Misoginismul e un fenomen foarte raspandit in societatea cotidiana. Cand scriu aceste randuri, unii barbati sarbatoresc Ziua… Barbatului. Altii lucreaza, altii au diverse activitati socio-culturale, insa singura calitate comuna este modul in care vad „femeia”. Multi dintre noi ne plangem ca femeile trebuie, sau cel putin se cere a fi, prea mult ingrijite. Unele trebuiesc, intai, cizelate, insa, cu siguranta, si toate sunt speciale. Sau nu?

In urma cu mai putin de un veac, barbatii serveau masa de unii singuri. Explicatia era ca oamenii stau la masa, „rasa” feminina nefiind considerata ca facand parte din aceasta categorie. In unele culturi, cum ar fi cea tiganeasca, exemplul este intalnit chiar si in ziua de astazi. Dreptate este undeva la mijloc, insa, probabil, un loc foarte important in aceasta impartire a dreptatii intre cele doua extreme este emanciparea aproape maldiva a sexului frumos sau… slab.
Femeile au evoluat de la statul de „la cratita” si de la ne-statul la masa la a considera ca totul li se cuvine. Poate chiar li se cuvine. Dar, pana la urma urmei, nu toate „meseriile” murdare pot fi facute de femei. Nu au reusit sa penetreze toate domeniile de elita dar, totusi, lupta pentru drepturile lor. Laudabila intentie, dar incompleta. Oare ar trebui sa ne intrebam daca sa nu primim sau nu femeile la masa doar pentru ca nu au reusit sa performeze in toate domeniile cot la cot cu barbatii? Desigur ca nu. Putem gasi alte metode mult mai bune.
Am putea ca noi, barbatii, sa mancam singuri la masa datorita fitelor si celor care au inventat acest fenomen. Datorita orelor prelungite la shopping si momentelor in care trebuie sa mergem la „noaptea alba a cumparaturilor.” Am putea sa ramanem doar in compania noastra ca sa nu ne gandim la fiecare cuvant pe care il scoatem si sa putem sa ne scoatem si noi „blana” de oras si sa ne aratam adevarata fata. Am avea o mie de motive in lume sa nu acceptam femeile la masa, insa faptul ca le primim cu bunavointa si caldura ne arata falsitatea. O falsitate pe care o jucam ca pe o mana perfecta la poker.
Diferenta majora intre Ziua Barbatului si Ziua Femeii este ritualica. Daca sexul puternic prefera o petrecere inchinata cu o cada de bere din care sa isi toarne toti prietenii lor cate o halba, femeile prefera o cada plina cu petale de trandafiri in care sa se scufunde alaturi de persoana iubita. Mentalitatea va ramane pentru totdeauna diferita intre cele doua sexe, chiar daca exista cateva specimene care si-au gresit, la un moment dat, sexualitatea.
Din moment ce a prins la public dictonul „Bun pentru femei, daca il beau barbatii”, chestia asta ne poate spune foarte multe despre societatea in care traim. Si din moment ce barbatii tot amintesc de episodul coastei lui Adam, atunci putem sa fim mandri ca am putut crea o rasa competitiva cu a noastra.
Oricum, Ziua Barbatului este un eveniment trecator, precum Ziua Femeii sau alte zile de duzina. Ne trezim a doua zi, poate putin mahmuri, poate putin tristi, poate prea fericiti, si ne continuam viata precum n-ar fi fost. Tot cu femeile la masa…
Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.