Familia lui Dorin Fodor, militarul clujean decedat în accidentul aviatic care a avut loc în județul Sibiu, a fost despăgubită printr-o decizie a instanței cu 80.000 de euro.

Inițial, Ministerul Apărării Naționale a refuzat să plătească orice despăgubire familiei îndoliate.

”Admite în parte acţiunea civilă formulată de către reclamanţii FM, FFC şi FP, împotriva pârâţilor MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE şi UNITATEA MILITARĂ 01969 CÂMPIA TURZII şi în consecinţă:

Obligă în solidar pârâţii să achite în favoarea reclamanţilor suma de 80.000 euro în echivalent lei la data plăţii şi dobânda legală aferentă calculate de la data de 21.11.2014 până la momentul achitării sumei arătate.

Obligă pe pârâţi în solidar să achite în favoarea reclamanţilor suma de 13.550,14 lei cu titlu de cheltuieli de judecată parţiale. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare”, arată soluția pe scurt a instanței.

Dorin Fodor

Elicopterul militar care s-a prăbuşit în 2014, într-o zonă împădurită, în apropiere de Stejăriş, aflată între localităţile Laslea, Mălâncrav şi Iacobeni din judeţul Sibiu, aparţinea Bazei Aeriene 71 Câmpia Turzii. Opt militari din aparatul de zbor au murit.

Potrivit unui comunicat oficial, a fost deschisă și o anchetă penală, însă pănă acum nimeni nu a fost găsit vinovat de producerea accidentului.

„În continuarea cercetărilor în cauza privind prăbuşirea elicopterului militar, în apropierea localităţii Mălâncrav, judeţul Sibiu, procurorii militari au dispus începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de neluare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi ucidere din culpă. Astfel, procurorii desemnaţi să instrumenteze cauza (doi procurori militari ai Secţiei parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi doi procurori militari din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj), împreună cu specialişti criminalişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică al I.G.P.R. şi din cadrul Serviciului Criminalistic al I.P.J. Sibiu, precum şi cu membri ai Comisiei de Investigaţie Tehnică din cadrul Statului Major al Forţelor Aeriene au derulat pe parcursul a două zile cercetarea la faţa locului. Această activitate a fost încheiată la data de 22 noiembrie 2014, când, după efectuarea unei noi verificări amănunţite a zonei, s-a procedat la degajarea acesteia şi la ridicarea elementelor componente ale epavei care au fost transportate la o unitate militară din Câmpia Turzii. De asemenea, au fost efectuate autopsiile medico-legale şi, în urma expertizei genetice judiciare (fiind prelevate probe A.D.N. atât de la rudele de gradul I ale militarilor decedaţi, cât şi de la aceştia), a fost stabilită identitatea persoanelor decedate. Totodată, au fost identificaţi 7 martori care au fost audiaţi de către procurorii militari. Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.