tragică de familie în care proprietarul maşinii a  decedat, fratele acestuia( cel care ipotetic ar fi scris mail-ul) ar fi făcut succesiune după acesta ar fi intrat în posesia maşinii şi ar dori să o vândă. Telenovela nu se încheie aici. Pentru a capta latura umană a posibilului cumpărător, autorul anunţului fals vorbeşte despre iubita decedatului ce şi-ar  fi refăcut viaţa şi mama acestuia ce ar fi făcut infarct la aflarea veştii că unul dintre copii ei a murit. În continuare vă redăm un fragment din  scenariul prezentat de acesta.

„Vă scriu în legătură cu maşina de vânzare Vw Polo din anul 2800  pe care am pus-o la preţul 2900 euro. Maşina este în stare perfectă de funcţionare şi nu are absolut nici o problemă tehnică sau estetică. Nu a fost niciodată implicată în accidente şi interiorul este îngrijit şi nu prezintă urme de uzură, de altfel am şi carte service cu toate reviziile trecute.

Eu lucrez de câţiva ani în Berlin la metrou. Din dorinţa şi nevoia de a vinde cât mai repede am pus deja un preţ mic şi nu doresc să mai discutam legat de acest aspect. Dacă credeţi că mai vreţi să negociaţi sau să faceţi din această maşină o afacere, eu nu sunt de acord şi am rugămintea să nu ne pierdem timpul.

Nu vreau sa par nepoliticos, dar momentan nu mai vreau să vorbesc la telefon până nu sunt convins că doriţi într-adevăr să cumpăraţi maşina.

Maşina a aparţinut fratelui meu, el a cumpărat-o personal în anul 2011 din Germania şi este înmatriculata în Romania. A plătit taxa la prima înmatriculare şi nu a recuperat-o, la vremea aceea nu era foarte mare. El a murit în accident de motocicleta în luna octombrie, iar fosta prietenă cu care a fost 4 ani s-a căsătorit în mai puţin de 3 luni. Nu sunt probleme cu actele deoarece este încă pe numele lui şi am acte de succesiune, mi-a rămas mie şi am voie sa o valorific…” arată scenariul de poveste prezentat de cel ce este gata să înşele posibilii cumpărători.

 

anunt autovit

Anunţ fals identitate furată cu tot cu buletin

În demersul de a lua măsuri de siguranţă cu privire la cel ce apostat anunţul, clujeanul nostru i-acerut o poză cu actul său de identitate deoarece Florin.Nec@berlin.com îi cerea acestuia  o sumă de bani în avans pentru ca să vină în ţară să îi arate maşina dorită şi să semneze actele.

Astfel că aşa-zisul vânzător i-a trimis acestuia buletinul de identitate al unui bărbat din Piatra-Neamţ( ca să coincidă cu locaţia menţionată în anunţ) pe care îl chemă Florin Neculaeş.

Gazeta  de Cluj a găsit persoana ce exista în buletin şi contactând-ul pe acesta am descoperit că la rândul său şi el era pe punctul de a fi înşelat pentru a „cumpăra” o Skoda la „preţ avantajos” prin acelaşi scenariu şi cu aceeaşi metodă de plată în avans a unui procent din sumă.

„Nu am avut niciodată de vânzare un Polo dar am văzut şi eu exact acelaşi anunţ. Nu deţin adresa de mail florin.nec@berlin.com., însă mi s-a întâmplat şi mie cu un tip din Turda care avea o maşină de vânzare dar care era în Germania şi voia banii în avans. Chiar mi-a trimis şi o copie a lui de buletin pentru ca să pară credibil. El era fratele care o moştenise şi venea special din Germania ca să o vândă şi dorea banii în avans. În anunţ zicea că vinde un Golf 5 la  un preţ destul de mic. Am renunţat la stabilirea tranzacţiei pentru că mi se părea ceva ciudat. Am fost prost căi-am trimis buletinul, noroc că nu i-am trimis şi banii. Aş depune plângere dar nu ştiu împotriva cui. Voi analiza situaţia şi voi face totuşi demersuri în această privinţă” declară aproape-păgubitul Florin Neculaeş.

 

Tipar pus la punct după zicala „nu e prost cine cere, e prost cine dă!”

La  o aprofundare a  situaţiei s-a descoperit că ar fi vorba de mai multe adrese toate făcute cu terminaţiile străine @berlin.com printre  care mihai.rat@berlin.com sau rux.adrian@berlin.com . toate acestea au fost indicate prin mesajul din căsuţa vocală a numerelor româneşti menţionate în anunţuri cu vânzări de autovehicule din diferite oraşe. Tiparul a rămas acelaşi cu schimbări mici ale detaliilor. Astfel că, un cumpărător era nevoit să trimită un mail către adresa online indicată şi i se spunea întocmai aceeaşi poveste cu tragedii în familie şi cu „lucrător la metrou în Berlin”. Apoi se aprofunda discuţia şi se ajungea la cererea unei plăţi în avans care trebuia efectuată prin transfer de  bani internaţional şi nu prin virat în cont bancar pentru a nu exista date personale despre destinatar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.