Societatea Utilaj Prest SRL, deținută de Adrian Cimbrudean, soțul unei foste judecătoare de la Tribunalul Cluj – Anca Corina Cimbrudean, s-a apucat să radă din temelii un deal din apropierea Stațiunii Muntele Băișorii. Firma a a pus bazele unei adevărate cariere de pietriș și nisip în comuna Băișoara, unde a început să exploateze resursele minerale, cu toate că nu deține nicio licență și niciun permis eliberat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. 

Povestea este cu atât mai încâlcită, cu cât terenul pe care se face exploatarea ar fi fost închiriat de la Maria Cirebea, cea care a pus pe butuci Composesoratul Muntele Băișorii. Oamenii se plâng că localitatea este tranzitată zilnic de camioane cu nisip și pietriș. Mai mult, exploatarea s-a făcut în apropierea unei păduri, însă până la acest moment șeful Gărzii Forestiere Cluj, Istrate Ștețco, ne-a comunicat că nu se cunoaște cu exactitate dacă poate fi vorba despre o tăiere ilegală de arbori în situația actuală. Din păcate, imaginile vorbesc de la sine. 

Cimbrudean se contrazice singur când vine vorba de cariera ilegală

Contactat de reporterii Gazetei de Cluj, Adrian Cimbrudean a transmis inițial că firma lui a exploatat nisip și pietriș, apoi s-a răzgândit când a venit vorba de lipsa licenței de exploatare și ne-a spus că se dorește înființarea unei cariere în zona respectivă, dar nu s-au făcut exploatări până la acest moment, fiind vorba despre un drum de acces. 

Interesant cum Cimbrudean susține că a făcut un drum de acces spre inima pădurii „pentru oameni”, dar în apropierea carierei a fost montată o barieră pentru a nu permite persoanelor „neautorizate”  să între în perimetru. Mai mult, așa-zisul drum de acces este împânzit de utilaje specifice pentru extracția resurselor minerale, iar lățimea „drumului” pare să fie concepută pentru amenajarea a cel puțin 2 benzi pe sens. 

Reporter: Firma dumneavoastră exploatează nisip și pietriș dintr-o carieră de la Muntele Băișorii?

Adrian Cimbrudean: Ăăă, nu chiar. Mă rog. De ce? Care-i traba?

R: Vreau să vă întreb dacă aveți autorizațiile necesare pentru exploatare. 

Cimbrudean: Aăă… Cred că da. De ce?

R: Din informațiile pe care le avem nu există o autorizație de exploatare emisă pentru firma dumneavoastră sau pentru locul în care se află cariera. 

Cimbrudean: Ok. Vă trimit un număr de telefon că eu nu mă ocup de asta.

R: Puteți să-mi spuneți dacă firma dumneavoastră exploatează acolo?

Cimbrudean: Nu exploatăm acum acolo.

R: Să înțeleg că nu exploatați acum, dar ați exploatat?

Cimbrudean: Așa am vrea, dar sunt acte multe, multe blocate. În detaliu nu prea știu. 

R: Din câte am văzut a fost dusă o cantitate însemnată de nisip și pietriș din cariera respectivă. Tot firma dumneavoastră s-a ocupat sau a fost o altă firmă înainte?

Cimbrudean: Nu, nu firma noastră. Da nu-i nicio exploatare acolo. Ce exploatare să fie? Nu-i nicio carieră. Acolo s-a făcut un drum de acces pentru oameni. E adevărat că se vrea pe viitor să se facă exploatare, dar deocamdată nu e. S-au depus ceva acte. Haideți că vă trimit un numărul de telefon pentru mai multe detalii. 

Cum era de așteptat, Cimbrudean nu a mai trimis niciun număr de telefon. 

În ciuda lipsei evidente a oricăror licențe sau permise eliberate de autorități, firma a început o operațiune de exploatare a resurselor minerale, lăsând în urmă un peisaj desfigurat și consecințe ecologice grave.

Această abordare cinică nu doar că încalcă normele legale, dar subminează eforturile societății de a proteja mediul înconjurător și de a gestiona resursele naturale în mod sustenabil.

În timp ce dealul din comuna Băișoara este transformat într-o carieră de piatră și nisip, comunitatea locală suferă consecințele distructive ale acestui act ilegal. Habitatul natural este perturbat, iar flora și fauna locale sunt amenințate de o exploatare fără scrupule. În plus, lipsa implicării autorităților și ignorarea legilor în vigoare deschid drumul către un precedent periculos pentru alte companii care ar putea să îi urmeze exemplul.

Soțul fostei judecătoare, implicat într-un dosar de evaziune fiscală 

Adrian Alexandru Cimbrudean a fost trimis în judecată la începutul acestui an, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj au  stabilit că, în perioada martie – iulie 2015, când Adrian Alexandru Ciumbrudean activa ca inginer și casier în cadrul societății Utilaj Prest SRL, ar fi simulat efectuarea unor tranzacţii comerciale de natura achiziţiilor de prestări servicii de închiriere utilaje (buldoexcavator şi vibrocompactor), în sumă de 276.353 de lei, de la trei societăți din județele Covasna și Harghita  pe baza unui număr de 62 de facturi fiscale emise în numele acestora, tranzacţii care nu s-ar fi materializat în realitate în modalitatea facturată, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale către stat, în ceea ce priveşte impozitul pe profit şi TVA, cu consecinţa producerii unui prejudiciu în sumă totală de 89.146 de lei. În ciuda acestui fapt, foștii colegi ai soției sale – magistrații de la Tribunalul Cluj, au dispus încetarea procesului penal pornit împotriva lui Adrian Alexandru Cimbrudean, după ce a achitat prejudiciul.

Cimbrudean a evitat taxele impuse de statul român

În loc să respecte legile și reglementările, Cimbrudean și echipa sa au ales să se sustragă de la impozitele și redevențele impuse de statul român în cazul exploatărilor de resurse minerale. 

Este important să subliniem faptul că resursele minerale din țară, inclusiv cele din zona economică a Mării Negre, sunt proprietate exclusivă a statului român. În conformitate cu prevederile Legii Minelor nr. 85/2003, titularii licențelor și permiselor pentru activități miniere au obligația fermă de a achita taxele și redevențele miniere în termenele stabilite de lege.

Articolul 39, litera t) al acestei legi impune titularilor de licențe/permise să plătească redevența minieră pentru activitățile de exploatare, inclusiv pentru exploatarea experimentală desfășurată în timpul activității de explorare. Aceste fonduri reprezintă o contribuție semnificativă la bugetul de stat și ar trebui utilizate în beneficiul întregii comunități.

Valoarea redevenței miniere aplicabilă în cazul de față este echivalentul în lei a 0,50 euro pentru unitatea de producție minieră în cazul argilelor, marnelor, loess-ului, nisipului și pietrișului, nisipului și rocilor caolinoase.

Societatea Utilaj Prest SRL, înființată de administratorul Diferit SRL 

Societatea Utilaj Prest SRL a fost înființată în anul 2010 de către Grigore Vădean, actualul administrator al societății Diferit SRL, și Marcel Porav. În anul 2013, societatea cipriotă Energie Kupfer LTD, mandatată de turdeanul Dănuț Popovici, s-a alăturat celor doi ascoiați, cumpărând 33% din capitalul social. După câteva zile Vădean Grigore și Marcel Porav și-au cedat părțile sociale în favoarea companiei cipriote, care devenea asociat unic al Utilaj Prest SRL. În anul 2017,  Energie Kupfer LTD a cesionat toate părțile sociale către Dănuț Popovici și Adrian Alexandru Combrudean, care deveneau asociați și administratori ai Utilaj Prest SRL. În anul 2020, își face apariția în firmă, pe poziția de asociat Paul Dan Vană, iar Dănuț Popovici își cedează acțiunile, firma rămânând pe mâna lui Vană și a lui Cimbrudean până în prezent.

12 COMENTARII

  1. Și? În continuare își vede de afacerea lui acest soț de fostă judecătoare! Fără licență, fără să-l deranjeze nimeni distruge muntele, pădurea și habitatul viețuitoarelor! Iar îl ajută foștii colegi ai soției sale? Unde s-a ajuns oameni buni! Dacă ar exista răspunderea magistraților, nu și-ar mai permite toți șmecherii să prăduiască țara asta și să sfideze oamenii normali și responsabili!

  2. Se vede ca nu aveti ce face decît să atacați oamenii care mai lucrează cîte ceva si plătesc taxe si impozite !Dar ca si cei ce opresc construcția de autostrăzi pt. PROTECTIA UNOR GINDACI ,VA INGRIJORATI TARE DE MEDIU !?

  3. Când Romania a fost împânzită de debandada politică, orice afacere ilegală urmează același drum al infractionismului (identic politic) de orice natură. Trebuie doar, simplu, ușor si fără să-ți consumi mult timp, să-i asculți „mutanții politici” care au transformat Romania, instituțiile statului si legislația într-un joc infractional de-a „alba- neagra”. Ce Dumnezeu cel sfânt, le mai trebuie românilor sa înțeleagă asta ?

    • Din păcate românul…una zice ( se vaită de ilegalitățile și hoțiile din țară ) și altele gândește și face ( dă mâna cu hoții și-i mai și…admiră ) ! Mulți și-au vândut pământurile pe nimic și acum așteaptă ajutor de la stat și se văicăresc că sunt săraci !

  4. Nevasta,amanta ,cumatra.,soacra…torul.se.leaga daca este cineva angajat la tribunal.pe.post de judecator…iar tu devii protejatul…Acesti ….n…..ci au distrus sistemul.jurdic romanesc si se cred Dumnezeii Justitiari ai Romaniei si nimeni si nimic nu i poate atinge ,nici macar bratul amputat al.legii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.