O fetiță de 11 ani din Cluj Napoca, ținută ostatic în Siria, a fost repatriată.
Tasneem al-Moustafa a fost adusă în țară de funcționarii MAE la patru zile după ce ziarul Libertatea a făcut public cazul fetiței.

Mama ei, clujeanca Natalia Chiorean spune că după moartea soțului ei,
Shlash al Moustafa, medic sirian cu studii în Cluj, fata a ajuns pe mâinile unui frate suspectat de legături cu ISIS.

După decesul tatălui, Tasneem a fost crescută, conform legilor islamice, nu de mamă, ci de familia extinsă, în Deir ez-Zor, oraș din teritoriile ocupate de ISIS. Natalia, mama fetei, a plecat în România de teama războiului, dar nu și-a putut lua decât băieții cu ea. Fetele au rămas în Siria, iar de mezina Tasneem s-a ocupat unul dintre unchii săi, un radical islamist.

Natalia Chiorean, mama lui Tasneem, fetiță de 11 ani și cetățean român, s-a rugat de Guvernul de la București să-i scoată copilul din nordul sângeros și fanatizat al Siriei. Mama spunea că autoritățile noastre privesc impasibile la drama fetiței, în timp ce soarta copilului era incertă și supusă unui risc major. Calvarul lui Tasneem a început odată cu războiul din Siria și plecarea mamei, mamă căreia practic fata îi fusese luată, după moartea soțului, de către familia extinsă a bărbatului. Locuind în nordul țării, fetița a fost crescută de un unchi lider al ISIS din regiune, care a îndoctrinat-o cu propagandă islamică radicală și care ar fi vrut s-o mărite cu un jihadist, potrivit relatărilor mamei Natalia Chiorean. După ce orașul Baghouz, unul dintre bastioanele ISIS, a căzut, Tasneem a ajuns într-o tabără de refugiați afiliați ISIS și a reușit să-și contacteze mama în România, care a cerut ajutorul statului român.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here